Projekt prasy śrubowej.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Projekt prasy śrubowej.
Witam, jestem studentem mechaniki i budowy maszyn. Mam do wykonania projekt prasy śrubowej i mam takie głupie pytanie do was. Otóż moja koncepcja wygląda mniej więcej
TAK
Problem w tym, że nie bardzo wiem jak to jest zrobione, że element, który dociska nie kręci się razem z śrubą. W jaki sposób jest to zamocowane w korpusie? Jakim elementem?
TAK
Problem w tym, że nie bardzo wiem jak to jest zrobione, że element, który dociska nie kręci się razem z śrubą. W jaki sposób jest to zamocowane w korpusie? Jakim elementem?
Tagi:
-
No właśnie chodziło mi o to jak to jest połączone. Ok, u mnie w założeniach jest, że wysokość robocza wynosi 1m więc już sam nie wiem jak to zrobić, żeby z korpusa nie wyleciało. Do tego naciska ma być o przekroju kołowym fi 1m i sile 25kN.
Do tej pory nie brakowało mi wyobraźni, nie miałem problemów z kreską. Po prostu kiepsko znam elementy stosowane w mechanice. Próbuję się cały czas dokształcać na własną rękę, że tak powiem ale nie od razu Rzym zbudowano.
Edit:
Tak trochę przeszukuję internet i wydaje mi się, że płytka ślizgowa nie wytrzymałaby obciążenia. Może łożysko oporowe?
I jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób te łożysko by było połączone z śruba?
Do tej pory nie brakowało mi wyobraźni, nie miałem problemów z kreską. Po prostu kiepsko znam elementy stosowane w mechanice. Próbuję się cały czas dokształcać na własną rękę, że tak powiem ale nie od razu Rzym zbudowano.
Edit:
Tak trochę przeszukuję internet i wydaje mi się, że płytka ślizgowa nie wytrzymałaby obciążenia. Może łożysko oporowe?
I jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób te łożysko by było połączone z śruba?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Tutaj masz prasę śrubową z belką stałą - ty jeżeli dobrze rozumię masz zrobić docisk kołówy fi 1 mb. - więc będzie to wg mnie coś w rodzaju starych pras do wyciskania soków - ale 1 m to bardzo dużo w tych konstrukcjach. jeżeli do soków to chodzić to musi w jakiejś "rurze".. mocowanie centralne śruby będzie sprawiać że ten docisk kołowy będzie mógł się chwiać w każdą strone - trzeba by zastosować porządne osadzenie śruby w docisku - choć nie wyeliminujesz do końca chwiania. a tak na marginesie - prostszej rzeczy nie mogłeś dostać
? - u nas na mechanice jedzie się do dużego przemysłowego zakładu - ogląda maszynę i dostajesz temat - ulepszyć i poprawić.. Wtedy projekt prawie od nowa- obliczenia swoją drogą i na ogół automatykę do tego trzeba zrobić. Ale prawda jest jedna od zawsze - jak ktoś chce Ci uprzykrzyć obronę to nawet na śrubie metrycznej Cię załamie.

-
No właśnie miałem koncepcje na zasadzie takiej prasy do wyciskania soków. Chodziło mi o sposób połączenia. A w jaki sposób śruba mogłaby być połączona z łożyskiem i łożysko z tą "końcówką"? Na wcisk+ jakieś kołki?
Co do poziomu to jest to mój pierwszy projekt na podstawach konstrukcji maszyn. Ten właściwy, trudniejszy będzie na następnym semestrze. Poza tym u mnie jest to tak zorganizowane, że jeszcze nie skończyliśmy ćwiczeń z PKMów i Wytrzymałości materiałów dlatego nie mamy jakby kompletnych podstaw. Mechanika to trudny kierunek, a pierwszy rok to praktycznie same przedmioty ogólne.
Edit: jestem dopiero na 3 semestrze. Daleko mi do obrony ;p
Co do poziomu to jest to mój pierwszy projekt na podstawach konstrukcji maszyn. Ten właściwy, trudniejszy będzie na następnym semestrze. Poza tym u mnie jest to tak zorganizowane, że jeszcze nie skończyliśmy ćwiczeń z PKMów i Wytrzymałości materiałów dlatego nie mamy jakby kompletnych podstaw. Mechanika to trudny kierunek, a pierwszy rok to praktycznie same przedmioty ogólne.
Edit: jestem dopiero na 3 semestrze. Daleko mi do obrony ;p
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Dwie rzeczy weź pod uwagę siły oraz to że płaszczyzna docisky fi 1m będzie się w jakiś sposób nie ustawiała prostopadle do osi śruby. więc albo pominąć wszelkie łożyska - zastosować np brąz samosmarujący w piaście do której będzie mocowana flansza. Lub jakaś kombinacja łozysk np stożkowe - wg tabel trzeba dobrać z odpowiednim obciążeniem wzdłużnym. Opcji jest wiele - sam musisz wybrać drogę i iść do przodu - PS - nie cofaj się nigdy i nie zmieniaj raz podjętej decyzji (prawie zawsze:)) - lepiej dłużej poszukać, poczytać - a potem zdecydować i bronić swojej racji. PKM to fajny ciekawy przedmiot:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tam są dwa półpierścienie zachodzące w rowek wykonany na śrubie. Śruba naciska na belkę czołem i pcha ją w dół a w górę śruba naciskając na te półpierścienie przykręcone do belki podnosi ją do góry. Od dołu belki jest otwór do mocowania narzędzi (ten widoczny trzpień), które mocowane są śrubą dokręcaną z boku. Takie rozwiązania widywałem a czy na tym rysunku dokładnie tak jest to niestety nie widać tego.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

nie jestem pewien czy to ta część:
https://www.apexauctions.co.uk/auction/ ... otId=72353
https://www.apexauctions.co.uk/auction/ ... otId=72353
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, 21:31 przez Pawel Pawlicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.
-
Dziękuję wam za podpowiedzi. Zdjęcia Pawła bardzo dużo mi wyjaśniły. Taka konstrukcja mi się podoba, jest prosta i niezawodna. Tylko Jak rozumiem z wypowiedzi Bydgost'a Belka jest wpuszczona jakby do śruby. W dół śruba pcha belkę ale czy nie będzie to powodowało, że i tak kręci ona tą końcówką w momencie docisku? A w górę ciągną belkę pierścienie ale na jakiej zasadzie są one przymocowane, że nie kręcą belką? No i jak rozumiem, spowoduje to, że śruba musi mieć większa wymiary niż zakładałem wcześniej?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
To jest prasa stara jak Gutenberg albo i śruba Archimedesa, wszystko tam jest proste i siermiężne. Po angielski nazywa się Fly Press albo Column Fly Press albo Double Column Fly Press jak sobie wyguglujesz to sporo znajdziesz obrazków.
Albo i filmów:
Albo i filmów:
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.