Problemy wypalaniem z cienkiej blachy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
no to skoro pojemnościowa to dużo tłumaczy. należało by nadajnikowi podnieść częstotliwość , ale z synchronizować ją z odbiornikiem. Może zmiana "anteny" na inny kształt poprawi jej działanie.
Również , musi być czyszczona w dolnej części i nie pryskana żadnymi środkami antyodpryskowymi przynajmniej na czas testów. W trakcie pracy też pracuje układ pojemnościowy??
Jak tak to dobrze było by go po cięciu schłodzić i sprawdzić wówczas czy uderza w blachę.
Gdzie się znajduje elektronika układu pojemnościowego. Może się nad zbyt nagrzewa??
Iskrzenie ... czy na stali np.10mm ukos jest mocniejszy niz powinien być?? Jak tak to dwie przyczyny .... centrowanie elektrody do dyszy lub palnik idzie za wysoko.
Inne mniej prawdopodobne to zła koncentracja strumienia plazmy lub zła szybkość.
Jeżeli masz palnik T100M ( odmiana ręczniaka do zastosowania w automatyzacji ) to ten palnik pracuje poprawnie na wysokości poniżej 5mm.
Ale ...
To źródło może mieć swój układ pomiaru napięcia łuku i jeżeli masz go w swoim źródełku to może warto go wpiąc i regulować wysokość palnika pomiarem napięcia.
czyli opada do kontaktu dyszy z materiałem i się podnosi w górę przez np. 1s. Start plazmy i włacza się automatycznie układ pomiarowy...a dalej to juz .... to juz auto.
Jak to zrobic ... źródło ma samoczynna kontrolę napięcia więc nie trzeba sie bawić w złoki czasowe a tylko wyprowadzić sygnał na zewnątrz. Jak dobrze pamietam ( muszę to sprawdzić u siebie ) jest tam już dzielnik napięcia i układ sterujący np. przekaźnikami góra dół.
Sprawdzałeś może szczelność palnika i centrowanie elektrody ??
Również , musi być czyszczona w dolnej części i nie pryskana żadnymi środkami antyodpryskowymi przynajmniej na czas testów. W trakcie pracy też pracuje układ pojemnościowy??
Jak tak to dobrze było by go po cięciu schłodzić i sprawdzić wówczas czy uderza w blachę.
Gdzie się znajduje elektronika układu pojemnościowego. Może się nad zbyt nagrzewa??
Iskrzenie ... czy na stali np.10mm ukos jest mocniejszy niz powinien być?? Jak tak to dwie przyczyny .... centrowanie elektrody do dyszy lub palnik idzie za wysoko.
Inne mniej prawdopodobne to zła koncentracja strumienia plazmy lub zła szybkość.
Jeżeli masz palnik T100M ( odmiana ręczniaka do zastosowania w automatyzacji ) to ten palnik pracuje poprawnie na wysokości poniżej 5mm.
Ale ...
To źródło może mieć swój układ pomiaru napięcia łuku i jeżeli masz go w swoim źródełku to może warto go wpiąc i regulować wysokość palnika pomiarem napięcia.
czyli opada do kontaktu dyszy z materiałem i się podnosi w górę przez np. 1s. Start plazmy i włacza się automatycznie układ pomiarowy...a dalej to juz .... to juz auto.
Jak to zrobic ... źródło ma samoczynna kontrolę napięcia więc nie trzeba sie bawić w złoki czasowe a tylko wyprowadzić sygnał na zewnątrz. Jak dobrze pamietam ( muszę to sprawdzić u siebie ) jest tam już dzielnik napięcia i układ sterujący np. przekaźnikami góra dół.
Sprawdzałeś może szczelność palnika i centrowanie elektrody ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 10
Jeżeli chodzi o grubsze blachy np. 10 mm. to jest różnie, raz prawie idealnie pali praktycznie bez żadnego skosu a czasami gorzej i zdarza się że miejscami są bardzo mocno pofałdowane.
Jeżeli chodzi o palnik to tak jak napisałeś, używam T100M no i ustawiam go w zakresie 1,5 do 5 mm.(w zależności od grubości blachy) a wysokość jest regulowana napięciem.
I jeszcze jedno pytanie: dlaczego po dojechaniu na pozycję palnik nie zawsze schodzi do samej blachy (np. 2cm wyżej) i odpala?
Jeżeli chodzi o palnik to tak jak napisałeś, używam T100M no i ustawiam go w zakresie 1,5 do 5 mm.(w zależności od grubości blachy) a wysokość jest regulowana napięciem.
