Pręt tłoczyskowy chromowany - obróbka

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Pręt tłoczyskowy chromowany - obróbka

Post napisał: kajman3 » 09 gru 2012, 15:31

Witam,

Zaprojektowałem typoszereg siłowników hydraulicznych i chciałbym teraz wykonać jeden siłownik z typoszeregu. Nie mam zbytniego doświadczenia praktycznego w zakresie obróbki skrawaniem, dlatego proszę o jakiekolwiek wskazówki i porady (za które już z góry dziękuję). Jestem na etapie wykonania tłoczyska. Kupiłem pręt ø40 chromowany. Poniżej zamieszczam specyfikę materiału pręta (materiał: stal Ck45 - producent twierdzi, że pręty nie są w stanie zahartowanym):

Obrazek

a tutaj rysunek tłoczyska:

Obrazek

Trochę martwi mnie ta twardość warstwy chromu. Chcę zastosować większą prędkość skrawania i niewielki posuw, żeby tej warstwy nie uszkodzić na średnicy, na której musi ona pozostać po obróbce. Jeśli macie jakieś wskazówki i rady dotyczące obróbki tego pręta będę za nie bardzo wdzięczny.
I tak asekuracyjnie...mógłby mi ktoś polecić zakład (woj. śląśkie - okolice Katowic, Gliwic), który w rozsądnej cenie jest w stanie przeprowadzić taką obróbkę?

Raz jeszcze z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Tagi:

typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: typhon » 11 gru 2012, 09:46

Warstwa chromu jest mała i zdejmiesz za pierwszym przejściem, jeżeli zastosujesz tuleje z tworzywa w wrzecionie to możesz dać większe obroty z chłodzeniem.Musisz toczyć w miękkich szczękach aby nie uszkodzić warstwy chromu a tuleje w wrzecionie nie pozwolą na wygięcie końcówki tloczysta i tym samym uszkodzeniu.

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 11 gru 2012, 10:24

Przy tego typu obróbce to największym problemem jest to, żeby nikt Ci tego chromu szczękami w tokarce nie pozagniatał.. muszą być miękkie ładnie zatoczone pod średnicę, i trzeba uważać, żeby jakieś paprochy podczas zakładania detalu na maszynę pod szczęki nie podeszły.
Do tego trzeba unikać toczenia samego chromu bo płytki będą zdychać.. czyli pierwsze przejście Ap. większe od promienia płytki i nóż z kątem przyłożenia większym albo równym 90 stopni.
ot tyle.
Aha i najpierw lepiej przetoczyć wzdłuż, żeby zdjąć chrom a później dopiero planować czoło.

Autor tematu
kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kajman3 » 11 gru 2012, 23:51

Serdeczne dzięki Panowie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”