Przecinarka plazmowa Parkside z Lidla

używał ktoś ?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Re: Przecinarka plazmowa Parkside z Lidla

Post napisał: RomanJ4 » 25 lut 2019, 13:39

W reku jeszcze nie miałem i na 100% głowy nie dam, a HF to HF. Dla bardzo amatorskiego(czyli dość rzadkiego) zastosowania bez HF obleci, bo często dysz posmarkanych od styku wymieniać i tak nie będzie(zwłaszcza jak się popsika antyodpryskowym).
Jak pisałem, dla osób z niewielkim budżetem którzy za typowa cenę (lub z HF) by nie kupili, to dobra oferta.

a dla lubiących majsterkować...
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1953423.html
https://alle...pl/oferta/jonizator-hv-hf-bezdotykowe-zapalane-luku-tig-mma-7519637941?reco_id=04914799-38fa-11e9-998a-246e96320fe8&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&

pozdrawiam,
Roman

bartpa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

Post napisał: bartpa » 26 lut 2019, 11:15

zastanawiam sie jeszcze nad :

https://www.rotopino.pl/przecinarka-pla ... 50nl,69108

oraz

http://www.berkers.pl/oferta/przecinarki-plazmowe-

2/przecinarki-plazmowe

pierwsza ma wydluzony czas podawania gazu przed i po z tego co jest napisane w aukcji allegro

druga troche inny palnik (przycisk z dolu zintegrowany )

Pozostałe parametry moc waga etc z podobna . cena berkersa wyzsza o 150 pln

Ma ktos jakies doswiadzczenie z ww wymienionymi ?

Co bedzie lepszym wyborem Twoim Waszym zdaniem i dlaczego ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 26 lut 2019, 12:44

1 - Nie wiem czy dobrze zrozumiałem bo tłumaczył to niefachowiec albo maszynowe - w opisie/instrukcji pierwszej "Model łuku pilotażowego: HF oscylacyjny", bo jeśli ma łuk pilotażowy(zapalany bez zbliżania do materiału tnącego) to super, ale coś mi nie pasuje do tego palnik - bez masy do inicjacji pilotażowego, i bez zabezpieczenia(klapki) przed przypadkowym włączeniem i zapaleniem łuku, jakie mają palniki z pilotażowym.
Podejrzewam, że chodzi tylko o zwykły HF, czyli bezstykowe zajarzenie po zbliżeniu do materiału.
Firma nie jest mi znana...
http://www.anagram.pl/itamati-nowa-nazw ... ynarodowe/

2 - w opisie nic szczególnego, opinie... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3488147.html
przecinarka-plazmowa-firmy-berkers-cut- ... 48488.html poszukaj więcej lub może któryś z kolegów opisze
pozdrawiam,
Roman

lubiedeby
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: lubiedeby » 28 lut 2019, 08:46

Panowie oferowana przecinarka dostępna już od soboty, więc podsumujmy.
Nie zamierzam stać od 6.30 pod Lidlem, żeby później przecinarka leżała w kącie😉

Do wszystkich kolegów którzy się znają.
Warto wydać 600zl, czy lepiej dołożyć i kupić coś firmy YATO bądź DEDRA?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 28 lut 2019, 13:02

Ja mam swoją z HF więc nie powiem Ci jak tnie się bez tego, bo takiej nie używałem. Jak dostanę do ręki to porównam, zresztą dopóki nie będzie można sprawdzić to nie jest na 100% pewne że jonizatora nie posiada, choć wątpię by dystrybutor by się tym atutem nie pochwalił.
O zajarzeniu łuku:
Do zajarzenia łuku dochodzi na kilka sposobów. Przecinarki plazmowe wyposażone są m.in. w kontaktowe zajarzenie łuku, do którego dochodzi na skutek dotknięcia elektrody do ciętego materiału. Innym rodzajem zajarzenia łuku jest Blow Back, czyli tzw. łuk wsteczny. To metoda polegająca na przesunięciu elektrody do tyłu w momencie zajarzenia łuku, co wpływa na mniejsze zużycie elementów eksploatacyjnych i zminimalizowanie zakłóceń elektromagnetycznych, w porównaniu do zajarzenia HF.
Obrazek

Jeśli Cię stać dołożyć do HF, to chyba nie ma kwestii. Zresztą możesz poczekać na opinie, Lidl często powtarza sprzedawane zestawy narzędziowe, poza tym większości klientów nawet to nie będzie interesować, więc możliwe, że od razu nie wykupią choć są i tacy spryciarze co wykupują co atrakcyjniejsze oferty, a potem na różne olx-y wystawiają .

