Promień zaokrąglenia płytki.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Promień zaokrąglenia płytki.

Post napisał: clipper7 » 18 kwie 2008, 19:14

Czy jest jakaś zauważalna różnica w obróbce płytką o promieniu zaokrąglenia 0,4 i 0,8 mm ? Mam na myśli zwykłą tokarkę stołową.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Asza PL » 18 kwie 2008, 20:20

Najlepiej idą te o promieniu 0.2mm ,przy 0.8 na małej tokarce są za duże opory toczenia .
Duże znaczenie ma też geometria płytki. Najlepiej wypróbować.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

Loser
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Loser » 19 kwie 2008, 00:03

Płytka o r 0,8 jest mocniejsza a zatem możesz dać większy posów (wyjściowo można zacząć od połowy promienia na obrót) oczywiście pod warunkiem że moc maszyny ci na to pozwoli, a detal który chcesz obrabiać jest dostatecznie sztywny bo większy promień wytwarza większe siły na detal więc może ci on drgać a w nawet się odginać.

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 19 kwie 2008, 12:57

Dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie, czy jest różnica w jakości powierzchni przy różnych r, zakładając, że inne parametry są identyczne ?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 19 kwie 2008, 15:10

promien naroza jest zalezny od rodzaju obróbki a mocniejsza czy slabsza to takie tam sobie gadanie ...
0,8 do obrobki zgrubnej
0,4 do obrobki sredniodokladnej lub wykanczającej
jeszcze wazny jest kształt płytki i kształt łamacza wióra - sterowanie kierunkiem oderwania wióra ma wpływ na Ra powierzchni, parametry skrawania zwykle okresla diagram łamania wióra dla okreslonej płytki - katalog producenta - zalezność głebokosci skrawania ap od posuwu f przy okreslonym vc
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 19 kwie 2008, 15:51

Dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie, czy jest różnica w jakości powierzchni przy różnych r, zakładając, że inne parametry są identyczne ?
Jeśli przedmiot da się przetoczyć płytka z r0,4 i r0,8 bez drgań to teoretycznie powierzchnia po r0.8 powinna być blisko 2 x lepsza niż po r0.4 . Lub inaczej przy zachowaniu jakosci powierzchni plytka r0,8 mozna jechac z 2x wiekszym posuwem .
Kolego sciagnij sobie katalog z Baildonitu jest tam oprócz ich wyrobow dzial "informacje techniczne " str G1 i tam na stronie G4 jest tabelka obrazująca zaleznosc R płytki i posuwu od jakości powierzchni . Znajdują się tam rowniez diagramy łamania wióra o których wspomina bartuss1, . Choć to akurat musisz sobie poszukać w katalogu producenta twoich pytek .
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, 12:36 przez skoti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 20 kwie 2008, 10:38

Faktycznie , poleca wszystkim ten katalog, zdecydowałem się na płytki z promieniem 0,8 i jestem zadowolony. Przy małym posuwie powierzchnia wychodzi OK, a jednocześnie możliwa jest obróbka grubszym wiórem bez zmiany noża. Dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 28 kwie 2008, 17:03

Ja dużo używałem noży z małym promieniem, ale to chyba tylko dlatego, że przeważa u mnie obróbka wykańczająca. Potrzeba chwili zmusiła mnie do wykorzystania noża z dużym promieniem nawet powyżej 1 mm. Mogłem wtedy zastosować duże posuwy. Zauważyłem, że zużycie noża jest znacznie mniejsze. Tłumaczę sobie to tym, że wydzielana moc skrawania nie jest kumulowana na bardzo małym odcinku małego promienia lecz rozkłada się na znacznie dłuższej długości krawędzi skrawającej z racji dużego promienia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 28 kwie 2008, 18:50

BYDGOST pisze:używałem noży z małym promieniem, ale to chyba tylko dlatego, że przeważa u mnie obróbka wykańczająca
No właśnie, poradniki i katalogi podają, że im większy promień, tym lepsza jakość powierzchni, jednocześnie te same katalogi zalecają płytki o b. małym promieniu dla uzyskania dużej gładkości ( oczywiście, przy małym posuwie i cieńkiej warstwie). Teoretycznie, duży promień i mały posuw oraz cieńka warstwa powinny dawać najmniejszą chropowatość powierzchni. Zrobiłem parę testów praktycznych i okazuje się, że nie. Powodem jest chyba złe łamanie wióra. Przy małym promieniu uzyskałem wyraźnie lepszą powierzchnię ( oczywiście posuw i warstwa były mniejsze, niż przy dużym promieniu). Parametry obróbki ustawiałem na minimalne, przy których, moim zdaniem, łamanie wióra było jeszcze prawidłowe.
BYDGOST pisze:Mogłem wtedy zastosować duże posuwy
To się zgadza, katalogi podają, że maksymalny posuw [mm/obr] wynosi 0,4 - 0,7 promienia zaokrąglenia płytki ( w zależności od kształtu). Niestety, rosną też opory skrawania.... :sad:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 29 kwie 2008, 13:37

spróbuj przeprowadzić takie rozumowanie. Masz ściąć warstwę 1 milimetr. Na początek wybierz teoretyczną płytkę o promieniu 10 mm. (dla naddatku 0,1 milimetra podobne warunki będą przy płytce r1). Zobacz jaka jest długość kontaktu płytki z materiałem i w którą stronę chce odsunąć płytkę siła skrawania.
A teraz to samo, ale promień płytki 0,1 mm. - płaszczyzna styku w 90% prostopadła do posuwu, nic płytki nie odpycha od materiału, warunki skrawania o wiele lepsze, nóż skrawa, a nie gniecie.

No to już wiesz - promień płytki powinien odpowiadać naddatkowi - grubości wióra. Wykańczanie powinno się odbywać z niskim posuwem, ale jak najmniejszym promieniem płytki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”