Problem, przejście promienia w promień

Heidenhain 530

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
RotoR-HH
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Problem, przejście promienia w promień

Post napisał: RotoR-HH » 10 sty 2025, 22:23

Mam problem z wykonaniem programu zarysu od strony wewnętrznej (są to dwa osobne elementy - podpory ) a szczególnie przejscie promienia r-10 na drugi promień r-10 w formie litery S. Nigdy nie pisałem programu z promieniami funkcją FK.
Załączniki
1000041765.1.jpg

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Re: Problem, przejście promienia w promień

Post napisał: JacekBelof » 10 sty 2025, 23:34

Po pierwsze przy korzystaniu z FK musisz mieć włączone automatyczne rysowanie, bez tego nie zadziała wybór potencjalnych rozwiązań.
Po drugie dobrze jest się zastanowić i przypomnieć podstawowe właściwości geometryczne.
Po trzecie w HH istnieje coś takiego jak obrabianie niepełnych konturów, czy jakoś tak... chodzi głównie o tę eskę, zwłaszcza jeżeli obrabiasz to frezem o promieniu zbliżonym do wykonywanego promienia. Istnieją dwa sposoby na obejście tego problemu: 1.Funkcja M120 LAxx - nie jest dostępna w niższych opcjach software. 2.Użycie SL-cykli - działa zawsze.
Ok zacznijmy:
L X+148 Y-42 RL ;punkt startu
FL AN+180 LEN30.15 ;prosta w kierunku 180 st. i długości 30,15
FL ;po prostu prosta... bez żadnej konkretnej definicji, HH określi jej parametry na podstawie następnego kroku, lub kilku kolejnych kroków
FCT R10 DR+ X94.87 Y-33 ;łuk styczny do poprzedzającego do elementu, kończący się w punkcie Xxx Yxx (33=17,5+15,5)
FLT AN180 X35 ;prosta styczna do poprzedzającego ją elementu
FCT R10 DR+
FCT R10 DR- Y-46
FLT AN180...
W trakcie pisania może się pojawić (na pewno się pojawi) konieczność wyboru jednego z rozwiązań - FCSELECT

PS. Celowo nie stosowałem się do tych wymiarów Y od jakiejś wirtualnej osi, bo nie mam pojęcia, co artysta (konstruktor) miał na myśli... albo to moje zboczenie zawodowe, bo "nasi" robią wszystko, żeby ułatwić spieprzenie detalu 👿. Dodatkowo podawanie wymiarów tylko do setek, w przypadku punktów przejściowych, to w przypadku HH proszenie się o kłopoty - standardowo "drze ryja" jak mu się rozjedzie o mikron.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arias2 » 11 sty 2025, 10:22

Prościej jest to zrobić przez RND masz podane punkty styczne, wyznaczając punkty XY dodajesz RND 10 i program sam liczy.

Autor tematu
RotoR-HH

Post napisał: RotoR-HH » 11 sty 2025, 21:44

Arias2 pisze:
11 sty 2025, 10:22
Prościej jest to zrobić przez RND masz podane punkty styczne, wyznaczając punkty XY dodajesz RND 10 i program sam liczy.
Napisałem program LBL z funkcją RND pod frez fi-12 ale wyświetliło błąd, dwa promienie r-10 to 20mm a ja tam mam 13mm, nawet jak próbowałem z głowicą fi-20 to na promieniu wklęsłym też wyświetlało błąd narzędzia.

Riri7
Posty w temacie: 1

Post napisał: Riri7 » 11 sty 2025, 22:46

JacekBelof pisze:
10 sty 2025, 23:34
Po pierwsze przy korzystaniu z FK musisz mieć włączone automatyczne rysowanie, bez tego nie zadziała wybór potencjalnych rozwiązań.
Po drugie dobrze jest się zastanowić i przypomnieć podstawowe właściwości geometryczne.
Po trzecie w HH istnieje coś takiego jak obrabianie niepełnych konturów, czy jakoś tak... chodzi głównie o tę eskę, zwłaszcza jeżeli obrabiasz to frezem o promieniu zbliżonym do wykonywanego promienia. Istnieją dwa sposoby na obejście tego problemu: 1.Funkcja M120 LAxx - nie jest dostępna w niższych opcjach software. 2.Użycie SL-cykli - działa zawsze.
Ok zacznijmy:
L X+148 Y-42 RL ;punkt startu
FL AN+180 LEN30.15 ;prosta w kierunku 180 st. i długości 30,15
FL ;po prostu prosta... bez żadnej konkretnej definicji, HH określi jej parametry na podstawie następnego kroku, lub kilku kolejnych kroków
FCT R10 DR+ X94.87 Y-33 ;łuk styczny do poprzedzającego do elementu, kończący się w punkcie Xxx Yxx (33=17,5+15,5)
FLT AN180 X35 ;prosta styczna do poprzedzającego ją elementu
FCT R10 DR+
FCT R10 DR- Y-46
FLT AN180...
W trakcie pisania może się pojawić (na pewno się pojawi) konieczność wyboru jednego z rozwiązań - FCSELECT

PS. Celowo nie stosowałem się do tych wymiarów Y od jakiejś wirtualnej osi, bo nie mam pojęcia, co artysta (konstruktor) miał na myśli... albo to moje zboczenie zawodowe, bo "nasi" robią wszystko, żeby ułatwić spieprzenie detalu 👿. Dodatkowo podawanie wymiarów tylko do setek, w przypadku punktów przejściowych, to w przypadku HH proszenie się o kłopoty - standardowo "drze ryja" jak mu się rozjedzie o mikron.
Automatyczne rysowanie to podstawa, bez tego ciężko o precyzyjne wyniki.

Autor tematu
RotoR-HH

Post napisał: RotoR-HH » 13 sty 2025, 08:04

RotoR-HH pisze:
10 sty 2025, 22:23
Mam problem z wykonaniem programu zarysu od strony wewnętrznej (są to dwa osobne elementy - podpory ) a szczególnie przejscie promienia r-10 na drugi promień r-10 w formie litery S. Nigdy nie pisałem programu z promieniami funkcją FK.
Witam, niestety ale coś nie tak, FCselekt też nie wyswietliło. Nie mam pomysłu!
Załączniki
Screenshot_20250113-075622~2.png

Awatar użytkownika

JacekBelof
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: JacekBelof » 13 sty 2025, 11:04

Tak na szybkiego, w domu, na symulatorze...
Obrazek
Obrazek
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

Autor tematu
RotoR-HH

Post napisał: RotoR-HH » 14 sty 2025, 11:36

Witam, po małych męczarniach program poszedł chociaż różni się nieznacznie od twojego.
Dziękuję za pomoc.
PS
Rysunek do następnego tematu, kieszeń z trzema promieniami
Załączniki
Screenshot_20250114-112651.png

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”