Problem z przepalającymi się grzałkami
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 9
Problem z przepalającymi się grzałkami
Witam,
Temat trochę odbiegający od CNC ale mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów pomoże.
Problem następujący: Za zadanie mam rozgrzać blok aluminiowy o rozmiarach 30x30x40mm do temperatury 300-350 stopni. Do tej pory używam 2 szt grzałek patronowych o średnicy 6mm długości 40mm i mocy 120W czyli razem 240W. Problem jest taki że grzałki bardzo szybko się przepalają, praktycznie po kilku godzinach pracy. Temperatura regulowana jest regulatorem ON/OFF. Ustawiony na 300 stopni.
Otwory pod grzałkę wykonane pasowanie. Dodatkowo otów przecięty w osi grzałki i ściskany śrubami. Pasowanie bardzo dobre, dodatkowo pasta miedziana. W czym może być problem? Zbyt duża moc grzałek? Nie są w stanie odebrać tyle ciepła?
Temat trochę odbiegający od CNC ale mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów pomoże.
Problem następujący: Za zadanie mam rozgrzać blok aluminiowy o rozmiarach 30x30x40mm do temperatury 300-350 stopni. Do tej pory używam 2 szt grzałek patronowych o średnicy 6mm długości 40mm i mocy 120W czyli razem 240W. Problem jest taki że grzałki bardzo szybko się przepalają, praktycznie po kilku godzinach pracy. Temperatura regulowana jest regulatorem ON/OFF. Ustawiony na 300 stopni.
Otwory pod grzałkę wykonane pasowanie. Dodatkowo otów przecięty w osi grzałki i ściskany śrubami. Pasowanie bardzo dobre, dodatkowo pasta miedziana. W czym może być problem? Zbyt duża moc grzałek? Nie są w stanie odebrać tyle ciepła?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Problem z przepalającymi się grzałkami
jakie są parametry nominalne grzałek, jakim napięciem to zasilasz, prądem przemiennym, czy stałym, czy może zasilaczem impulsowym?. Skoro grzałki się szybko przepalają, to coś im nie pasuje w zasilaniu. Zmniejsz napięcie o połowę, nagrzeją się trochę wolniej, ale dłużej popracują. Grzałek nie ściskaj, bo one się rozszerzają prawdopodobniej z różną prędkością od bloku aluminiowego, więc wprowadzasz dodatkowe naprężenia.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Kup sobie jakąś ludzką pastę termoprzewodzącą do komputerów (droższą, nie silikon H) i wtedy sprawdź. Być może wymiana ciepła z blokiem nie jest zadowalająca i grzałki się gotują w środku.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2018, 12:19 przez FTW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 7
Dajesz zbyt dużo mocy na grzałkę albo w ogóle używasz grzałki która nie może pracować w tak dużej temperaturze.
Jeśli nie są sterowane prądowo to włącz w obwód dużą żarówkę (większą niż moc grzałki, ja bym eksperymentował z 500-1000W) i sprawdź czy dobrze dobrałeś. Przy zbyt dużej żarówce grzałka będzie krótko pracować, a przy zbyt małej kiepsko grzać.
Przy takich temperaturach odpowiednia grzałka powinna wytrzymać wiele miesięcy.
Jeśli nie są sterowane prądowo to włącz w obwód dużą żarówkę (większą niż moc grzałki, ja bym eksperymentował z 500-1000W) i sprawdź czy dobrze dobrałeś. Przy zbyt dużej żarówce grzałka będzie krótko pracować, a przy zbyt małej kiepsko grzać.
Przy takich temperaturach odpowiednia grzałka powinna wytrzymać wiele miesięcy.
-
Parametry nominalne grzałek to 230V. Mogą pracować do 400 stopni. Zasilane z napięcia sieciowego. Blok jest aluminiowy, grzałki stal nierdzewna, teoretycznie blok się szybciej rozszerzy i będzie luźniej. Jako pasta przewodząca zastosowany jest smar miedziany OKS240, zalecany przez producenta.
strikexp - co znaczy że za dużo mocy daję na grzałkę? Jest regulator, który po osiągnięciu temperatury wyłącza grzanie... podsyłam zdjęcie bloku, który grzeje i zdjęcie .
strikexp - co znaczy że za dużo mocy daję na grzałkę? Jest regulator, który po osiągnięciu temperatury wyłącza grzanie... podsyłam zdjęcie bloku, który grzeje i zdjęcie .
- Załączniki
-
- 17_012_06_041v3.PDF
- (36.78 KiB) Pobrany 122 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Witam. Gdzie zamontowany jest czujnik temp. regulatora i jak daleko od bloku grzewczego. Jak daleko jest czujnik od regulatora ( czy była przeprowadzona kalibracja reg. ) . Napisz jaki regulator i jaki czujnik.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Czujnik PT100 na kablu o długości ok 3m bez złączek, bezpośrednio do regulatora, Regulator Autonics TCN, PT100 zamontowany od boku bloku widać go na zdjęciu (nakrętka przelotowa M8)
-
- Posty w temacie: 7
Czyli mierzysz temperaturę na bloku a nie na grzałce. Takie sterowanie jest spoko ale do gotowania wody a nie do temperatury 350C i niepewnym styku. Prawidłowo powinieneś stosować 2 czujniki. Jeden wyłączający na bloku a drugi sterujący mocą na samej grzałce.
Jak dodasz żarówkę to powinno dużo pomóc, drugi czujnik na 400C dorobić trudniej
Nie wiem co chcesz robić z tym blokiem. Ale może lepiej w takim wypadku puścić prąd bezpośrednio przez blok, tyle że o napięciu np 5V. Tylko że aluminium ma dość dobrą przewodność...
Jak dodasz żarówkę to powinno dużo pomóc, drugi czujnik na 400C dorobić trudniej

Nie wiem co chcesz robić z tym blokiem. Ale może lepiej w takim wypadku puścić prąd bezpośrednio przez blok, tyle że o napięciu np 5V. Tylko że aluminium ma dość dobrą przewodność...
-
- Posty w temacie: 4
Hej.
Myślę że jest tak jak Kol. napisał - na grzałkach czujniki np. termopary.
Przecież żeby nagrzać całość do 350 stopni w realnym czasie to grzałki muszą pracować w wyższej temperaturze.
może z jakiś lutownic grzałki ? - o ile te już nie są z lutownic
Jest w krakowie firma " elektrotermia " - zadzwoń i podgadaj .
Robią różne rzeczy w tym temacie.
I chyba warto by pomyśleć nad tym żeby ciepło z bloku nie uciekało.
pzd.
Myślę że jest tak jak Kol. napisał - na grzałkach czujniki np. termopary.
Przecież żeby nagrzać całość do 350 stopni w realnym czasie to grzałki muszą pracować w wyższej temperaturze.
może z jakiś lutownic grzałki ? - o ile te już nie są z lutownic

Jest w krakowie firma " elektrotermia " - zadzwoń i podgadaj .
Robią różne rzeczy w tym temacie.
I chyba warto by pomyśleć nad tym żeby ciepło z bloku nie uciekało.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Czyli problemem jest przegrzewanie grzałek? Jeśli tak to z jakiego powodu się to dzieje? Grzałka na 230V , spasowana w otworze ciasno, dodatkowo pasta. Niestety ale mało która firma chce pomóc w doborze, raczej są to handlowcy, którzy chcą tylko sprzedać. Wyjątkiem jest firma od której mam grzałki, ale nawet producent nie jest w stanie pomóc w tym temacie, dlatego założyłem temat na forum.