Palnik jest szczelny, a jak mam sprawdzić czy elektroda jest wycentrowana?cnccad pisze:Sprawdzałeś może szczelność palnika i centrowanie elektrody ??
I jeszcze jedno pytanie: dlaczego po dojechaniu na pozycję palnik nie zawsze schodzi do samej blachy (np. 2cm wyżej) i odpala?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2010, 18:28 przez lukas-stacho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Mam tak samo kolego. Wkurzające jest to. Zastanawiam się nad założeniem detekcji stykowej.lukas-stacho pisze:I jeszcze jedno pytanie: dlaczego po dojechaniu na pozycję palnik nie zawsze schodzi do samej blachy (np. 2cm wyżej) i odpala?
Na tym filmie widać pracującą detekcję stykową. Nie wiem ile to kosztuje i czy szef by się zgodził na zainstalowanie tego typu detekcji. Pojemnościowa jest do BaNi!!
Z paleniem - największy problem mam z dostrojeniem parametrów dla blachy 12 - tnę wtedy 100A dyszą i dobrać prądy i ciśnienie gazu to jest wtedy kombinowania, żeby powierzchnia cięcia była w miarę jakościowa. W jednym z tematów na forum poruszałem tą kwestię.
-
Nie paliłem 12 bo u mnie w zakładzie taka nie idzie, ale z 16 mam takie same problemy a jakość no jaka jest taka jest. Wypalam dyszą 100A bo więcej nie mogę ustawić, a tlenem jeszcze nie paliłem (jestem zupełnie zielony) chociaż wiem że mnie to czeka przy 30mm (w tej sprawie będę również potrzebował wytycznych, ale to inny temat).RomanB pisze:Z paleniem - największy problem mam z dostrojeniem parametrów dla blachy 12 - tnę wtedy 100A dyszą i dobrać prądy i ciśnienie gazu to jest wtedy kombinowania, żeby powierzchnia cięcia była w miarę jakościowa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
30mm to folia
ale ...
Nie powinieneś mieć z nią problemów.
Ostatnio Panowie obserwuję częste opisywanie problemów z automatyka dla wysokości pracy palnika.
Zastanawiam się czy nie zaprojektować takiego układu.
A już mi świta po głowie takie coś … nawet może i uniwersalne

ale ...
Nie powinieneś mieć z nią problemów.
Ostatnio Panowie obserwuję częste opisywanie problemów z automatyka dla wysokości pracy palnika.
Zastanawiam się czy nie zaprojektować takiego układu.
A już mi świta po głowie takie coś … nawet może i uniwersalne

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
-
Myślałem o filtrze powietrza - może zanieczyszczenia lub woda dostaje się do palnika przez co zmienia cykl prawidłowego zawirowania powietrza i powoduje nadmierne iskrzenie.
Jest to palnik T100M (hyperterm powermax 1650). Problemy:
- nadmierne iskrzenie i zbieranie się nagaru na dyszy (głównie na finecut)
- uderzanie o powierzchnię blachy po dojechaniu na pozycję (tylko dysza finecut)
- po dojechaniu na pozycję odpala 1-3 cm powyżej powierzchni (różne dysze)
Jest to palnik T100M (hyperterm powermax 1650). Problemy:
- nadmierne iskrzenie i zbieranie się nagaru na dyszy (głównie na finecut)
- uderzanie o powierzchnię blachy po dojechaniu na pozycję (tylko dysza finecut)
- po dojechaniu na pozycję odpala 1-3 cm powyżej powierzchni (różne dysze)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
A jaki masz palnik? Jeśli messer z propanem to powinieneś dostać tabele dot. wszystkich parametrów. Jeśli ich nie masz to wrzucę skan...lukas-stacho pisze:(w tej sprawie będę również potrzebował wytycznych, ale to inny temat)
Również mam palnik T100M z HP 1650. Osuszacz mam również, chyba podobny co kolega lukas-stacho, w końcu maszyna zakmet to chyba innych nie dostarczała.
Ale myślę że w osuszczaczu nie ma raczej problemu, bo czy jest zimno czy ciepło to i tak są problemy z czujką i nagarem na dyszach.
A to ciekawe - myślałem że to rozwiązanie będzie lepsze.lukas-stacho pisze:Niestety nie używam czujki pojemnościowej tylko stykowej, ale jak widać problemy i tak są.