Problem ze sprzęgłem w TUD 50
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Problem ze sprzęgłem w TUD 50
Mam problem z mechanizmem sprzęgła/hamulca w tokarce TUD 50. Gdy załączam tokarkę (wajchą w dół) to cały mechanizm sprzęgła/hamulca przesuwa się w stronę silnika o ponad 5mm i przez to wypada pierwsza płytką z hamulca i zaczyna dzwonić. Co może być przyczyną tego problemu?
Filmik pokazujący co się dzieje
Załączam jeszcze zdjęcie hamulca z wypadniętą płytką i zjecie dtr.
Filmik pokazujący co się dzieje
Załączam jeszcze zdjęcie hamulca z wypadniętą płytką i zjecie dtr.
- Załączniki
-
- sprzeglo_hamulec.jpg (78.17 KiB) Przejrzano 6575 razy
-
- sprzeglo_dtr.jpg (76.82 KiB) Przejrzano 6585 razy
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dawno tutaj nikt nic nie pisał a ja mam problem ze sprzęgłem (chyba tak to się nazywa ) ale tym górnym to znaczy jak paski wychodzą z reduktora na skrzynie posówów tam też jest sprzęgło w kole pasowym na czterech sprężynach, jak kupiłem tud 50 to przy usuwaniu usterek wymieniałem łożyska na tym kole pasowym i brakowało tam dwóch sprężyn. Założyłem cztery twarde takie jakie były te dwie. I przez jaki czas ybł spokój nic się nie trzaskało. Dzis toczyłem koło i były tam dwie dziury na obwodzie i tak sie to wszystko czaskało jakby już miało sie to rozlecieć. Rozkręciłem to i sprężyny są dobre i moje pytanie czy mam za miękkie sprężyny czy cos innego tam ma być, możecie mi cos doradzić?
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tak. Zanim popsujesz maszynę to poczytaj.Mroziontko pisze:Dawno tutaj nikt nic nie pisał ... Dzis toczyłem koło i były tam dwie dziury na obwodzie i tak sie to wszystko czaskało jakby już miało sie to rozlecieć. Rozkręciłem to i ... możecie mi cos doradzić?
https://www.cnc.info.pl/topics56/dtr-do ... t39807.htm
-