Proces Technologiczny wałka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Proces Technologiczny wałka
Witam. Z góry uprzedzam że nie jestem obeznany zbytnio w temacie (brak praktyki) i się nie znam dokładnie. Mam do wykonania na studia projekt procesu technologicznego wałka fi30x124. Półfabrykatem jest pręt fi 35x4000, wałek jest cięty z pręta. Operacje u mnie na karcie technologicznej wyglądają tak:
1. Planowanie czoła i wykonanie nakiełka
1.1 Toczenie zgrubne
1.2 Toczenie kształtowe i toczenie gwintu
1.3 Wiercenie otworu poprzecznego
1.4 Frezowanie rowka wpustowego
1.5 Cięcie
1.6 Zmiana zamocowania, planowanie czoła, wykonanie nakiełka oraz fazy
2. Ulepszanie cieplne
3. Kalibracja otworu poprzecznego oraz gwintu
3.1 Poprawa nakiełków
3.2 Szlifowanie wymaganych średnic
4 Kontrola jakości
Kolejną kartą jest karta operacyjna, na której muszę wykonać operację 1. I moje pytanie brzmi czy planowanie czoła przed ulepszaniem cieplnym powinno być już na gotowo? Czy po ulepszaniu cieplnym będzie trzeba je poprawić? Bo mam naddatek po 3mm z lewej i z prawej i nie wiem czy w szkicu na karcie operacyjnej mam narysować szkic zostawiając naddatek na poprawienie czoła po ulepszaniu cieplnym czy nie.
1. Planowanie czoła i wykonanie nakiełka
1.1 Toczenie zgrubne
1.2 Toczenie kształtowe i toczenie gwintu
1.3 Wiercenie otworu poprzecznego
1.4 Frezowanie rowka wpustowego
1.5 Cięcie
1.6 Zmiana zamocowania, planowanie czoła, wykonanie nakiełka oraz fazy
2. Ulepszanie cieplne
3. Kalibracja otworu poprzecznego oraz gwintu
3.1 Poprawa nakiełków
3.2 Szlifowanie wymaganych średnic
4 Kontrola jakości
Kolejną kartą jest karta operacyjna, na której muszę wykonać operację 1. I moje pytanie brzmi czy planowanie czoła przed ulepszaniem cieplnym powinno być już na gotowo? Czy po ulepszaniu cieplnym będzie trzeba je poprawić? Bo mam naddatek po 3mm z lewej i z prawej i nie wiem czy w szkicu na karcie operacyjnej mam narysować szkic zostawiając naddatek na poprawienie czoła po ulepszaniu cieplnym czy nie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Proces Technologiczny wałka
Jak ma być poprawa nakielkow to lepiej zrobić planowanie po ulepszaniu aby nie nadwyrezac narzędzia czy ewentualnie nie mieć problemów z zabierakiem czołowym
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem, czy wiesz, na czym polega ulepszanie. To zahartowanie i odpuszczenie, tak że (przepraszam za potoczny język) materiał jest mocniejszy i średnio twardy. Oczywiście, że najpierw materiał (wałek) trzeba uciąć, a później ulepszyć. I dalej robisz już normalnie, jeśli nie masz np. miejscowego utwardzenia jakichś szczególnych powierzchni (azotowanie, albo hartowanie powierzchniowe).
Nie ma rysunku, ale czasem korzystne jest zrobienie nakiełków z obu stron i toczyć z kła zabierakowego. O w ten sposób:
Nie ma rysunku, ale czasem korzystne jest zrobienie nakiełków z obu stron i toczyć z kła zabierakowego. O w ten sposób:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Zasadnicze pytanie jaki gatunek materiału i jaka twardość po odpuszczaniu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Dużo zleży od wymaganej twardości po ulepszaniu, często stosuje się tylko konfekcjonowanie, natomiast cała obróbka jest już po ulepszaniu, są też materiały już ulepszone (choćby 1.2738)
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
A to nie ma z reguły znaczenia. Ulepszanie zawsze połączone jest z wysokim odpuszczaniem. Chodzi o wytworzenie w stali sorbitu. A że obecnie nie ma problemu z obróbką z takiej stali (narzędzia z węglika), to tak właśnie się robi w odniesieniu do każdej stali. Co innego, gdyby zamiast ulepszania ktoś wymyślił hartowanie. Przy niskim odpuszczaniu twardość może być trochę za duża, żeby rżnąć z pełnego materiału, a poza tym niektóre stale hartują się płytko i wówczas miałbyś zróżnicowaną twardość w zależności od średnicy. Ale przy stalach do ulepszania (bo nie każdą stal do ulepszania się stosuje) tego problemu nie ma.grzegorz_sg pisze: ↑18 lis 2020, 21:53Zasadnicze pytanie jaki gatunek materiału i jaka twardość po odpuszczaniu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Panowie się zagalopowali

Endriu12 pisze:Mam do wykonania na studia projekt procesu technologicznego
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
No właśnie - na studia... a nie do przedszkola. Takie projekty robi się żeby wiedzę zdobyć, potem w pracy będzie to wykorzystać.wojtek10916 pisze: ↑19 lis 2020, 20:40Panowie się zagalopowali
Endriu12 pisze:Mam do wykonania na studia projekt procesu technologicznego
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym.