Projekt ułożyskowania śruby napędowej
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Projekt ułożyskowania śruby napędowej
Właśnie mam zamiar zrealizować obróbkę śrub napędowych do mojej CNC. Mam tylko jeden dylemat. Na projekcie mam ułożyskowanie moich śrub w taki sposób jak na rysunku. Nie jestem biegły w sprawach mechanicznych, ale jak policzyłem wagę mojej ruchomej bramy (będzie ok 25..30kg) to doszedłem do wniosku, że śruby będą mieć spory luz osiowy i takie ułożyskowanie jak na rysunku chyba nie ma sensu. Na rysunku oczywiście łożyska zwykłe do obciążeń promieniowych. Tak na szybko zaprojektowałem modyfikację ułożyskowania mojej śruby napędowej. Zamieściłem to na drugim rysunku.
Przepraszam za niefachowe rysunki. Ale mam nadzieję że są czytelne.
Przepraszam za niefachowe rysunki. Ale mam nadzieję że są czytelne.
- Załączniki
-
- ułożyskowanie po mojej modyfikacji
- Wal2.jpg (24.25 KiB) Przejrzano 1843 razy
-
- projekt ułożyskowania przed modyfikacją
- wal4.JPG (14.7 KiB) Przejrzano 1699 razy
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
można to tak zobrazować 

- Załączniki
-
- śruba1.jpg (34.93 KiB) Przejrzano 2271 razy
-
- śruba.jpg (34.27 KiB) Przejrzano 2176 razy
Ostatnio zmieniony 15 cze 2007, 10:29 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
bartuss1 pisze:zapomniałes o najwazniejszym w tym szkicu - o osi symetrii, zwykle od strony napedowej daję dwa łozyska a na podparciu jedno pływające, w małych ploterkach dwurzędowe zwykłe bo aż takich sił tam nie ma żeby je rozp...ło
czy naprawde uwazasz, ze biorac pod uwage to, czy mechanizm zrobiony na podstawie tego rysunku bdezie dzialac, faktycznie najwazniejszy jest brak osii symetrii? zwlaszcza jesli jest to rysunek autoprstwa osoby otwarcie przyznajacej sie, ze nie zna sie na mechanice??
co do tematu: projekt dobry, masz kasowanie luzow na lozyskach i naciaganie sruby z apomoca dwoch nakretek. nie musisz stosowac pod dwa lozyska w kazdej osi, bo tak jak teraz to narysowales, to obciazenie osiowe i tak beda przenosic tylko te blziej koncow sruby. jesli bys chcial aby wszystkie lozyska przenosily obciaznie iosiowe, powinienes usunac podkaldki meidzy peirscieniami zewnetzrnymi. meidzy nakretkami powinienes umiescic podkaldke, najlepiej z zabkeim wchodzacymw kanalek wyfrezowany w srubie, co znacnzie ulatwi ustalenie napiecia wstepnego sruby i utrudni luzowanie sie nakretek.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu