Witam,
mam pewien problem - szukam wsparcia i wskazówek w spawie cięcia laserowego w mosiądzu.
Sytuacja przedstawia się następująco - detal z mosiądzu o grubości 0,4mm pokryty niklem ok. 1um idzie do obtrysku. Po obtrysku należy wykonać 4 precyzyjne cięcia. Każde o długości ok 1,5mm. Próby wykonaliśmy na laserach CO2. Jednak krawędź cięcia nie jest zadowalająca (nie jestem w stanie podać jaki to laser i jakiej mocy gdyż nie uczestniczyłem w próbach). Widać nadpalenia i oczadzenie obszaru cięcia. Otrzymałem wskazówkę, że należałby spróbować laserem światłowodowym gdyż mosiądz jest trudnym materiałem do obróbki laserowej.
Jak widać w załączniku nie jest to wdzięczny detal i należy uważać dodatkowo na tworzywo w bliskiej okolicy cięcia.
Wymiary detalu - ok 10x5cm
W związku z powyższym proszę o informacje:
- czy da radę uzyskać zadowalające rezultaty laserem CO2 ? Może ktoś ma doświadczenia na tym polu ?
- z tego co widzę to lasery półprzewodnikowe dużej mocy to nie lada wydatek. Kto w Polsce ma takowe i może nakierować na dobrą drogę ? Kto może pomóc od strony technicznej ?
- jaki jest zakres cen laserów które poradzą sobie z tym tematem ?
Dzięki za wskazówki i pozdrawiam,
Andrzej
precyzyjne cięcie mosiądzu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
precyzyjne cięcie mosiądzu
- Załączniki
-
- 3 cięcia
- 1.JPG (27.06 KiB) Przejrzano 3509 razy
-