Dzień dobry.
Zacznę od początku, aby nie było zarzuceń iż źle sprecyzowałem swoje oczekiwania. Mam za zadanie zrobić projekt konstruukcji tokarki stolowej takiej do hobistycznego użytkowania. Z racji tego iż jestem dość młodym człowiekiem, moja wiedza nie jest na tyle obszerna aby samemu sobie ze wszystkim poradzić. Wielu nowych rzeczy dowiaduję się z książek. Po konsultacjach z moimi wykładowcami do projektu brakuje mi jeszcze sprzęgła, które według nich musi być. Lecz ja zupełnie nie mam pomysłu jak je zrobić. Dodam, że tokarka będzie napędzana wiertarką. Proszę o podpowiedzi jak zrobić takie sprzęgło, w którym miejscu je zamocować, ewentualne rysunki jak powinno wyglądać , może ktoś robił taką tokareczkę sobie i mógłby mi przesłać zdjęcia całej konstrukcji bądź niekierunkowanie na jakieś przydatne źródła gdzie będzie coś opisane. Dziękuję za pomoc
propozycje sprzęgła w tokarce stołowej - prośba o pomoc
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
A właśnie , co wykładowca miał na myśli mówiąc że potrzebne jest sprzęgło. jeżeli napęd ( wiertarka ) ma być cały czas w ruchu a w międzyczasie miała by się odbywać wymiana detalu ,no to sprzęgło cierne. A w innym przypadku to jakieś kłowe ( tylko po co) .Jak masz dostęp do Drobne mechanizmy i przyrządy precyzyjne p. Władysław Tryliński dział : osie wałki sprzęgła.