Proszę o pomoc (zębatka i pokrywka)

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
hubson94
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Proszę o pomoc (zębatka i pokrywka)

Post napisał: hubson94 » 12 maja 2014, 16:08

Witam
Jestem tutaj nowy, więc przepraszam z góry za jakiekolwiek możliwe gafy z mojej strony. Oczywiście przed stworzeniem tematu przeczytałem regulamin i postaram się zrobić wszystko jak należy .

Otóż mam pewien problem, a w zasadzie to chcę uzyskać porady od kogoś bardziej doświadczonego, ażeby nie dostać kolejnej (jak to się zwykło u nas mawiać) "zwrotki", czyli rysunku do poprawy. Jednym z rysunków jest pokrywka, którą mieliśmy "wyciąć" z rysunku złożeniowego i zrobić jej przekrój, drugim zaś jest koło zębate- element (nie z kartki). Rysunki jako takie mam już gotowe, co widać w na dołączonych zdjęciach, jednak chciałbym, aby rysunek zawierał wszystko co konieczne, dlatego też zwracam się do Was z prośbą, aby nakierować/powiedzieć mi, co jeszcze mam w nim umieścić i gdzie. Na złożeniówce zaznaczyłem czerwonym kolorem, o którą dokładnie pokrywkę chodzi. Wymagany jest rysunek samej pokrywy, bez śrub itp. Niestety nie posiadam żadnego zdjęcia zębatki, sam jej rysunek, który zamieszczam, jest dobry (usłyszałem to od prowadzącego), brakuje jedynie szczegółów typu wymiary, tolerancje itp.
Oczywiście poniższe rysunki nie są ostateczne i obydwa elementy będę przerysowywał, jednak chcę żeby zrobić już to wszystko, tak jak należy, dlatego też założyłem ten temat.

Żeby było łatwiej, powiem że na rysunku wymagane jest: tolerancja kształtu i położenia, tolerancja wymiaru i chropowatości (+oczywiście tabelka z modułami itp. w przypadku zębatki).

Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość w przypadku jakiegokolwiek błędu z mojej strony.

Złożeniówka:
Obrazek

Obrazek

Rysunek pokrywki ze złożeniówki:
Obrazek

Zębatka:
Obrazek

Edit: Nie wymagam także dokładnych wymiarów, bo oczywiście wiem, że takowych nie znacie, chcę jedynie uzyskać wiadomość, gdzie takowego mi brakuje, a także gdzie powinienem wstawić jeszcze jakąś tolerancję i chropowatość.

Tagi:

inek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: inek » 12 maja 2014, 16:51

Jeśli chodzi o tę pokrywę :
1. kąt 45 stopni jest zbędny - ilość otworów widoczna - każdy policzy;
2. Chropowatość (nie widzę dokładnie jaka) dałeś na nic nie znaczącej powierzchni;
3. Średnica pokrywy w miejscu osadzenia w korpusie jest bez wymiaru i tolerancji pasowania;
4. Daj wszystkie odchyłki i pasowania w lewym rogi oraz chropowatości w prawym i powinno być OK
Zębatka:
1. Pasowanie rowka wpustowego
2. Chropowatości na gwincie ja tam widzę ?

Autor tematu
hubson94

Post napisał: hubson94 » 12 maja 2014, 20:00

Pokrywka
inek pisze:Jeśli chodzi o tę pokrywę :
2. Chropowatość (nie widzę dokładnie jaka) dałeś na nic nie znaczącej powierzchni;
Jeśli chodzi o tą na przekroju na górze to Ra 1,6. Ok,dzięki :) Teraz na to patrząc, wg mnie chyba lepiej dać od wewnątrz do bocznej ściany ? Czy może ktoś ma inną propozycję?

Zębatka
2. Chropowatości na gwincie ja tam widzę ?
Chyba niestety widzisz :lol:

Oprócz tego wszystko jest OK ?

Xprot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Xprot » 13 maja 2014, 09:04

srednice wymiaruj jak tu po lewej:

bo tak jak masz teraz zrobi sie bardzo nieczytelnie przy wiekszej ich ilosci

moj prowadzacy pkm z kolei za samo wymiarowanie srednic na okregach by cie bił:P

_barti_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: _barti_ » 13 maja 2014, 22:49

Jak już to koło zębate. :wink:
Zębatka to listwa zębata.

Autor tematu
hubson94

Post napisał: hubson94 » 14 maja 2014, 18:50

_barti_ pisze:Jak już to koło zębate. :wink:
Zębatka to listwa zębata.
Dzięki :) Przepraszam za gafę :)

Dziękuję również Wam wszystkim :) Jutro oddaję rysunki, mam nadzieje że zostaną przyjęte :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”