Otóż wpadłem na pomysł budowy plotera frezującego w głównej mierze do obróbki drewna litego. Z założenia chciał bym aby ploter miał 2000x1000x200 powierzchni roboczej, lecz co do zakresu osi Z jeszcze nie mam 100% przekonania - wyjdzie w praniu. Odpaliłem więc solida i do dzieła. Na tą chwilę plan jest taki że oś x będzie napędzana dwoma silnikami hybrydowymi (na paskach zębatych)- z jednej strony stołu koła napędowe z drugiej napinacze poliamidowe(z łożyskami), prowadzenie na łożyskach i wałkach podpartych, konstrukcja stołu spawana niektóre elementy cięte laserem bądź plazmą. Profile na stół 300x100x8 oraz 100x100x8 ( ewentualnie u dołu 100x100x5). Odnośnie powierzchni pod prowadnice - myślałem o frezowaniu ale po pierwsze kto mi to zrobi za rozsądne pieniądze z jednego zamocowania... więc olałem temat - inni koledzy z forum bez podebrań robią i działa(zegarków na tym robił nie będę). Odnośnie sterowania - chwilowo się tym nie martwię to dla mnie akurat najmniejsze wyzwanie. Chodzi mi po głowie wykonanie napędu osi Y z wykorzystaniem liniału zębatego(co wy na to?). Poniżej zamieszczam zdjęcie tego co do tej pory powstało. Uwagi mile widziane, podpowiedzi również. W razie potrzeby mogę udostępnić pdf 3D.