Projekt PKM

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
karols146
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Projekt PKM

Post napisał: karols146 » 22 cze 2014, 10:49

Witam wszystkich.
Sprawa jest prosta, rysuję projekt, wysyłam go wykładowcy i już kilka razy dostaję te same błędy. Poprawiałem już chyba na wszelakie możliwe sposoby a ciągle coś jest nie tak. "
Zwracam się tutaj z prośbą do użytkowników tego forum. Może ktoś mógłby choć trochę nakierować na to co jest tutaj nie tak, bo już naprawdę powoli nie mam siły.
Chodzi tylko o główny rysunek złożeniowy, z wykonawczymi sobie poradziłem.
Tutaj lista błędów wskazana przez prowadzącego:
Elementy 2 nie muszą być kreskowane

Przekroje się przenikają
-No tutaj to za cholerę nie mam pojęcia o co chodzi,zrobiłem przekrój, podzieliłem podnośnik. I dalej ciągle źle
Podnośnik po złożeniu się rozpadnie (śruba wykręci się z nakrętki)-Tutaj myślę że zastosowanie dłuższej śruby rozwiąże mój problem, no chyba że jest to w jakiś sposób złe i nieprawidłowe.
Wpust narysowany źle-Tutaj znowu nie mam pojęcia o co chodzi, wpusty rysowałem tak jak jest na większości rysunków wykonawczych, a nadal jest źle.

Śruba powinna mieć 2 gwinty prawy i lewy, nie widać tego na rysunku-Narysowałem dokładne rysunki gwintów co widać na rysunku i naprawdę nie mam pojęcia jak jeszcze inaczej mogę to przedstawić.

Z góry dzięki wszystkim za pomoc, i za to że chciało się komuś czytać te wypociny do końca.

Pozdrawiam
Karol

Obrazek
Obrazek
Załączniki
Podnośnik.rar
Rysunek wykonawczy podnośnika.
(92.39 KiB) Pobrany 298 razy
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, 17:02 przez karols146, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

apacz514
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: apacz514 » 22 cze 2014, 14:52

błąd odczytu rysunku. wstaw rysunek w post
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: Projekt PKM

Post napisał: Bri » 22 cze 2014, 23:53

No tak śruba musi być nieco dłuższa niż oba ramiona, może jeszcze chodzi psorkowi o jakieś ograniczniki. Gwinty (lewy i prawy) nie powinny się stykać w środku (nikt tak tego nie będzie gwintował. Po kiego grzyba widok na przekrój wpustu "strzałkujesz" z lewej do prawej a sam przekrój po lewej (na przekroju linia osiowa w pionie wzięta z du**)? Rowek pod wpust jest zaokrąglony (nie prostokątny) i pamiętaj o normie. Czasem rowki pod wpust są wyciągnięte aż do końca śruby.
Na pierwszym rysunku masz za dużo kresek (jakby miały być tam przekroje) - widok prawej sekcji "nakrętki" jest zły (albo przekrój nakrętki albo nie widać śruby!), znowu na drugim rysunku masz za mało kresek.
Poza tym jak masz ramiona to wydaje mi się że promień zaokrąglenia nie jest w tym samym punkcie co środek otworu na "ośkę" - i to się nie będzie obracać.
No i to różowo żółte bazgranie to co to ma być?

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

Absit
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Kontakt:

Post napisał: Absit » 24 cze 2014, 14:24

Hej
W celu wykonania lepszej konstrukcji i rozwiązań konstrukcyjnych proponuję zakup takiego podnośnika samochodowego i przyjrzeniu się rozwiązaniom tam zastosowanym.
Po zapoznaniu się z tymi rozwiązaniami radzę dobrze pomyśleć jak to przedstawić na rysunku. tutaj polecam wypad do biblioteki i poszukanie skryptów z projektami podnośników.
Po zapoznaniu się z rozwiązaniami i przykładami jak to przedstawić graficznie czas na rysowanie ;)
Wykonywanie odlewów żywicznych

Rysunki techniczne, pomoc w projektowaniu maszyn.

FraKTiX

Post napisał: FraKTiX » 06 sie 2014, 22:00

Nie skręcisz tego. Średnica śruby od strony wpustu jest taka sama jak gwint to jak byś chciał to skręcić?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”