Bardzo dziękuję za identyfikację tokarki oraz wstawione zdjęcia
1.Tak jak pisałem, tokarka to "bonus" do zakupionej frezarki pionowej. Znajduje się u nas zaledwie od paru dni, na razie stoi w graciarni obok tokarki Jotes TSS-150 i czeka na swoją kolej.
2. Z pobieżnych porównań wygląda że tokareczka ma faktycznie nie oryginalną wannę oraz zmiany w napędzie. Oryginalne, te na zdjęciach, miały chyba napęd nie z silnika ale z pasa transmisyjnego. U mnie jest silnik elektryczny "dorzucony" do tyłu oraz wielka dziura w podstawie/w lewek nodze/ tam gdzie się odbywał odbiór napędu z pasa.
Zastanowił mnie jeden fakt... Na dwóch materiałach źródłowych jest ta sama tokarka, raz to
BSO-Tp a raz BSO-TP1m /Norma z Poznania/. Tyle że ta na zdjęciu – Norma, nie wygląda jak moja. Na mojej na odlewie jest napis Norma Poznań. Pytanie czy tokareczka z Poznania nie miała jakiś zmian konstrukcyjnych, jak dzisiaj oglądałem moją to wyglądała że miała wszędzie oryginalny lakier/szpachla a na niej podkład i kolor/. Także na wannie i elementach napędu... Niezła zagwozdka...
3. Co do "dodatków" to zachowała się nawet oryginalna drewniana skrzyneczka/wkładka/ oraz 6 kół zmianowych – 3 na tokarce i trzy zmianowe.

4. Śruba pociągowa faktycznie posiada "rowek".

5. Co do ustawionego obecnie posuwu oraz skok gwintu to trudno to stwierdzić, koła są tak zabrudzone że ciężko coś na nich odczytać - ich oczyszczenie niestety trochę potrwa. Zwłaszcza że priorytet ma uruchomienie/naprawa frezarki która jest niezbędna do reanimacji zakupionego w zeszłym roku Jotesa
W przyszłości mogę dać znać na priva... Mam też pytanie czy wstawione zdjęcie kół znamionowych to oryginalne od „mojej” tokarki czy tylko jakieś przykładowe/od innej/. Gdyby były od mojej to może dało by się ustalić jakich mi brakuje, może dało by się je odtworzyć