Problem, przejście promienia w promień
Heidenhain 530
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Problem, przejście promienia w promień
Mam problem z wykonaniem programu zarysu od strony wewnętrznej (są to dwa osobne elementy - podpory ) a szczególnie przejscie promienia r-10 na drugi promień r-10 w formie litery S. Nigdy nie pisałem programu z promieniami funkcją FK.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Problem, przejście promienia w promień
Po pierwsze przy korzystaniu z FK musisz mieć włączone automatyczne rysowanie, bez tego nie zadziała wybór potencjalnych rozwiązań.
Po drugie dobrze jest się zastanowić i przypomnieć podstawowe właściwości geometryczne.
Po trzecie w HH istnieje coś takiego jak obrabianie niepełnych konturów, czy jakoś tak... chodzi głównie o tę eskę, zwłaszcza jeżeli obrabiasz to frezem o promieniu zbliżonym do wykonywanego promienia. Istnieją dwa sposoby na obejście tego problemu: 1.Funkcja M120 LAxx - nie jest dostępna w niższych opcjach software. 2.Użycie SL-cykli - działa zawsze.
Ok zacznijmy:
L X+148 Y-42 RL ;punkt startu
FL AN+180 LEN30.15 ;prosta w kierunku 180 st. i długości 30,15
FL ;po prostu prosta... bez żadnej konkretnej definicji, HH określi jej parametry na podstawie następnego kroku, lub kilku kolejnych kroków
FCT R10 DR+ X94.87 Y-33 ;łuk styczny do poprzedzającego do elementu, kończący się w punkcie Xxx Yxx (33=17,5+15,5)
FLT AN180 X35 ;prosta styczna do poprzedzającego ją elementu
FCT R10 DR+
FCT R10 DR- Y-46
FLT AN180...
W trakcie pisania może się pojawić (na pewno się pojawi) konieczność wyboru jednego z rozwiązań - FCSELECT
PS. Celowo nie stosowałem się do tych wymiarów Y od jakiejś wirtualnej osi, bo nie mam pojęcia, co artysta (konstruktor) miał na myśli... albo to moje zboczenie zawodowe, bo "nasi" robią wszystko, żeby ułatwić spieprzenie detalu
. Dodatkowo podawanie wymiarów tylko do setek, w przypadku punktów przejściowych, to w przypadku HH proszenie się o kłopoty - standardowo "drze ryja" jak mu się rozjedzie o mikron.
Po drugie dobrze jest się zastanowić i przypomnieć podstawowe właściwości geometryczne.
Po trzecie w HH istnieje coś takiego jak obrabianie niepełnych konturów, czy jakoś tak... chodzi głównie o tę eskę, zwłaszcza jeżeli obrabiasz to frezem o promieniu zbliżonym do wykonywanego promienia. Istnieją dwa sposoby na obejście tego problemu: 1.Funkcja M120 LAxx - nie jest dostępna w niższych opcjach software. 2.Użycie SL-cykli - działa zawsze.
Ok zacznijmy:
FL ;po prostu prosta... bez żadnej konkretnej definicji, HH określi jej parametry na podstawie następnego kroku, lub kilku kolejnych kroków
FCT R10 DR+ X94.87 Y-33 ;łuk styczny do poprzedzającego do elementu, kończący się w punkcie Xxx Yxx (33=17,5+15,5)
FCT R10 DR+
FCT R10 DR- Y-46
FLT AN180...
W trakcie pisania może się pojawić (na pewno się pojawi) konieczność wyboru jednego z rozwiązań - FCSELECT
PS. Celowo nie stosowałem się do tych wymiarów Y od jakiejś wirtualnej osi, bo nie mam pojęcia, co artysta (konstruktor) miał na myśli... albo to moje zboczenie zawodowe, bo "nasi" robią wszystko, żeby ułatwić spieprzenie detalu
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Prościej jest to zrobić przez RND masz podane punkty styczne, wyznaczając punkty XY dodajesz RND 10 i program sam liczy.
-
Napisałem program LBL z funkcją RND pod frez fi-12 ale wyświetliło błąd, dwa promienie r-10 to 20mm a ja tam mam 13mm, nawet jak próbowałem z głowicą fi-20 to na promieniu wklęsłym też wyświetlało błąd narzędzia.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Automatyczne rysowanie to podstawa, bez tego ciężko o precyzyjne wyniki.JacekBelof pisze: ↑10 sty 2025, 23:34Po pierwsze przy korzystaniu z FK musisz mieć włączone automatyczne rysowanie, bez tego nie zadziała wybór potencjalnych rozwiązań.
Ok zacznijmy:
FCT R10 DR+
FCT R10 DR- Y-46
FLT AN180...
PS. Celowo nie stosowałem się do tych wymiarów Y od jakiejś wirtualnej osi, bo nie mam pojęcia, co artysta (konstruktor) miał na myśli... albo to moje zboczenie zawodowe, bo "nasi" robią wszystko, żeby ułatwić spieprzenie detalu. Dodatkowo podawanie wymiarów tylko do setek, w przypadku punktów przejściowych, to w przypadku HH proszenie się o kłopoty - standardowo "drze ryja" jak mu się rozjedzie o mikron.
-
Witam, niestety ale coś nie tak, FCselekt też nie wyswietliło. Nie mam pomysłu!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tak na szybkiego, w domu, na symulatorze...

Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Witam, po małych męczarniach program poszedł chociaż różni się nieznacznie od twojego.
Dziękuję za pomoc.
PS
Rysunek do następnego tematu, kieszeń z trzema promieniami
Dziękuję za pomoc.
PS
Rysunek do następnego tematu, kieszeń z trzema promieniami