produkcja mebli kuchennych .; Skręcanie korpusów, puszk
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
produkcja mebli kuchennych .; Skręcanie korpusów, puszk
Witam
Zacząłem zabawę ze stolarstwem .
Pracuję w tym zawodzie od niedawna i mam pewien problem który mam nadzieję pomożecie rozwiązać i usprawnicie moją prace .
Otóż mam 2 problemy .
Czy wiecie coś na temat jakiegoś szablonu do nawiercania korpusów ? chodzi mi o otwory pod komfirmaty . Czy można gdzieś kupić jakiś szablon na którym byłyby zaznaczone otwory na półki i górne i dolne otwory jest coś takiego wogóle ? próbowałem zrobić sobie taki szablon samemu ze sklejki , ale minimalne przesunięcie i lipa , Dlatego mam pytanie czy można gdzieś kupić coś takiego gotowego .
Otóż kolejne moje pytanie . Widziałem w jednej stolarni taką głowicę do nawiercania puszek do zawiasów . Tylko że nie dość że robiła ona otwór na zawias to dodatkowo obiła 2 frezy pod śrubki do tych zawiasów . Bardzo fajna sprawa bo frony z mdf są gładki i mało komfortowo się je wkręca . Czy wiecei gdzie można kupic taką głowicę ?
To są moje dwa problemy które mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać
Pozdrawiam .
Zacząłem zabawę ze stolarstwem .
Pracuję w tym zawodzie od niedawna i mam pewien problem który mam nadzieję pomożecie rozwiązać i usprawnicie moją prace .
Otóż mam 2 problemy .
Czy wiecie coś na temat jakiegoś szablonu do nawiercania korpusów ? chodzi mi o otwory pod komfirmaty . Czy można gdzieś kupić jakiś szablon na którym byłyby zaznaczone otwory na półki i górne i dolne otwory jest coś takiego wogóle ? próbowałem zrobić sobie taki szablon samemu ze sklejki , ale minimalne przesunięcie i lipa , Dlatego mam pytanie czy można gdzieś kupić coś takiego gotowego .
Otóż kolejne moje pytanie . Widziałem w jednej stolarni taką głowicę do nawiercania puszek do zawiasów . Tylko że nie dość że robiła ona otwór na zawias to dodatkowo obiła 2 frezy pod śrubki do tych zawiasów . Bardzo fajna sprawa bo frony z mdf są gładki i mało komfortowo się je wkręca . Czy wiecei gdzie można kupic taką głowicę ?
To są moje dwa problemy które mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać
Pozdrawiam .
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam .
nie zajmowałem się produkcją mebli - ale widziałem różne meble .
obawiam się że jakiegoś jednego szablonu nie ma - no chyba że w korei północnej ( wszystkie szafy jednakowe - taborety również ) .
a tak na poważnie - zrób sobie szablon z blachy ( a raczej kilka ) .
podeślij może jakiś rysunek - jak to ma wyglądać .
pozdrawiam .
nie zajmowałem się produkcją mebli - ale widziałem różne meble .
obawiam się że jakiegoś jednego szablonu nie ma - no chyba że w korei północnej ( wszystkie szafy jednakowe - taborety również ) .
a tak na poważnie - zrób sobie szablon z blachy ( a raczej kilka ) .
