Projektowanie CAD- CAM ćwiczenia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Projektowanie CAD- CAM ćwiczenia
Witam
Uczę się na programistę CAM- CAD używając programów Solidworks i Solidcam.
obecnie jestem na etapie projektowania dla frezarek 3 osiowych.
Potrzebuję ćwiczeń związanych z programowaniem.
Czy może ktoś podesłać mi jakiś przykładowy element do wykonania wraz z informacjami odnośnie procesu obróbczego. Najlepiej takiego który już jest w produkcji aby można było porównać wyniki.
- materiał,
- wymiary materiału,
narzędzia - prosiłbym podać na początek konkretne jakie są używane, nie mam doświadczenia w doborze.
-parametry obrabiarki moc max obroty przekładnia wrzeciona ( pasowa, zębata)
Na podstawie danych wykonam projekt wraz z dokumentacją animację toru narzędzia i
G-code do wglądu na forum.
Oczywiście liczę na konstruktywną krytykę i uwagi.
P.s. Kilka moich projektów z solidworksa i solidCama:
http://flic.kr/ps/2dpEtW
I filmik na youtube:
[youtube][/youtube]
(z powodu słabej grafiki mała rozdzielczość)
Pozdrawiam Arek
Czy może ktoś podesłać mi jakiś przykładowy element do wykonania wraz z informacjami odnośnie procesu obróbczego. Najlepiej takiego który już jest w produkcji aby można było porównać wyniki.
- materiał,
- wymiary materiału,
narzędzia - prosiłbym podać na początek konkretne jakie są używane, nie mam doświadczenia w doborze.
-parametry obrabiarki moc max obroty przekładnia wrzeciona ( pasowa, zębata)
Na podstawie danych wykonam projekt wraz z dokumentacją animację toru narzędzia i
G-code do wglądu na forum.
Oczywiście liczę na konstruktywną krytykę i uwagi.
P.s. Kilka moich projektów z solidworksa i solidCama:
http://flic.kr/ps/2dpEtW
I filmik na youtube:
[youtube][/youtube]
(z powodu słabej grafiki mała rozdzielczość)
Pozdrawiam Arek
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Projektowanie CAD- CAM ćwiczenia
Witamtowdi.arek pisze:Witam
Czy może ktoś podesłać mi jakiś przykładowy element do wykonania wraz z informacjami odnośnie procesu obróbczego. Najlepiej takiego który już jest w produkcji aby można było porównać wyniki. ...
Obawiam się , że takiego pliku nikt Tobie nie udostępni.
Podaj Swój adres e-mail , a podeślę materiały szkoleniowe.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Witam.
Przepraszam, może się źle wyraziłem.
Chodzi mi o rysunek techniczny części wraz z parametrami obróbki (maszyna materiał itd.) - rozumiem, że to otrzymuje programista który ma zaprojektować proces obróbczy.
Moją ideą jest przygotowanie całej dokumentacji i oddanie do oceny forumowiczów.
Czy mocowanie zastosowane jest odpowiednie, czy posuwy są dobrane prawidłowo itd.
Co zrobiłem źle, a co mogłem zrobić lepiej
Lub jakiekolwiek inne ćwiczenia uwzględniające przygotowanie procesu CNC.
Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek materiały które byłyby pomocne proszę o kontakt:
[email protected]
Pozdrawiam Arek
Przepraszam, może się źle wyraziłem.
Chodzi mi o rysunek techniczny części wraz z parametrami obróbki (maszyna materiał itd.) - rozumiem, że to otrzymuje programista który ma zaprojektować proces obróbczy.
Moją ideą jest przygotowanie całej dokumentacji i oddanie do oceny forumowiczów.
Czy mocowanie zastosowane jest odpowiednie, czy posuwy są dobrane prawidłowo itd.
Co zrobiłem źle, a co mogłem zrobić lepiej

Lub jakiekolwiek inne ćwiczenia uwzględniające przygotowanie procesu CNC.
Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek materiały które byłyby pomocne proszę o kontakt:
[email protected]
Pozdrawiam Arek
-
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Dobry programista dostaje tylko rysunek a oddaje gotowy detal
A to co dostaje rysunek , proces , parametry maszyny ,narzędzi , specyfikację materiału ...t o się nazywa dobry program CAM z CAPP
I zastanów się czy chcesz być gościem , który dostaje bryłę w 3D oraz proces a Ty w systemie CAM dotykasz powierzchni a system dobiera z bazy narzędzie i generuje tor narzędzia oraz wszystkie parametry ....
... bardzo mi przykro ale to się nie nazywa programista , tylko dobry system CAM
Oczywiście w niektórych operacja nie da się zastąpić systemów CAM np.w obróbce 5 osiowej , ale aby pojąć programowanie należy zaczynać od dwóch osi oraz rysunku płaskiego
Proszę nie bierz tego do siebie , to jest moje zdanie na temat programistów , ale zastanów się jaką drogą chcesz pójść ..
Dobry programista dostaje tylko rysunek a oddaje gotowy detal
A to co dostaje rysunek , proces , parametry maszyny ,narzędzi , specyfikację materiału ...t o się nazywa dobry program CAM z CAPP
I zastanów się czy chcesz być gościem , który dostaje bryłę w 3D oraz proces a Ty w systemie CAM dotykasz powierzchni a system dobiera z bazy narzędzie i generuje tor narzędzia oraz wszystkie parametry ....
... bardzo mi przykro ale to się nie nazywa programista , tylko dobry system CAM
Oczywiście w niektórych operacja nie da się zastąpić systemów CAM np.w obróbce 5 osiowej , ale aby pojąć programowanie należy zaczynać od dwóch osi oraz rysunku płaskiego
Proszę nie bierz tego do siebie , to jest moje zdanie na temat programistów , ale zastanów się jaką drogą chcesz pójść ..
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281