Prowadnice liniowe
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Prowadnice liniowe
Witam. Planuje budowę małej tokarki cnc. Mam na oku takie prowadnice liniowe jak na foto. Może mi ktoś powiedzieć czy to są standardowe prowadnice czy jakiś wynalazek. Ich szerokość to 30mm tyle wiem. Boje się że nie znajdę do nich wózków, będzie trzeba kombinować i wyjdzie mnie drożej jak za nowe.

Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wyglądają jak thk SSR ale prowadnice to tylko prowadnice. jeden wózek kosztuje tyle co te wszystkie prowadnice a nie masz gwarancji ze będzie pasował i mogą być zużyte. Nawet gdy nie będą pordzewiałe to mogą być wytarte czego na pierwszy rzut oka nie zauważysz. Moim zdaniem jak kupować używane prowadnice to tylko w komplecie z wózkami.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
nie wiem jak ssr ale pytałem w sklepie o thk srg 20. Jeden wózek z metrem prowadnicy kosztuje 595 euro. Więc jeśli tutaj cena będzie podobna to lepiej będzie kupić nowe hiwiny albo abba lub używane thk, ale nie w takim stanie jak na zdjęciu bo to drwina. Napisz sprzedawcy, że skup złomu jest gdzie indziej, a sam pomyśl czy element zapewniający precyzję może być w takim stanie.