Jakbyś kończył tydzień pracy (5x12 godzin) , to też miałbyś o tej porze kołowrotek w głowie.MoldMichal pisze:kolego Wzór tyle wiedzy w głowie a z prostym rys masz problem ;>:P
wszystkie wymiary są moim zdaniem

... wystarczy tylko instrukcję przeczytać;ezbig pisze: ... Ja pytam użytkowników. Nie wiem co robi komenda M97, ale logicznie rozumując domyśliłem się, że wywołujesz tam podprogram, który zaczyna się od N1. Dlatego podmieniłem M97 na M98, a N1 na O1 i poszło jak u ciebie. Tak w związku z tym to jestem ciekaw, czym się różni komenda M97 od M98, bo chyba jest jakaś tego przyczyna, że ma inny numer.
...
M97 Local Sub-Program Call
Ten kod jest używany do wywoływania wzorcowanego przez numer wiersza (N) w tym samym programie.
Wymagany jest kod, który musi pasować do numeru wiersza w tym samym programie. Jest to przydatne dla prostych podprogramów standardowych w programie; nie jest wymagany oddzielny program. Podprogram standardowy musi kończyć się M99.
Kod Lnn w bloku M97 powtórzy wywołanie podprogramu standardowego nn razy.
M98 Sub Program Call
Ten kod jest używany do wywołania podprogramu standardowego, format to M98 Pnnnn (Pnnnn to numer wywoływanego programu).
Podprogram musi znajdować się na liście programów i zawierać M99, aby powrócić do programu głównego.
Do wiersza zawierającego M98 można wprowadzić zliczanie Lnn, co spowoduje wywołanie podprogramu standardowego nn razy przed przejściem do następnego bloku.
p.s.
OK - rysunkowi przyjrzę się jutro ..... jak ochłonę.

Mariusz.