Przecinarka taśmowa Dedra opinie

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
eljot_81
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Przecinarka taśmowa Dedra opinie

Post napisał: eljot_81 » 12 gru 2013, 21:23

Witam

Chciałbym zapytać czy użytkuje ktoś przecinarkę taśmową Dedra? Konkretnie chodzi mi o model DED7723 z silnikiem 550W. Czy zakup takiej maszyny do przydomowego warsztatu (cięcie głownie profili i rur na wymiar, rzadko wałków i kostek stalowych) to dobra decyzja - użytkowanie raczej sporadyczne. Obawiam się czy model niższa DED7721 z silnikiem 400W nie będzie za słaba? Ogólnie skłaniam się ku przecinarce z ruchomym ramieniem a nie imadłem jak proponuje Bass Polska - nie wiem czy dobrze kombinuję. Czy może lepiej zainteresować się Promą 115?

pozdrawiam

Tagi:

GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: GumiRobot » 13 gru 2013, 10:39

dedra jest ok jeżeli używasz taśm od innych dostawców niż oryginał

haski
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: haski » 13 gru 2013, 12:03

DEDRA, BASS POLSKA, PROMA to te same piły tylko inne kolory lecz gdzieś na forum było o tych piłach i pisali że w dedra ma słabą przekładnie ja mam prome i jestem zadowolony zero awarii a ciołem pełne wałki 120fi

Autor tematu
eljot_81

Post napisał: eljot_81 » 28 sty 2014, 21:28

Zgłębiłem trochę temat pił taśmowych. Dedra o której pisałem wcześniej jest w markecie za ok. 1200zł. Minus nie ma ustawienia pionowego i dodatkowego stolika (ciecie w pionie) i imadło blokowane na mimo środzie - jakoś mnie nie przekonuje. Plus moim zdaniem - ramię nastawiane do cięcia kątowego. Jeden ze sprzedawców na portalu aukcyjnym pokazał jak przerobił je żeby pracowało w tradycyjny sposób. Bass Polska nie oglądałem, ale jest łudząco podobny do Dedry i na aukcjach można znaleźć za ok. 950zł. Taśma, prędkości to to samo, zakresy pracy zbliżone. Co do promy to jest sporo modeli. Większość tych niższych ma silnik 370W, natomiast Derda i Bass ~500W. Czy wie ktoś jak one sobie dają radę - czy to nie za mało? Czy po prostu D i B trochę podkręcają oznaczenia (albo po prostu straty są większe i trzeba kompensować mocą), a silnik jest ten sam?
Nie mam rozeznania dokładnie w Promie. Są modele SMBS 115 (takie niebieskie z imadłem powiedzmy w korpusie i PPK 115 - czym te modele się różnią? Natomiast Proma PPK 115U sporo droższa od Dedry i Bass, a bardzo podobna (sztuczne podbicie ceny?) A jak się ma dokładność i powtarzalność cięcia w takich piłach? Co oznacza linia starttools? Czy to jakaś linia podstawowa?
Słyszałem tez opinię, ze używanej nie ma co kupować, chyba że rzeczywiście jest igiełka.

haski

Post napisał: haski » 29 sty 2014, 14:47

jak wcześniej pisałem mam prome ppk115 i mam ją od nowości (10lat) bardzo dużo nią ciołem. Silnik słaby ale daje rade gorzej jak drewno się tnie co do powtarzalności lepiej jest z pełnymi materiałami profile gorzej gdyż piła ta posiada wąską taśmę 13mm

Awatar użytkownika

bromaz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bromaz » 13 lut 2014, 12:29

przy wyborze przecinarki należałoby sprawdzić jak wykonane jest prowadzenie taśmy chodzi mi o to czy w prowadnicach obok łożysk znajdują się również węgliki spiekane, które trzymają z boku taśmę. Takie prowadzenie przyczynia się do lepszej jakości cięcia. Z małych maszyn przemysłowych mogę polecić przecinarkę BOMAR Puldown 120.160G

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”