Program do chińskiego lasera

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8

Program do chińskiego lasera

Post napisał: snik » 21 lis 2010, 21:08

Witam,
stałem się posiadaczem chińskiego lasera grawerki, marka i model nie są tu najważniejsze. Do plotera dostałem jakiś lichy program, który przez port com próbuje grawerować.

Pierwszy problem to nie działająca funkcja grawerowania z plików rastrowych. Pierwszy raz zadziałała, potem już nie. Pliki plotera plt przyjmuje bardzo ładnie i można plotować zarówno w opcji "cut" czyli po liniach jak i "engraver" - czyli normalnie z wypełnieniem jak rastrem. Potrzebowałem wyciąć kształt i pojawił się kolejny problem. różne prędkości osi X i Y co w efekcie daje za mocno przetopioną krawędź w jednej osi lub niedociętą w drugiej (w przypadku wycinania kwadratu).

Jako, że kiedyś bawiłem się w cnc, wiem, że dobrze steruje się sygnałami DIR i STEP. Chwyciłem oscyloskop i zabrałem się za doktorat. Po paru minutach wyciągnąłem ze sterownika sygnały STEP i DIR dla obu osi i "FIRE" lasera. Wejścia planuje odseparować galwanicznie i podłączyć do LPT.

Tutaj proszę o pomoc w poleceniu dobrego taniego/darmowego programu do obsługi lasera przez wymienione sygnały. Bawiłem się turbo CNC z osią Z jako laser, jednak wyłączał posuw podczas włączania lasera. Dlatego program powinien "jechać" głowicą ze stałą predkoscią i tylko dołączać laser gdy potrzeba

Tagi:

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: laserki » 22 lis 2010, 13:02

Nie ma porządnego programu do ploterów laserowych niezabezpieczonego kluczem sprzętowym.
Możesz kombinować z Machem ale Mach też się średnio nadaje.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarekk » 22 lis 2010, 13:31

Spróbuj tu

http://www.grawerki.biz/

Autor programu jest na forum - możesz się z nim skontaktować.

Autor tematu
snik

Post napisał: snik » 22 lis 2010, 13:36

Nie szukam pirata, jednak zależało by mi na sprawdzeniu (demo?) przed zakupem możliwości. Jak dobrze pamiętam turbocnc sterowało laserem na M3 i M5 kodach i to dawało w miarę dobry efekt przy grawerowaniu w jedną stronę. Z Machem miałem problem, nie rozwijał dobrych prędkości i nie był stabilny (wina XP? bo turbocnc w dosie szedł jak burza na tej samej maszynie)

[ Dodano: 2010-11-22, 13:46 ]
jarekk pisze:Spróbuj tu

http://www.grawerki.biz/

Autor programu jest na forum - możesz się z nim skontaktować.
Przeglądałem pobieżnie pod kątem step2cnc, ale teraz widzę lnyxcut'a

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 22 lis 2010, 13:47

Tam jest demo:

http://www.lynxsft.home.pl/programy/LynxCUT_setup.exe

Wycina pierwsze pięć obiektów

Aha - dopiero teraz zobaczyłem - to jest wersja na COM/USB ( może da się podłączyć bezpośrednio ?)

Zapytaj autora osobiście - wiem że kiedyś miał wersję na LPT (pewnie może też podpowiedzieć jak ustawić jego Step2Cnc aby pracował z laserem). Wiem bo współpracujemy - zrobiłem dla niego zewnętrzny sterownik po USB do ploterów tnacych i laserowych ( ale o ile dobrze zrozumiałem to kolega chce sterować z LPT)

Autor tematu
snik

Post napisał: snik » 22 lis 2010, 13:59

Poprzednią odpowiedź zacząłem pisać zanim kolega odpisał :) Tak, najlepiej na LPT bo wepnę się z sygnałami step i dir zamiast chińskiego sterownika. Będę w domu to sprawdzę to demo.

Napisałem jeszcze do producenta, współpracuję w innej branży z chinami i nigdy mnie nie zawiedli, jeśli chodzi o wsparcie techniczne.

[ Dodano: 2010-11-22, 14:01 ]
Program generujący STEP i DIR ma tą zaletę, że daje możliwość kontroli prędkości w każdym momencie dlatego się ku temu rozwiązaniu skłaniam

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 23 lis 2010, 11:00

Witam kolegów,

Program STEP2CNC zrobi to, co do niego należy w kwestii grawerowania. Problemem jest odpowiednie przygotowanie plików do grawerowania. Napisałem procedurę grawerowania do mojego najnowszego cncCADa, ale na razie nie ujrzał on "światła dziennego". I niestety nieprędko ujrzy.

Co do prędkości pracy - może być mało wystarczająca pod Windows, niestety. Szczególnie przy sporych podziałach kroków na mm posuwu.

Niestety nie znam innych programów do sterowania laserem z możliwością grawerowania, niż LaserCUT standardowo dostarczany z moimi "chińczykami". Ale ten jest zabezpieczony zarówno kluczem, jak i współpracuje tylko z hardware'm jednego producenta.

Mam dla autora wątku rozwiązanie, ale ono nie jest tanie. Mogę przygotować sterownik STE2CNCPlayer (mikroprocesorowy 32-bit na ARM7) + oprogramowanie sterujące Tapper + cncCAD do sterowania laserem. Koszt 2500 zł netto. Maksymalna dopuszczalna obecnie prędkość pracy 37.5 kHz.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: cinematic2 » 23 lis 2010, 13:03

To pewnie więcej niż kosztowała go cała maszyna :-)
Z tego co piszesz o podłączeniu poprzez LPT wnioskuję, że to mała maszynka.
Za 100 usd + wysyłka kupisz sobie najtańszy chiński sterownik na USB z softem.
Za 399 usd (nie ponosisz kosztów wysyłki, cła i Vatu,) masz amerykański program do ploterów z laserem CO2.
Za 510 usd z wysyłką kontroler na DSP
itd, itp
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, 13:58 przez cinematic2, łącznie zmieniany 2 razy.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 23 lis 2010, 13:10

cinematic2 pisze:To pewnie więcej niż kosztowała go cała maszyna :-)
Niewykluczone. Pytanie na ile kolega ceni sobie wsparcie na miejscu i od ręki. Zarówno Tappera jak i cncCad można sobie najpierw obejrzeć ( jak i pozostałe proponowane rozwiązania).

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: cinematic2 » 23 lis 2010, 13:36

Po co mu wsparcie?
To o czym pisałem to kompletne, sprawdzone i działające w tysiącach maszyn systemy.
A z miernikiem i oscyloskopem jak widać gość sobie radzi sam całkiem sprawnie.
Jak będzie potrzebował informacji czy pomocy to ma dziesiątki miejsc w sieci na różnych forach.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”