program CAM do maszyny DOOSAN PUMA 2100SY (FANUC i-Series)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
program CAM do maszyny DOOSAN PUMA 2100SY (FANUC i-Series)
Witam,
Jesteśmy w trakcie wyboru oprogramowania CAM do maszyny DOOSAN PUMA 2100SY ze sterowaniem FANUC i-Series. Ponieważ programów na rynku jest trochę i każdy ma swoje zalety i wady bardzo proszę o sugestie co do wyboru. Może ktoś ma doświadczenie z takim centrum tokarskim z możliwością frezowania. Osobiście średnio znam się na temacie i trudno mi rozważyć napływające oferty. Najlepiej, żeby oprogramowanie współpracowało z SolidWorks. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Frejek
Jesteśmy w trakcie wyboru oprogramowania CAM do maszyny DOOSAN PUMA 2100SY ze sterowaniem FANUC i-Series. Ponieważ programów na rynku jest trochę i każdy ma swoje zalety i wady bardzo proszę o sugestie co do wyboru. Może ktoś ma doświadczenie z takim centrum tokarskim z możliwością frezowania. Osobiście średnio znam się na temacie i trudno mi rozważyć napływające oferty. Najlepiej, żeby oprogramowanie współpracowało z SolidWorks. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Frejek
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: program CAM do maszyny DOOSAN PUMA 2100SY (FANUC i-Serie
Witamfrytu pisze:....Może ktoś ma doświadczenie z takim centrum tokarskim z możliwością frezowania....
Ja frezuję na tokartce , ale jest to Haas - w czym mogę pomóc?
Proponuję SolidCAM 2009 , ale musi być spełniony jeden warunek (szczególnie jak są brane pod uwagę narzędzia napędzane) , tj. DOBRZE NAPISANY POSTPROCESOR .... Najlepiej, żeby oprogramowanie współpracowało z SolidWorks.
p.s.
W razie pytań - zapraszam na PW.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
SmartCAM Advanced Turning
http://www.smartcamcnc.pl/AdvancedTurning.html
Za nieduże pieniądze będziesz miał to czego potrzebujesz.
W youtube wpisz sobie hasło smartcam i będziesz mógł pooglądać jak wygląda praca z tym programem.
http://www.smartcamcnc.pl/AdvancedTurning.html
Za nieduże pieniądze będziesz miał to czego potrzebujesz.
W youtube wpisz sobie hasło smartcam i będziesz mógł pooglądać jak wygląda praca z tym programem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam,
No właśnie siedzę i ćwiczę Surfcam'a i mam jak myślę proste pytanie... Powiedzmy frezuję dla przykładu stempel bryły 3D który ma wysokość 11mm (na rysunku jest błąd - nie 13 a 11) głębokością skrawania 4mm bez naddatku. Program generuje 2 ścieżki (8mm) i do płaskiej powierzchni jak na dołączonym rysunku nie ma nic. Czyli 3mm pozostawionego materiału. I tu moje pytanie, czy jest w Surfcamie jakaś opcja która powoduje że program będzie widział płaską powierzchnię i wygeneruje ścieżkę dodatkową zgodnie z ustawionym naddatkeim. A co do naddatków to jest możliwość zadania innego naddatku w osi Z a innego w płaszczyźnie XY???

Ps. Czy do SolidWorksa muszę mieć coś doinstalowane bo mi nie wczytuje pliku oryginalnego, czy może to przypadłość wersji Student???
No właśnie siedzę i ćwiczę Surfcam'a i mam jak myślę proste pytanie... Powiedzmy frezuję dla przykładu stempel bryły 3D który ma wysokość 11mm (na rysunku jest błąd - nie 13 a 11) głębokością skrawania 4mm bez naddatku. Program generuje 2 ścieżki (8mm) i do płaskiej powierzchni jak na dołączonym rysunku nie ma nic. Czyli 3mm pozostawionego materiału. I tu moje pytanie, czy jest w Surfcamie jakaś opcja która powoduje że program będzie widział płaską powierzchnię i wygeneruje ścieżkę dodatkową zgodnie z ustawionym naddatkeim. A co do naddatków to jest możliwość zadania innego naddatku w osi Z a innego w płaszczyźnie XY???

Ps. Czy do SolidWorksa muszę mieć coś doinstalowane bo mi nie wczytuje pliku oryginalnego, czy może to przypadłość wersji Student???
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje 
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witamcinek_80 pisze:Witam,
No właśnie siedzę i ćwiczę Surfcam'a i mam jak myślę proste pytanie... Powiedzmy frezuję dla przykładu stempel bryły 3D...
Ja (dla przykładu) użyłem obróbki 3 osie Z zgrubnie oraz maski (zmieniłem kolor powierzchni obrabianej) - przy wyborze powierzchni do obróbki kliknąłem - WIDOCZNE.

Jest możliwość (patrz ; foto) tabelka; krok w Z i krok XY....A co do naddatków to jest możliwość zadania innego naddatku w osi Z a innego w płaszczyźnie XY???...

Po symulacji.

Do obróbki wykańczającej użyj 3 osie Z Finisz ... i gotowe.

... pliki z Surfcam 4.0 dadzą radę , a w wersji Student nie pójdą...Ps. Czy do SolidWorksa muszę mieć coś doinstalowane bo mi nie wczytuje pliku oryginalnego, czy może to przypadłość wersji Student???

p.s.
Jak znajdę jeszcze inne rozwiązanie , to je przedstawię.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Kolego coś tu chyba jest nie tak... Parametr "krok w Z" odpowiada za głębokość każdego przejścia narzędzia a naddatek jest naddatkiem. Czyli logicznie myśląc mając wysokość stempla 11 mm, dając głębokość skrawania (krok w Z) 4 mm i naddatek 0.5mm program powinien wygenerować 2 ścieżki co 4 mm i 1 na 2.5 mm zostawiając na płaskiej powierzchni naddatek...
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Masz rację - pokazałem sposób bez ustawienia parametrów .... mam chwilę czasu wiec poprawiam.cinek_80 pisze:Kolego coś tu chyba jest nie tak... Parametr "krok w Z" odpowiada za głębokość każdego przejścia narzędzia a naddatek jest naddatkiem. Czyli logicznie myśląc mając wysokość stempla 11 mm, dając głębokość skrawania (krok w Z) 4 mm i naddatek 0.5mm program powinien wygenerować 2 ścieżki co 4 mm i 1 na 2.5 mm zostawiając na płaskiej powierzchni naddatek...

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki