Precyzyjne formy wtryskowe do modeli do sklejania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Precyzyjne formy wtryskowe do modeli do sklejania
Witam,
Chciałbym żeby ktoś się podzielił wiedzą na temat technologii wytwarzania precyzyjnych form wtryskowych. Zawsze mnie nurtowało w jaki sposób są wykonane tak skomplikowane formy jak np. do modeli do sklejania. Zazwyczaj promienie zewnętrzne i wewnetrzne na tych wypraskach są bliskie zeru. W jaki sposób jest wykonywana taka forma. To jest wszystko drążone elektroerozyjnie czy częściowo wybierane frezowaniem? Wykonanie elektrody o kształcie wypraski tez nie wydaje się proste. To chyba musi być wypalane segmentami albo każda część oddzielnie.
Chciałbym żeby ktoś się podzielił wiedzą na temat technologii wytwarzania precyzyjnych form wtryskowych. Zawsze mnie nurtowało w jaki sposób są wykonane tak skomplikowane formy jak np. do modeli do sklejania. Zazwyczaj promienie zewnętrzne i wewnetrzne na tych wypraskach są bliskie zeru. W jaki sposób jest wykonywana taka forma. To jest wszystko drążone elektroerozyjnie czy częściowo wybierane frezowaniem? Wykonanie elektrody o kształcie wypraski tez nie wydaje się proste. To chyba musi być wypalane segmentami albo każda część oddzielnie.
Tagi:
-
No filmik pare razy już widziałem. W aluminium to jeszcze daje rade coś takiego robić ale ostatnio robiłem grawerkę w stali narzędziowej i już tak wesoło nie było. Trwało to kilkanaście godzin. frez sie wykruszał a dłubania wcale nie było tak dużo. W dodatku trzeba to było potem zahartować. Jaką twardość ma taka forma wtryskowa? Kiedy sie ja hartuje w takim razie?
To jest dobre w tytanie:
A taka wypraska modelu do sklejania wyglada tak:

lub tak:

Trudno uwierzyć że forma do tego jest to frezowana.
To jest dobre w tytanie:
A taka wypraska modelu do sklejania wyglada tak:

lub tak:

Trudno uwierzyć że forma do tego jest to frezowana.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam robimy dużo takich form na poliamid do wtryskarek najpierw zgrubsza frezujemy a pożniej na drążenie wgłebne elektrody wykonujemy sami na 5 osiach . Pytałeś o twardość formy produkujemy u siebie " trytytki" i forma ma około 35 hrc płyty kupujemy gotowe oszlifowane zgrubnie i one juz maja twardosc pózniej frezowanie i drazenie. Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
pasierbo,
Musisz postawic na wadze z jednej strony latwosc obrobki a z drugiej zywotnosc. Jesli wybierzesz material latwiejszy w obrobce ( nizsza twardosc ) ta zywotnosc spadnie. Ale bedzie znacznie latwiej ( szybciej, nizszym kosztem, przy uzyciu latwiej dostepnych narzedzi -frezow ) wykonac te forme. Jesli mowisz o malej produkcji kilka tysiecy sztuk to w przypadku materialu o niskiej temperaturze plast zjawiska zuzycia beda malo widoczne.
Inzynieria to sztuka kompromisu.
Musisz postawic na wadze z jednej strony latwosc obrobki a z drugiej zywotnosc. Jesli wybierzesz material latwiejszy w obrobce ( nizsza twardosc ) ta zywotnosc spadnie. Ale bedzie znacznie latwiej ( szybciej, nizszym kosztem, przy uzyciu latwiej dostepnych narzedzi -frezow ) wykonac te forme. Jesli mowisz o malej produkcji kilka tysiecy sztuk to w przypadku materialu o niskiej temperaturze plast zjawiska zuzycia beda malo widoczne.
Inzynieria to sztuka kompromisu.
-
Mam w ręku taka trytytkę
Jakim frezikiem są zrobione te schodki? Czyżby rylcem z takim cieniutkim koniuszkiem?
Może zna ktoś dobra klasyczna literaturę na temat projektowania i technologii produkcji form wtryskowych? Temat zawsze mnie ciekawił a nie miałem okazji pracować akurat przy tej działce, a to chyba uczy najwięcej.

Może zna ktoś dobra klasyczna literaturę na temat projektowania i technologii produkcji form wtryskowych? Temat zawsze mnie ciekawił a nie miałem okazji pracować akurat przy tej działce, a to chyba uczy najwięcej.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
zapewne frezowana jest "miękka" miedziana elektroda (pozytyw) którą wypalają elektrycznie forme stalową co daje gotowy do użycia negatyw ( w jednej formie pewnie jest wiele identycznych kopi z jednej elektrody wypalonych, aby tłoczyc ich garsc za jednym zamachem)pasierbo pisze: Jakim frezikiem są zrobione te schodki?
Japonce z "FINE MOLDS" wycieczka po fabryce jak robia formy z hartowanej stali dla modeli do sklejania frezowaniem, laserami ,elektrodami, recznie itp cały proces od poczatku do konca ciekawy film
pt1
pt2 (najciekawsza)