Produkcja tarcz hamulcowych (projekt), potrzebna porada
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Produkcja tarcz hamulcowych (projekt), potrzebna porada
Witam.
Wykonuję projekt na zajęcia z procesów produkcyjnych i potrzebuję porady. Założeniem projektu, jest zaprojektowanie małego przedsiębiorstwa produkcyjnego zajmującego się małoseryjną produkcją dla branży motoryzacyjnej ( w oparciu o obróbkę metali ). Mój wybór padł na tarcze hamulcowe... O ile problemu z wykonaniem rysunków technicznych jak i samego procesu, problemu nie mam, problem pojawia się podczas doboru odpowiednich maszyn :/ Nie potrafię określić, jaka maszyna jest najlepszym wyborem, biorąc pod uwagę typ obrabianego przedmiotu, wielkości firmy i wielkości produkcji... Wstępnie dobrałem sobie tokarkę CNC, uniwersalną, dwu-wrzecionowa FCL-450TMS z przechwytem firmy RICHO Polska oraz Wiertarko – Frezarkę CNC ERLO BCG 60 XYZ, ale szczerze przyznam, że sam nie jestem przekonany co do tego wyboru :/ bardzo bym liczył na jakąś poradę.
Dodam, iż w końcowym etapie projektu będę musiał zrobić analizę opłacalności takiego przedsiębiorstwa i tutaj pojawia się mój kolejny problem, czy nie rzuciłem się przypadkiem na głęboką wodę i projekt takiego przedsiębiorstwa zajmującego się tarczami hamulcowymi, jest z góry skazany na porażkę i jest po prostu nieopłacalny ( założyłem, iż odlewy będą wykonywane przez zewnętrzną firmę, bo myślę, że budowa odlewni dla tak małej firmy jest nieopłacalna i zajmuję się obróbką już gotowego odlewu tarczy). Może warto by zmienić produkt i zająć się czymś prostszym i tańszym w produkcji?
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam.
Michał
Wykonuję projekt na zajęcia z procesów produkcyjnych i potrzebuję porady. Założeniem projektu, jest zaprojektowanie małego przedsiębiorstwa produkcyjnego zajmującego się małoseryjną produkcją dla branży motoryzacyjnej ( w oparciu o obróbkę metali ). Mój wybór padł na tarcze hamulcowe... O ile problemu z wykonaniem rysunków technicznych jak i samego procesu, problemu nie mam, problem pojawia się podczas doboru odpowiednich maszyn :/ Nie potrafię określić, jaka maszyna jest najlepszym wyborem, biorąc pod uwagę typ obrabianego przedmiotu, wielkości firmy i wielkości produkcji... Wstępnie dobrałem sobie tokarkę CNC, uniwersalną, dwu-wrzecionowa FCL-450TMS z przechwytem firmy RICHO Polska oraz Wiertarko – Frezarkę CNC ERLO BCG 60 XYZ, ale szczerze przyznam, że sam nie jestem przekonany co do tego wyboru :/ bardzo bym liczył na jakąś poradę.
Dodam, iż w końcowym etapie projektu będę musiał zrobić analizę opłacalności takiego przedsiębiorstwa i tutaj pojawia się mój kolejny problem, czy nie rzuciłem się przypadkiem na głęboką wodę i projekt takiego przedsiębiorstwa zajmującego się tarczami hamulcowymi, jest z góry skazany na porażkę i jest po prostu nieopłacalny ( założyłem, iż odlewy będą wykonywane przez zewnętrzną firmę, bo myślę, że budowa odlewni dla tak małej firmy jest nieopłacalna i zajmuję się obróbką już gotowego odlewu tarczy). Może warto by zmienić produkt i zająć się czymś prostszym i tańszym w produkcji?
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam.
Michał
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Maszyna z dwoma wrzecionami i napęndzane narzedzia załatwią sprawe jedna maszyna zrobi tarcze w całości niepotrzebna frezarka. Co do tarcz to taką tarcze maszyna obrobi w około 10min wraz ze zmiana na kolejna tarzcze. Czyli jakies 6 do 8 tarcz na godzine. Cena za sztuke nie wiecej jak 30pln. Za dzien 1440pln odjąć wynagrodzenie operatora prąd zurzycie narzędzi zostanie okolo 800pln w skali roku 211200pln. Tokarka + osprzęt odrobimy po 3 latach. A gdzie inne opłaty za firme ludzi. Sama tokarka robiąc tarcze nieda rady zarobic na wszystko. Z samych tarcz. Ewentualnie jak założymy ze bedzie zbyt taki ze 3 zmiany na tokarce to odrobimy ją w ciągu roku i zacznie przynosić zyski. Taka moja jest wizja pozdrawiam
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Fajny temat ostatnio pracuję nad kilkoma projektami odnośnie narzędzi do obróbki tego i powiem Ci, że target jaki musimy osiągnąć to obróbka jednej tarczy w czasie poniżej 1 minuty- to jest wykonalne, zobacz sobie stronę Brembo, co do maszyn to daj mi trochę czasu dziś będę miał informację z USA i podeślę Ci wyniki, na tarczach żeby zarobić trzeba zap....ier...dalać
A pamiętaj najgorsze są otwory i znakowanie!! A w przypadku tarcz perforowanych to już sama tragedia
A pamiętaj najgorsze są otwory i znakowanie!! A w przypadku tarcz perforowanych to już sama tragedia

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Tarcza w ciągu minuty to ciekawe i z wierceniem? Chciałbym zobaczyc to jak maszyna wraz z operatorem daje rade obrobic i zmienic tarcze na następną. Optymistycznie 30pln
realnie to 10-15pln ale trzeba jechac na na maxa zeby sie opłaciło. Sa inne detale bardziej pracochłonne i opłacalne.

Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Jeden operator montuje detal drugi wyciąga!! Reszta robot!! A wióry z tego niemiłosierne- najlepiej to mieć odlewnie od razu żeby przetapiać.
Z ciekawości zapytam jakie naddatki założyłeś na odlewach?
[ Dodano: 2013-09-02, 19:20 ]
Powiem Ci tak że masz różne tarcze!! Maks dla Ceramiki jest 3,81mm na okrągłej płytce!! Także proszę rozważ tę możliwość!! Na C i D szliśmy wyżej ale to jest jedno przejście, nie wiem skąd jesteś ale wskazałbym Ci osoby których możesz się podpytać o wyniki i doświadczenie i powiedzą Ci to samo Ceramika jest super ale nieprzewidywalna!! Nawet dla mnie a już ją długo sprzedaję!!
Z ciekawości zapytam jakie naddatki założyłeś na odlewach?
[ Dodano: 2013-09-02, 19:20 ]
Powiem Ci tak że masz różne tarcze!! Maks dla Ceramiki jest 3,81mm na okrągłej płytce!! Także proszę rozważ tę możliwość!! Na C i D szliśmy wyżej ale to jest jedno przejście, nie wiem skąd jesteś ale wskazałbym Ci osoby których możesz się podpytać o wyniki i doświadczenie i powiedzą Ci to samo Ceramika jest super ale nieprzewidywalna!! Nawet dla mnie a już ją długo sprzedaję!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)