podeślij może jakiś rysunek - jak to ma wyglądać .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Sprawdz Forpłyt na ul. Grodzienskiej
to w sprawie zawiasów
a odnosnie półek - nie ma czegoś takiego jak szablon do półek
przyczyna ? firmy mają rózne standardy dotyczące wysokosci frontów szafek a co za tym idzie korpusów
w zaleznosci wiec od tego skąd bierzesz fronty z mdf bedziesz miał wysokosc korpusów a i to nic nie da , bo półki w srodku wcale nie muszą miec znormalizowanych rozstawów
to w sprawie zawiasów
a odnosnie półek - nie ma czegoś takiego jak szablon do półek
przyczyna ? firmy mają rózne standardy dotyczące wysokosci frontów szafek a co za tym idzie korpusów
w zaleznosci wiec od tego skąd bierzesz fronty z mdf bedziesz miał wysokosc korpusów a i to nic nie da , bo półki w srodku wcale nie muszą miec znormalizowanych rozstawów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Może takie narzędzia do kołkowania się dla Ciebie nadają:
http://www.uni-max.com.pl/narzedzia-do- ... ka-drewna/
A wiele ciekawych rzeczy dowiesz się na tym forum:
http://www.e-manta.eu/forum/portal.php
http://www.uni-max.com.pl/narzedzia-do- ... ka-drewna/
A wiele ciekawych rzeczy dowiesz się na tym forum:
http://www.e-manta.eu/forum/portal.php
Ostatnio zmieniony 26 lis 2009, 19:27 przez Domkac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Odp 1
Szablon jak najbardziej do tego sie nadaje, mozna go zrobic z plaskownika o szerokosci 18 [mm] pewnie takiej grubosci plyt uzywasz. Plaskownik bierzesz troche grubszy, na jednym koncu i bokach dokrecasz male ograniczenia zeby plaskownik sie nie przesuwal po plycie, w plaskowniku wiercisz dziury np. 10 cm od konca z ograniczeniem a potem co rozne odleglosci co np 15 - 20 cm.
Odp 2
Ja takiej glowicy nie uzywam, dziury pod sruby zawiasu zaznaczam takim zrecznym punktakiem, przy ustawianiu zawiasow i przednich drzwiczek skup sie najbardziej bo na tym najpredzej mozesz sie wylozyc. Dziur pod sruby zawiasu to ja bym niczym nie wiercil bo ci te srubki wyleca, wiertarka reczna jest idealna bo jest szybka i zreczna a tak naprawde jak sie duzo nie pije to ciezko nia cos spaprac
Szablon jak najbardziej do tego sie nadaje, mozna go zrobic z plaskownika o szerokosci 18 [mm] pewnie takiej grubosci plyt uzywasz. Plaskownik bierzesz troche grubszy, na jednym koncu i bokach dokrecasz male ograniczenia zeby plaskownik sie nie przesuwal po plycie, w plaskowniku wiercisz dziury np. 10 cm od konca z ograniczeniem a potem co rozne odleglosci co np 15 - 20 cm.
Odp 2
Ja takiej glowicy nie uzywam, dziury pod sruby zawiasu zaznaczam takim zrecznym punktakiem, przy ustawianiu zawiasow i przednich drzwiczek skup sie najbardziej bo na tym najpredzej mozesz sie wylozyc. Dziur pod sruby zawiasu to ja bym niczym nie wiercil bo ci te srubki wyleca, wiertarka reczna jest idealna bo jest szybka i zreczna a tak naprawde jak sie duzo nie pije to ciezko nia cos spaprac

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
popracujesz to się nauczysz ja swego czasu pracowałem w londynie a tam nie tylko kuchnie i fronty do nich trzeba na puszkach wieszać ci co byli wiedzą jak bym miał nosić ze sobą takiego rupcia jak na zdjęciach powyżej to wolałbym w tamizie się utopić wg mnie do zrobienia mebli kuchennych potrzebna jest poziomica przrecinarka tarczowa(ręczna) komplet bitów frez pod puszki ołówek dobra wkrętarka dwa ściski stolarskie i przymiar taśmowy (taśmowy nie koniecznie) nie spotkałem kuchni czy innego boksa którego tymi gratami bym nie zrobił a zmieszczą się w reklamówce (wyjątek poziomica)reszte maszyn noszę pod kapeluszem .
do sedna popracujesz nauczysz się i zdobędziesz doświadczenie a prawda jest taka im więcej będziesz wiedział tym mniej się odźwigasz zbędnych zabawek
ps. nie bój się zmieniać bitów każdy rodzaj wkrętów może mieć inny rodzaj krzyża
pozdrawiam i miłej pracy
do sedna popracujesz nauczysz się i zdobędziesz doświadczenie a prawda jest taka im więcej będziesz wiedział tym mniej się odźwigasz zbędnych zabawek
ps. nie bój się zmieniać bitów każdy rodzaj wkrętów może mieć inny rodzaj krzyża
pozdrawiam i miłej pracy