Nie musisz maszyny wkładać całej do pieca. Po co

palnika propanowy i grzej miejsca spawane do 200...350C i niech sobie stygnie.
Całość można odprężać w piecu wówczas jak jest zagęszczona ilość spoin. Tu przy tak dużej maszynie nie przesadzał bym z piecem. Nie będzie aż tak gęsto od spoin, Gównie to profile będą.
Co do tych profesjonalnych maszyn z alu.
Każda szanująca się firma unika maszyn do ciężkiej pracy z alu. Takie maszyny z reguły buduje sie dla lekkich prac o niskim natężeniu pracy.
Dużo maszyn tych naprawdę do ciężkich prac serwisuję i ani jedna nie ma w części podstawowej aluminium zastosowanego.
Maszyny do cięcia wodą , plazmy , gazówki , wszystko to jest ze stali. Jak ma być porządna to chyba Alu nie będzie tu na miejscu. Ciepło potrafi ładnie uplastyczniać Alu w przeciwieństwie do stali. Oczywiście wszystko zależy od gatunków użytych materiałów.
SpecCNC pisze:A co dla ciebie oznacza, że profile stalowe są proste. Może jakieś konkretne wartości ?
To samo pytanie zadaj sobie proszę. Wówczas uzyskasz odpowiedź być może zadawalającą siebie.
Nawet jak by profil był lekko ugięty , to masz dużo większe możliwości wykonania w stalowym uchwytów regulowanych żeby ułożyć prowadnice w tolerancji 0,01mm niż w Alu. W Alu ułożysz a po kilku lekkich przekoszeniach tolerancja się z 0,01 zrobi na np.1mm. Oczywiście wartości są przypadkowe.
SpecCNC pisze:Maszyna do spawania to nie to samo co maszyna do cięcia, przy spawaniu nie musisz mieć takich tolerancji jak przy cięciu plazmowym.
Maszyna która była budowana miała tolerancję stawania plazma 0,2mm w trzech różnych pozycjach , gdzie cięcie pod tą maszynę ( elementy które miały być spawane ) miało tolerancję dla samego detalu 0,5mm.
Heops pisze:Przy moim projekcie mam tylko watpliwosci czy nie bedzie maszyna wpadala w drganiai czy belka sie nie przekosi przy wiekszych predkosciach.
Dopracujesz odpowiednio napędy , może jakieś tłumienie i będzie wszystko ok. Po za tym , szybkości które będzie osiągać przy cięciu nie wprawią ją w drgania a jak nawet to nie powinno to się pokazać na ciętej stali. Jedynie to pełna przejazdowa szybkość może coś tu pokazać. Ale jak opanujesz napędy to się nie ma chyba czym martwić.
Co do maszyny techserv. Nie widziałem jej w Polsce ale w Koblenz pracuje jedna sztuka i służy do cięcia cienkich blach plazmą. Ma tolerancję +/- 2mm a miała 0,2mm
Tyle że jest mniejsza od tej ze karty katalogowej. Problemy się zaczęły jak się zaczęło „cichaczem” wysypywać jedno Serwo. Wszystkie elementy skręcane się rozluzowały i nie sposób do dziś jest jej ustawić geometrię. Alu nad palnikiem po trzech latach zaczęło kruszeć od odprysków i nie wygląda już ładnie. Byłem tam do ustawiania geometrii. Ale nie dałem radę. Po 6 miesiącach dowiedziałem się że producent zalecił wymianę „bramy” ze względu na jej stan.
Owszem , Alu ładnie wygląda tak jak pisze kol.
Kamar , ale myślę że stal daje dużo więcej możliwości w budowie niż Alu.
Oczywiście to Ty kol.
Heops zdecydujesz co będzie Tobie odpowiadać. Może być i Alu ale moje zdanie jest raczej za stalą.