Projektowanie kartonow/pudelek

Autor tematu
yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Projektowanie kartonow/pudelek

Post napisał: yoyer » 09 lip 2009, 15:27

Witam serdecznie,

Kilka pytan.

1) Poszukuje jakiegos programu do projektowania kartonow/pudelek (3D, ksztalt, zamkniecia etc). Moge sie pobawic z jakims solidem (modul do blach) ale moze jest cos wyspecjalizowanego co odrazu da rozkroje etc

2) Czy w "domowym zaciszu" jestem w stanie wykonac wlasne kartony/pudelka? Male serie 100-1000szt. Co bym do tego potrzebowal? Czy wymaga to ogromnego nakladu finansowego - wykrojniki, jakies maszyny/prasy?

Przepraszam, za chaos w pytaniu ale wychodze z pracy i troche na "szybciucha" wyslam post.

Pozdrawiam

Hooah!

Tagi:

konlab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: konlab » 10 lip 2009, 23:21

co do 1) co do projektowanie polecal bym solid worksa, solidedga, obydwa mają wbudowane moduły do blach, mozna sie pobawic... mozna rozlozyc gotowy detal i zaprojektowac sobie jak ma byc skladany czy giety...

do 2) pewnie ze w domowym zaciszu da sie wykonac kartonowe pudelka, najprościej ploter cnc z nożem, projekt z powyzszych programow odrazu wytnie ci w kartonie.... mowisz o jakis wykrojnikach czy prasach to nie ma sensu w domowym zaciszu, to sa duze maszyny wymagajace odpowiedniego zasilania itp.. wykrojniki tez sa drogie chyba zeby pokusic sie o samorobki z jakis blach ale to nie na 1000 sztuk... ploterek ladnie powycina, jak dobry to nawet kilka na raz wytnie... koszt plotera tez nie jest maly... kolo 15 czy 20 tys... jak nie lepiej

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 11 lip 2009, 05:15

Program Lantek Flex3d tylko ceny nieznam ...
ale podejzewam ze tani nie jest
oto link http://www.lanteksms.com/pl/lantek_flex3d_bending.asp
zawsze mozna popytać :grin:
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 11 lip 2009, 08:00

Dziekuje. Nie ma jak konkretne odpowiedzi, o to mi chodzilo.
Chyba pozostane przy SolidEDGE, mam do niego dostep w pracy wiec nie powinno byc problemu.
Myslalem narazie o takim ploterze tnacym w jakims najprostszym rozwiazaniu. Ale zastanawia mnie kwestia samego mechanizmu noza tnacego wodzonego.
Moze ktos mi objasnic jak to wyglada?
Hooah!

pit

Post napisał: pit » 11 lip 2009, 10:31

Witam,
do projektowania opakowan polecam Impact cad, lub Artios oba programy są specjalnie zrobione pod projekty opakowan.
Jezeli chodzi o ploter tnący to oprócz noża musimieć jeszcze rolkę nagniatającą aby wycięte opakowanie zaginało się dokładnie tam gdzie ma się zaginać, aby po sklejeniu było proste a nie krzywe :).
Natomiast jeżeli to ma być nakład od 100 do 1000 szt / miesiąc. to nawet w domu to zrobisz:
- potrzebujesz wykrojnika introligatorskiego,
- praska ręczna, ( mniemam że opakowania raczej małe, jak na perfumy lub coś podobnego)
Wykrojnik mocujesz do praski ustalasz położenie wg kartonika kilka próbnych odcisków i jedziesz.

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 11 lip 2009, 10:41

Dziekuje. Wlasnie o to chodzi, ze to sie okazalo iz to opakowanie bedzie dosc duze. Dodatkowo z folii 0,6-0,8mm. Arkusz 1000x1000mm i z tego pudlko.
Przeznaczenie to pudelko dla florystow, robia jakies tam wiazanki czy bukiety i potrzebuja to pakowac. Taka zaprzyjazniona szklarnia ma swoj zakladzik i cos tam robia.

Wlasnie przed chwila zastanawialem sie jeszcze nad tym bigowaniem.

Czyli zakladajac ploter jako "narzedzie" montuje raz:
1) noz tnacy wodzacy, np z oprawka, tak? http://allegro.pl/item675252084_uchwyt_ ... acego.html

2) rolka nagniatajaca - moze wiecej szczegolow? :) Wystarszy wytoczona rolka np. ze stali w uchwycie?
Hooah!

konlab

Post napisał: konlab » 11 lip 2009, 17:23

No to fajne zajecie bedzie i do zarobienia...
do 1) jakie te rodzaje nozy sa to sam nie wiem bo sie nie interesowalem ale wydaje mi sie ze cos takiego i do tego oprawka tak jak piszesz

co do 2) to tak taka rolka wytoczona w litere V z delikatnym zaokragleniem na koncu... Mozna do niej jakies lozysko kulowe dac lepiej bedzie chodzic... tylko pamietaj ze ploter bedzie chodzil w rozne strony i dobrze bylo by zeby rolke dalo sie obracac nie tylko osiowo ale w pionie rozumiesz.... zeby lazila jak sie nagniata to po lukach itp..

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 11 lip 2009, 18:18

Mam nadzieje, ze pare $ wleci.
Tak, rozumiem. Rolke zrobie tak aby miala rotacje w osi pionowej. W sumie zakladam bigowanie w osiach rownoleglych do osi maszyny.
Jeszcze musze sie zastanowic nad sposobem opuszczania noza/rolki - czy silnik czy inny mechanizm.
Dziekuje i pozdrawiam.
Hooah!

pit

Post napisał: pit » 11 lip 2009, 21:41

Spróbuj sie rozejrzeć za jakimś małym zakładem introligatorskim, jeden użytek powinien wyprodukowąć za góra 2zł - tak mi się na tą chwilę zdaje bo niepamiętam dokładnie cen rynkowych takich usług. Niewiem po ile Ty byś je sprzedawał ale może to się kalkuluje:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”