Problem z wyciągnięciem po profilach

Autor tematu
2qwert
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Problem z wyciągnięciem po profilach

Post napisał: 2qwert » 07 lut 2013, 08:52

Witam jestem nowy na forum i nie dawno przesiadłem sie na solidworksa, wszystko szło cacy robiłem sobie elemęty frezowane toczone spawane itp, problem natomiast przyszedł gdy umyślałem sobie zaprojektować obódowe do mojego najnowszego pomysłu mini łodzi podwodnej do obserwacji naszych pięknych rzek. problem polega na tym iż zrobiłem ogólny zarys obódowy i chciałem poprzez wysiągnięcie po profilach wykonać tą obudowe i tu się zaciołem gdyż mi to w ten sposób nie wychodzi zaznaczam dolny profil potem dórą średnicę i po zanaczeniu średnicy tej na prawo wszystko znika , prosze szanownych forumowiczów o porady jak to zrobić możę innym sposobem...Obrazek

Tagi:

Wojteo CK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Wojteo CK » 07 lut 2013, 09:45

Załącz jakiś plik z tymi szkicami.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

Autor tematu
2qwert

Post napisał: 2qwert » 07 lut 2013, 10:02

przasyłam w załączniku, *.SDLPRT spakowany zip
Załączniki
Część2.zip
(55.64 KiB) Pobrany 176 razy

rams_sta
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rams_sta » 07 lut 2013, 12:48

Wybierz opcję Wstaw->Powierzchnie->Wyciągnięcie po profilach. W oknie profile wybierasz szkice odpowiedzialne za obrys, a w krzywe prowadzące wybierasz krzywe formułujące powierzchnie.

Autor tematu
2qwert

Post napisał: 2qwert » 07 lut 2013, 13:16

no wałaśnie tak to sobie prubowałem rozegrać ale nie może mi to zaskoczyć, wybieram w profilach dolny zarys (ten w ksztąłcie rybki) i dwie srednice, natomiast w krzywe prowadzące zaznaczam reszte czyli te linie łączce to wszystko i nie chce to przegenerować, wyskakuje coś takiego (Krzywa prowadząca nr 2 jest nieprawidłowa. Nie przecina się ona z przekrojem nr3) o co to konkretnie chodzi czy poprostu nie można opcja wyciągnięcie po profilach łączyć trzy profile??

Wojteo CK

Post napisał: Wojteo CK » 07 lut 2013, 16:22

Da się wyciągnąć po 3 profilach. Liczba profili do wyciągnięcia jest dowolna raczej. W Twoim przypadku zrobiłbym co najmniej 3 profile. Z dwóch udało mi się zrobić coś takiego jak w załączniku. Widać że w miejscu gdzie są okręgi, zejscią dwóch płaszczyzn nie są idealne( nie są opływowe). Dobrze by było jakbyś pokazał spód takiej prawdziwej łódki( o ile istnieje :razz: )
Załączniki
Część2.rar
(409.63 KiB) Pobrany 192 razy

James A. Michener

Autor tematu
2qwert

Post napisał: 2qwert » 08 lut 2013, 08:47

no właśnie nie o to konkretnie chodzi chociaż w plikach "część4" i "część5" jest coś koło tego, mój błąd terz że ne wyjaśniłem koncepcji dokładnie to co teraz prubóje narysować jest bokiem tejże łodzi, obiekt będzie się składał z dwóch takich połówek, model zamieżam wyciąć na obrabiarce cnc jako formę i odlać w żywicy z włuknem szklanym wklejając przyokazji tuleje itp. skic1 w pliku przedstawia widok z boku skic2 jest to tylny wirnik służący do obrotu natomiast szkic3 jest to miejsce na kryze mocującą dwa wirniki jeden z każdej strony do napędu i kontroli zanużenia jest to rojekt na dłuższy termin, (coś na kształt http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... _mini.html)

wkazdym razie nie mogę dojść do tego jak wyciągnąć po profilu od szkicu1 jako profil uwzględniając szkic 2 i 3. kombinuje nadal. dolaczam zaktualizowany plik.

ObrazekObrazek
Załączniki
Część2.zip
(96.83 KiB) Pobrany 186 razy

Wojteo CK

Post napisał: Wojteo CK » 08 lut 2013, 15:52

Patrząc na te zdjęcia to raczej bym coś kombinował jak w plikach w moim załączniku. Masz problem ze zrobieniem wyciągnięcia po profilach bo jako krzywe prowadzące chcesz użyć profili zamkniętych. W tym przypadku nie da rady. W dodatku profile( szkice) 2 i 3 leżą w innych płaszczyznach i zbyt blisko siebie. Program głupieje w tym przypadku.

Staraj się wykonywać połowę modelu albo i ćwiartkę jeśli jest to model powierzchniowy symetryczny.
Załączniki
Część2.rar
(607.36 KiB) Pobrany 192 razy

James A. Michener

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 08 lut 2013, 21:30

Ja tu nie widze nic co sie nadaje na wyciagniecie po profilach. Srodek mozna zrobic przez obrot (a nawet trzeba) i na koncu te sciany sa do obciecia symetrycznie. Nie widze tylko co do szczegolow tego "ogona".

Elementy po bokach to rowniez typowa bryla obrotowa, robisz z jednej strony i odbijasz lustrem. Po co na sile tutaj te powierzchnie?
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)