promieniowanie z elektrod do spawania TIG.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
promieniowanie z elektrod do spawania TIG.
Witam kolegów. Mam małą samoróbkę elektrodrążarkę, i czasami zakładam do drążenia elektrodę nie miedzianą, a używaną do spawania TIG. fi 4 lub 5.Ostatnio dowiedziałem się że w tych elektrodach jest jakiś promieniotwórczy metal o nazwie TOR.podobno jest to szkodliwe primieniowanie.Czy jest to prawda? i czy coś wam jest wiadomo w tym temacie?
Tagi:
-
promieniowanie radioaktywne.
Dziękuje że dałeś odpowiedz.Czy to promieniowanie jest szkodliwe dla czlowieka?Jeśli wiesz więcej to podziel się wiedzą.Już teraz bardzo dziękuję.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
-
radioaktywne elektrody
Dziękuję za żeczowe unformacje.Co byś powiedział na maskę zamiast wyciągu? A może stosować elektrody lantanowe one podobno nie promieniują.Tylko czy są φ4 i 5 bo takie potrzebuję. 

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
O ile nie będziesz wdychał lub jadł
pyłu z ich szlifowania, to szanse że to promieniowanie Ci zaszkodzi są bliskie zeru. Trzymanie ich w rękach itp. praktycznie nie może zaszkodzić (no chyba że pracowałbyś w fabryce elektrod i przewalałbyś ich tysiące dziennie). Oczywiście w przypadku zanieczyszczenia tym pyłem rąk należy je umyć aby pył nie dostał się do ust/nosa itp. (wbrew pozorom uwaga o jedzeniu nie jest takim całkowitym żartem). Należy też dbać by pył nie walał się po warsztacie.
Poczytaj:
www.twi-global.com
www.pro-fusiononline.com
Jak wklepiesz w googlach "thoriated tungsten safety" to dostaniesz masę innych linków. Sam ostatnio badałem temat więc jestem na świeżo
Jeszcze jedna uwaga - torowane są nie tylko elektrody czerwone ale też żółte (ale kto takie widział?
). Zamieszczam obrazek z kolorami elektrod:

Poczytaj:
www.twi-global.com
www.pro-fusiononline.com
Jak wklepiesz w googlach "thoriated tungsten safety" to dostaniesz masę innych linków. Sam ostatnio badałem temat więc jestem na świeżo

Jeszcze jedna uwaga - torowane są nie tylko elektrody czerwone ale też żółte (ale kto takie widział?

-
promieniowanie z elektrod
B.dziękuję ci Maćku za staranne podejście do tematu.Uczciwie ci się przyznam,że z tych adresów niewiele zyskałem ja w angielskim jestem niekumaty.Jak się ma 70 to już na naukę zapóżno.Ale bardzo mi miło że mnię uświadomiłeś.Dam ci punkta.
pozdro Mirek43