Z racji zaistniałem sytuacji wziąłem się w końcu za budowę prasy hydraulicznej. Materiał na prasę to tak naprawdę zbieranina z kilku lat. Wysokość prasy to około 195cm a szerokość to 103cm gdzie pola roboczego jest około 90cm. Cała rama oraz górna belka wykonana jest z ceownika hutniczego 160mm, otwory powiercone za jednym przejściem na WKA-40, średnica otworów to 32mm i myślę że to niemalże maksymalna średnica jak dla tego rozmiaru ceownika.
Stół to podobnie jak górna belka będzie wykonany z ceownika hutniczego 160mm, podnoszona za pomocą prostej wciągarki którą będę mocował tylko na czas regulacji stołu co wykluczy plontanine linek.
Jeśli chodzi o układ hydrauliczny to zamierzam wykorzystać gotowy chiński kit z sieci oparty na siłowniku 30t oraz pompie ręcznej dwustopniowej. Siłownik skręcany z możliwością poruszania się na ramie górnej. Na początku miałem pomysł aby wykonać agregat hydrauliczny i sterować siłownikiem poprzez rozdzielacz ale dość sporo podnosi to koszty budowy.
W związku z budową mam kilka pytań do osób bardziej obeznanych w tym temacie.
1; Jaki materiał wykorzystać na sworznie pod stół prasy?
2; Jakiej grubości płytę stołu zastosować aby przeniosła około 20-30T nacisku? Docelowo zamierzałem wrzucić tam 20mm.
3; Jest ktoś w stanie oszacować ile ta konstrukcja może wytrzymać?
Liczę oczywiście na uwagi co do konstrukcji czy podpowiedzi