Ale w przypadku gdy masz ograniczony budżet (albo będziesz używał baaardzo sporadycznie), to wtedy Twój wybór - mieć bez HF(jeśli) którym też potniesz, czy nie mieć przecinarki wcale.. ?
Tym bardziej, że najczęściej w praktyce tnie się cienkie blachy, i czy przecinarka ma HF, czy nie, jakiejś wielkiej różnicy w samej pracy nie będzie...
A co do narzędzi YATO, to mam mieszane uczucia, choć z pewnością producent/ci obu przecinarek i tak dalekowschodni. YATO różni się od Parkside tylko tym ze ma HF (o ile tamten faktycznie nie ma), natomiast Parkside ma poręczniejszy palnik (z dolnym klawiszem), oba zaś nie posiadają regulatora czasu jego chłodzenia
Takie jest moje zdanie, ale oczywiście to tylko moje zdanie..

Dodane 1 godzina 18 minuty 4 sekundy:
Znalazłem instrukcję, niestety nie PL
https://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/plazm ... 722_HU.pdf
Drag cutting Hold the tip of the pistol low over the workpiece and press the pistol switch.
Now move the pistol tip until there is contact with the workpiece and the cutting arch is fixed in position. Once the cutting arch has been generated, move the pistol in the desired direction.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MariuszMo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: MariuszMo » 02 mar 2019, 03:39

Ja jestem w ogóle ciekaw tych wszystkich elektronarzędzi z Lidla. Ma ktoś doświadczenia? Ja nigdy nie miałem przekonania

dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 19

Post napisał: dudziak4 » 02 mar 2019, 04:19

Ja mam swoją z HF więc nie powiem Ci jak tnie się bez tego, bo takiej nie używałem. Jak dostanę do ręki to porównam, zresztą dopóki nie będzie można sprawdzić to nie jest na 100% pewne że jonizatora nie posiada, choć wątpię by dystrybutor by się tym atutem nie pochwalił.
Łuk pilotażowy występuje również w przecinarkach bez HF
Nie ma żadnej różnicy pod czas pracy, jedyna różnica jest w sposobie zajarzania i cenie części eksploatacyjnych (droższe)
oba zaś nie posiadają regulatora czasu jego chłodzenia
Przy tej mocy i sprawności sprzętu raczej częściej będzie trzeba chłodzić źródło niż sam palnik.

mirko
Posty w temacie: 1

Post napisał: mirko » 02 mar 2019, 18:14

Ciekawość mnie zżera , czy kupił ktoś tą plazmę ?
Ale jeszcze bardziej jestem ciekaw jak się spisuje.
Proszę o recenzję :)

dudziak4
Posty w temacie: 19

Post napisał: dudziak4 » 02 mar 2019, 18:29

Jedyne zastosowanie dla tego sprzętu upatruję w pracach blacharski przy cięciu nieregularnych kształtów. Przy cięciu liniowym sądzę że większą prędkość można osiągnąć gumówką z cienką tarczą do cięcia.

balcerseb88
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: balcerseb88 » 02 mar 2019, 18:36

Witam dziś stałem się jak na razie szczęśliwym posiadaczem ww przecinarki plazmowej pierwsze próby sa bardzo zadowalające ciąłem kwas 6mm tnie bez żadnych problemów stal czarna 8 tez nie robi problemów w tygodniu wstawię fotki jak wygląda materiał po cieciu
Tak ze śmiało brać w Lidlu jest czas na zwrot 7 dni można testować

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”