Problem ze spawarką minimag 163

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

PiotrC
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Post napisał: PiotrC » 19 wrz 2007, 23:26

b_j pisze:parametru nazywanego podajze wolny wysuw drutu...
W OZASie nazywają to "wolny wylot elektrody", bardziej adekwatna nazwa po angielsku to "burn back time" czyli "czas upalania elektrody" w wolnym tłumaczeniu. Ustawia się ten parametr w sekundach.
Gdy kończysz spawanie, tzn. puszczasz spust na uchwycie, podawanie drutu jest zatrzymane natychmiast, natomiast stycznik zasilający transformator główny wyłącza się po czasie "burn back time", w którym nieruchomy drut elektrodowy jest nadal topiony prądem spawania. Daje to tyle, że pomaga ładnie zakończyć spoinę, bo bez tego często robi się dołek w miejscu jeziorka - roztopiony metal kurczy się zastygając. Drugą korzyścią jest to, że prawdopodobieństwo przyklejenia się drutu do spoiny mocno maleje.

Uważaj, żeby nie ustawić zbyt długiego czasu upalania elektrody dla dużych prądów spawania, bo drut zostanie zgrzany z końcówką prądową i bardzo możliwe, że trzeba będzie ją wyrzucić.

Jeśli dalej coś ci prycha i strzela, to koniecznie upewnij się, że drut jest podawany ze stałą prędkością. Nawet niewielkie zmiany prędkości mogą dać taki efekt.

I JESZCZE JEDNO.
Spawane elementy muszą być czyste, tzn. wolne od rdzy, farby, smarów, olejów i innego dziadostwa. Spawanie elektryczne, szczególnie MIG/MAG słabo toleruje takie dodatki. Nie słuchaj "starych speców", którzy mówią, że "to się przepali" i będzie dobrze - NIE PRAWDA.

Spawanie ocynku również jest kiepskim pomysłem i do tego cholernie trujące - bardziej niż "normalne" spawanie.

Ostatnia porada:
jeśli możesz, stosuj mieszanki jako gaz osłonowy - mniejsze rozpryski i lepsze lico niż przy CO2.

pozdrawiam

--
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC

Tagi:

Autor tematu
b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: b_j » 20 wrz 2007, 09:40

witam, dla kolegi PiotraC przyznaje punkt, za łopatologiczne wyjasnienie i podanie przepływy gazu i co i jak z tymi manometrami - ogólenie za pomoc i w podziękowaniu za zainterosowanie tematem. Dziekuje równiez innym osobom które sugerowały niedochodzenie gazu. Kluczowym problemem okazało sie ustaiwne właściwego przpływu.
Jesli chodzi o gaz to mam CORGON 18 z tego co pamietam(chyba miesznaka to jest Co2 z argonem -82% , ) Dzis przeprowadze kolejne proby na wypiaskowanych powierzchniach i bede starał sie juz ustaiwc wszystko tak jak poiwnno byc. :p pozdrowienia.

Awatar użytkownika

PiotrC
Posty w temacie: 4

Post napisał: PiotrC » 20 wrz 2007, 09:58

Cieszę się, że udało się pozytywnie sprawę załatwić i dzięki za premierowy punkt.

pozdrawiam
--
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC

centurion_alarm
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: centurion_alarm » 08 mar 2008, 18:59

Ja mam Mig/mag bester 250 z 4 rolkami.
Standart ustawienia przy profilu gr2mm to pozycja 7 na prądzie (120A), posów drutu poz 3 lub minimalnie mniej, gaz na 10-12 jak więcej zaczyna się skwierczenie i chlapanie. Spawanie najlepiej czystego materiału, A jade na CO2, mieszanka droższa. Argon mam w Tigu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”