Prośba o pilotaż ćwiczenia

Autor tematu
grze
Posty w temacie: 2

Prośba o pilotaż ćwiczenia

Post napisał: grze » 19 lut 2011, 14:19

Mam zamiar przećwiczyć współpracę między programami CAD/CAM /Solidworks 2010-Mastercam x2/. Zaprojektować element w programi CAD i wygenerować kod na maszynę. Znam troszkę oprogramowanie CAD/CAM, ale nigdy nie wrzucałem elementu z CAD do CAM. Z programem CAM j/z wiedzą CAM jest trochę gorzej/ . Mam prośbę do osób które znają temat, mają odrobinę czasu i chęci o pomoc. Będę starał się aby moje pytania były krótkie i konkretne. Tylko proszę bez kopania, uczę się :neutral:

1.Zapisałem detal /Solidworks/ w .dxf /rys3/
2.wczytałem do MC /rys. 2 i 1/
3. wydawało mi się że rysunek MC będzie w 3d
Pytania:
1.czy wszystko jest ok, rysunek powinien być płaski?
2. co teraz powinienem zrobić? próbowałem działać z przygotówką ale trzeba to chyba jakoś poustawiać, ale jak???
Załączniki
dxf.jpg
dxf.jpg (6.28 KiB) Przejrzano 3081 razy
MC.JPG
MC.JPG (10.77 KiB) Przejrzano 3081 razy
MC1.JPG
MC1.JPG (2.7 KiB) Przejrzano 3081 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Prośba o pilotaż ćwiczenia

Post napisał: WZÓR » 19 lut 2011, 15:09

grze pisze:...1.Zapisałem detal /Solidworks/ w .dxf /rys3/
2.wczytałem do MC /rys. 2 i 1/
3. wydawało mi się że rysunek MC będzie w 3d ...
Zapisz detal (model) /Solid Works/ w formacie; (np.) Parasolid x_t lub IGS , to po otwarciu go w MC będzie w 3D.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
grze

Post napisał: grze » 19 lut 2011, 20:02

A w jaki sposób przenieś przygotówkę do początku układu współrzędnych? wiem że można wpasować ją w detal wpisując odpowiednie wartości w oknie <początek> w zakładce <ustawienia przygotówki> ale później jak np zmienię /powiększę/ wymiary przygotówki, to jest poza początkiem układu współrzędnych
Załączniki
MC.JPG
MC.JPG (42.07 KiB) Przejrzano 1381 razy
MC1.JPG
MC1.JPG (85.13 KiB) Przejrzano 1381 razy

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 19 lut 2011, 20:43

grze pisze:A w jaki sposób przenieś przygotówkę do początku układu współrzędnych...
Nie znam MC , ale pewnie jest tam jakaś zakładka typu <przenieś> , gdyż początek układu współrzędnych na modelu może być w dowolnym (wybranym przez Ciebie) miejscu.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Bogdan_Celtic
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bogdan_Celtic » 29 mar 2011, 13:13

grze pisze:A w jaki sposób przenieś przygotówkę do początku układu współrzędnych? wiem że można wpasować ją w detal wpisując odpowiednie wartości w oknie <początek> w zakładce <ustawienia przygotówki> ale później jak np zmienię /powiększę/ wymiary przygotówki, to jest poza początkiem układu współrzędnych
Na górze jest funkcja xform naciskając rozwinie sie Tobie pasek i wybierz xform translate po tym pojawi się okienko w którym wpiszesz odpowiednie dane mam na myśli odległosci jakie muszą zostać przsunięte aby model znalazł się w osi x, y tą samą funkcją mozesz również ustawić zero dla osi "z" natomiast aby obrocić model np na drugą stronę służy do tego funkcja rotate która znajduje sie w tym samym miejscu co wyżej omówiłem. Przykład dla obrotu modelu klikając prawym przyciskiem myszki wybierz opcje right - widok z prawej i następnie wybierz funkcje xform rotate w tym przypadku obracmy model w osi x o 180 stopni tym samym obrócimy model na druga stronę . Dla sprawdzenia ze wszystko jest ok uzyj funkci analize jest na górze po lewej stronie po rozwinieciu paska analize wybierz dynamic po tym kliknij na model z jednej potem z drugiej i zobaczysz ze współżedne powinny takie same czyli np x 0 jest na srodku modelu . Pokombinuj z tym a wjdzie Tobie napewno . Powodzenia

kamosis

Post napisał: kamosis » 05 kwie 2011, 19:17

wejdz w ustawienia przygotówki i nacisnij kostka ogran.(jeden z przyciskow na dole) pojawi sie okienko o nazwie blok ograniczający naciskasz wtedy zielony ptaszek na dole, okienko zniknie i pojawi sie spowrotem okienko z ustawieniami przygotowki, wtedy naciskasz w tym okienku zielonego ptaszka na dole okienka i sprawa załatwiona.

Bialkowski

Post napisał: Bialkowski » 26 maja 2011, 13:51

Ściągasz ze strony producenta Mastercam to Solidworks - po zainstalowaniu i włączeniu opcji w dodatkach solida, tworzysz bryłę, po czym przechodzisz do zakładki mastercam i tam masz opcję bezpośredniego przerzucenia bryły do cama. Pozdrawiam

Ściągnij program team viewer i napisz kiedy będziesz miał czas - pokażę Ci przenoszenie i ustawianie układu na konkretnym pliku. Adres mail: [email protected]
.... teraz Zoller...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”