Problem z wypalarka plazmową
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Problem z wypalarka plazmową
Witam,
Posiadam plazmę 3x1,5 polskiego producenta na korkowcach z sterowaniem Mach 3.
Mam problem z brakiem powtarzalności, plazma po wycięciu dwóch rzędów detali nie wróci do początku w osi Y (oś X jest OK). Przesunięcia wynoszą od 2mm do nawet 20mm. Puszczając dłuższe cięcie przesunięcia są coraz większe w trakcie cięcia.
Zauważyłem również dziwne zachowanie przy odpalaniu palnika. Co kilka wypalonych elementów palnik po dotknięciu blachy podnosi się na wysokość odpalania i się przesuwa po czym następuje odpalenie i ruch właściwy. W programie nie ma żadnej komendy która miałaby to powodować.
Będę wdzięczny wszelkie sugestie co może być problemem. Ewentualnie proszę o polecenie dobrego serwisu który podejmie się diagnostyki i naprawy.
Pozdrawiam
Posiadam plazmę 3x1,5 polskiego producenta na korkowcach z sterowaniem Mach 3.
Mam problem z brakiem powtarzalności, plazma po wycięciu dwóch rzędów detali nie wróci do początku w osi Y (oś X jest OK). Przesunięcia wynoszą od 2mm do nawet 20mm. Puszczając dłuższe cięcie przesunięcia są coraz większe w trakcie cięcia.
Zauważyłem również dziwne zachowanie przy odpalaniu palnika. Co kilka wypalonych elementów palnik po dotknięciu blachy podnosi się na wysokość odpalania i się przesuwa po czym następuje odpalenie i ruch właściwy. W programie nie ma żadnej komendy która miałaby to powodować.
Będę wdzięczny wszelkie sugestie co może być problemem. Ewentualnie proszę o polecenie dobrego serwisu który podejmie się diagnostyki i naprawy.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-zakłócenia
-luzy
-gubienie kroków silnika np. w skutek zabrudzenia napędu
- czy za podnoszenie osi Z nie odpowiada w opisanym przypadku makro pomiaru położenia blachy a nie sam Gkod? to by wyjaśniło niezidentyfikowany ruch.
napęd masz na listwie zębatej?
-luzy
- czy za podnoszenie osi Z nie odpowiada w opisanym przypadku makro pomiaru położenia blachy a nie sam Gkod? to by wyjaśniło niezidentyfikowany ruch.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Odpowiadając kolejno na pytania.adam Fx pisze:-zakłócenia
-luzy
Zakłócenia. Jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Robiłem jeszcze próbę odpalania palnika wielokrotnie bez ruchu i po kilku odpaleniach palnik się przesunął. Podniosłem palnik na około 30mm tak żeby nie odpalił się łuk tylko włączył HF i problem się nasilił przy każdym odpaleniu HF palnik się poruszał.
Luzy możliwe ale mało prawdopodobne. Przyglądałem sie pracy maszyny i ewidentnie jest problem ze co jakiś czas (co kilka przebić) palnik przesuwa się przed odpaleniem łuku.
To samo z gubieniem kroków.
Za podnoszenie owszem odpowiada makro tylko nie w tym jest problem. Chodzi o ruch po bramie nie wysokość palnika.
Tak napęd na listwie zębatej.
[ Dodano: 2015-11-02, 18:07 ]
Owszem, źródło jakie mam to Stamos 125A.voxac50 pisze:A jakie kolego masz źródło plazmy?? Pewnie jakichś chińczyk... Wygląda to na zakłócenia od łuku pilotujacego...
[ Dodano: 2015-11-02, 18:25 ]
Znalazłem stary ażur z przed kilku miesięcy i wygląda na to że problem był od początku zakupu maszyny. Do tej pory wycinałem bardzo rzadko i małe ilości detali i nie zwróciłem na to uwagi. Do tego nie miałem żadnego doświadczenia z taką maszyną. W programie nic nie zmieniałem, od dostarczenia maszyny pracuje na ustawieniach producenta.karpik74 pisze:Miałeś wcześniej takie objawy. Może wprowadzałeś zmiany i coś się pomieszało. Spróbuj na nowo wgrać Macha, oczywiście spisz podstawowe ustawienia nie wklejaj xml-a bo tam może być "hochlik"
Oczywiście popieram adama FX, czego nie widzisz w kodzie może być ukryte w makro.
A co na to producent.
Producent Najpierw sugerował ze to brak uziemienia, zostało to zrobione. Następnie zła wysokość odpalania łuku, zostało obniżone według zaleceń do 3mm. Obecnie sugeruje zakłócenia ale nie wskazuje źródła zakłócenia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Też mam Stamosa, 125 Selection CNC i miałem podobne objawy- odjazdy X
Jeżeli masz przewód palnika w prowadniku to niestety musisz wyciągnąć przewód od HF i podwiesić.
U siebie zauważyłem ...co widać na moim filmie, że przewód HF może dotykać wszystkiego ale musi być daleko od przewodów, oczywiście uziemienie konstrukcji oddzielne i ekrany podpięte do skrzynki sterowania.
U mnie pomogło ...gwarancji nie daję, że u ciebie będzie ok ale warto spróbować.
Jeżeli masz przewód palnika w prowadniku to niestety musisz wyciągnąć przewód od HF i podwiesić.
U siebie zauważyłem ...co widać na moim filmie, że przewód HF może dotykać wszystkiego ale musi być daleko od przewodów, oczywiście uziemienie konstrukcji oddzielne i ekrany podpięte do skrzynki sterowania.
U mnie pomogło ...gwarancji nie daję, że u ciebie będzie ok ale warto spróbować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
zakłócenia co ciężki temat - ułatwia szukanie oscyloskop
Np. manipulatorom pomogło zwiniecie w pętle.
. Uziemienie masz zrobione prawidłowo tzn. przemierzone?
Nie robi się gdzieś pętla mas?
Ekranujesz przewód plazmowy?
Np. manipulatorom pomogło zwiniecie w pętle.
. Uziemienie masz zrobione prawidłowo tzn. przemierzone?
Nie robi się gdzieś pętla mas?
Ekranujesz przewód plazmowy?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)