Projekt przekładni pasowej, rysunek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Projekt przekładni pasowej, rysunek
Witam serdecznie.
Czy projekt przekładni jest prawidłowy? Proszę o sprawdzenie szkicu dołączonego poniżej.
zaznaczam, że wiem o szerokości odsadzenia przy kole z lewej strony- jest zbyt duże, jednak nie mogę się nigdzie doszukać norm do tego.
Zastanawia mnie jednak czy średnice mogą się układać w taki sposób... po prawej stronie mamy przejście z 40 mm spod łożyska do 42 przy sprzęgle, czy jest to prawidłowe?
Pod sprzęgłem dałam taką średnicę ze względu na założenie zadania, ta średnica jest narzucona warunkiem Da/Db < 1/2.
Proszę o ewentualne uwagi co jest nieprawidłowe i jak to poprawić..
Rysunek jest szkicem.
tutaj zdjęcie w lepszej jakości...
http://www.fotoszok.pl/show.php/2035928 ... j.jpg.html
Czy projekt przekładni jest prawidłowy? Proszę o sprawdzenie szkicu dołączonego poniżej.
zaznaczam, że wiem o szerokości odsadzenia przy kole z lewej strony- jest zbyt duże, jednak nie mogę się nigdzie doszukać norm do tego.
Zastanawia mnie jednak czy średnice mogą się układać w taki sposób... po prawej stronie mamy przejście z 40 mm spod łożyska do 42 przy sprzęgle, czy jest to prawidłowe?
Pod sprzęgłem dałam taką średnicę ze względu na założenie zadania, ta średnica jest narzucona warunkiem Da/Db < 1/2.
Proszę o ewentualne uwagi co jest nieprawidłowe i jak to poprawić..
Rysunek jest szkicem.
tutaj zdjęcie w lepszej jakości...
http://www.fotoszok.pl/show.php/2035928 ... j.jpg.html
Ostatnio zmieniony 08 maja 2014, 22:58 przez maartuusiaa, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
Re: Projekt przekładni pasowej, rysunek
Gdzie jest ten projekt przekładni i rysunek złożeniowy?maartuusiaa pisze:Czy projekt przekładni jest prawidłowy? Proszę o sprawdzenie rysunku złożeniowego
-
Re: Projekt przekładni pasowej, rysunek
nie złożeniowy, a projektem jest ten szkic przekładni..Paola pisze: Gdzie jest ten projekt przekładni i rysunek złożeniowy?
chciałabym dowiedzieć się czy jest to poprawnie zrobione, ponieważ nie do końca jestem przekonana..
dokładnie mam tu na myśli te stopniowane średnice i odsadzenia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jak założyć łożysko kulkowe na taki wałek?
Zazwyczaj łożyska* mają cały pierścień. I jeśli chcesz nałożyć łożysko na wał, to po jednej stronie łożyska powinny być mniejsze średnice, tak by można było nałożyć łożysko.
No a potem zabezpieczyć łożysko przed "spadnięciem" np nakrętką łożyskową albo pierścieniem Segera
wpisz sobie w google "wał maszynowy" i pooglądaj grafiki na dobry początek.
Na półwidoku brakuje kilku lini...
*ponoć istnieją łożyska dzielone ale to wyższa szkoła jazdy, do takich zastosowań jak Twoje każdy użyje zwykłego łożyska z całym pierścieniem.
Zazwyczaj łożyska* mają cały pierścień. I jeśli chcesz nałożyć łożysko na wał, to po jednej stronie łożyska powinny być mniejsze średnice, tak by można było nałożyć łożysko.
No a potem zabezpieczyć łożysko przed "spadnięciem" np nakrętką łożyskową albo pierścieniem Segera
wpisz sobie w google "wał maszynowy" i pooglądaj grafiki na dobry początek.
Na półwidoku brakuje kilku lini...
*ponoć istnieją łożyska dzielone ale to wyższa szkoła jazdy, do takich zastosowań jak Twoje każdy użyje zwykłego łożyska z całym pierścieniem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
-
-
Poprawione, teraz chyba lepiej? 
sprzęgło na razie jest tylko naszkicowane, ponieważ muszę się dowiedzieć jakie powinnam wybrać, pod kołem oraz sprzęgłem będą jeszcze wpusty
http://www.fotoszok.pl/show.php/2039311_009.jpg.html

sprzęgło na razie jest tylko naszkicowane, ponieważ muszę się dowiedzieć jakie powinnam wybrać, pod kołem oraz sprzęgłem będą jeszcze wpusty

http://www.fotoszok.pl/show.php/2039311_009.jpg.html
-
-
-
Musisz cos zmienic, te pierscienie po prawej stronie poprostu sue zsyba z tego walka - obe mysza byc w rowkach.
Oprocz tego ten walek w dwoch miejscach ( skrahna lewa pozycja oraz pod pierscienem z prawej strony prawego lozyska ma srednice wieksza niz "glebiej" wzdluz walka - czyli nie da sie zalozyc elementow bo ta srednica bedzie przeszkadzac.
Oprocz tego ten walek w dwoch miejscach ( skrahna lewa pozycja oraz pod pierscienem z prawej strony prawego lozyska ma srednice wieksza niz "glebiej" wzdluz walka - czyli nie da sie zalozyc elementow bo ta srednica bedzie przeszkadzac.