Prasa krawędziowa Amada-pierwsze kroki w ży
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Prasa krawędziowa Amada-pierwsze kroki w ży
Witam serdecznie! Stawiam pierwsze kroki jako operator pras krawędziowych.... Zatrudniłem się jako operator, firma ma przyuczyć do zawodu operatora... Z wykształcenia jestem ekonomistą, ale różne fachy wykonywałem( od mechaniki po elektryka)... Rysunek techniczny w miarę czytam... Proszę o wyjaśnienie jak dla laika co to są za parametry X1,X2 Y1,Y2 R1,R2 Z1,Z2 Proszę być wyrozumiałym dla mnie... Pozdrawiam serdecznie...
Powoli, małymi krokami i można osiągnąć cel...
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
W przypadku pras krawędziowych parametry o jakich mówisz są to osie , którymi za pomocą odpowiednio wpisanych wartościach sterujesz.
I tak oś:
X i X2 (w zależności od wyposażenia) - ustalasz wartość gnącego materiału
R i R2 - ustawiasz wysokość zderzaków bazujących
Z i Z - ustawiasz rozstaw zderzaków
Y i Y2 - ustawiasz wartość kąt gięcia - w większości nowych pras ograniczasz się do wpisania w odpowiednie miejsce wartości kąta i ewentualnie korekty jeśli jest taka potrzeba
I tak oś:
X i X2 (w zależności od wyposażenia) - ustalasz wartość gnącego materiału
R i R2 - ustawiasz wysokość zderzaków bazujących
Z i Z - ustawiasz rozstaw zderzaków
Y i Y2 - ustawiasz wartość kąt gięcia - w większości nowych pras ograniczasz się do wpisania w odpowiednie miejsce wartości kąta i ewentualnie korekty jeśli jest taka potrzeba
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Prasa krawędziowa Amada-pierwsze kroki w ży
Witam,suchy1704 pisze:Witam serdecznie! Stawiam pierwsze kroki jako operator pras krawędziowych.... Zatrudniłem się jako operator, firma ma przyuczyć do zawodu operatora... Z wykształcenia jestem ekonomistą, ale różne fachy wykonywałem( od mechaniki po elektryka)... Rysunek techniczny w miarę czytam... Proszę o wyjaśnienie jak dla laika co to są za parametry X1,X2 Y1,Y2 R1,R2 Z1,Z2 Proszę być wyrozumiałym dla mnie... Pozdrawiam serdecznie...
na maszynie, z przodu po lewej stronie (przy siłowniku) powinna być tabliczka z opisem poszczególnych osi:

- oś X (X1, X2) odpowiada za długość ugięcia danego detalu, np. zagięcie półki o długości 50mm,
- oś Y (Y1, Y2) odpowiada za kąt ugięcia detalu; bezpośrednio w programie w tej pozycji, można jedynie wpisywać wartości korekt zadanego kąta,
- oś Z (Z1, Z2) odpowiada za rozstaw zderzaków względem szerokości gięcia - zazwyczaj maszyna sama ustawia rozstaw zderzaków, ale można także ręcznie manipulować nimi,
- oś R (R1, R2) odpowiada za wysokość zderzaków, np. 10mm powyżej matrycy lub 6mm poniżej matrycy; tutaj też maszyna sama ustawia wysokość zderzaków podczas programowania gięć, ale i też można ręcznie je ustawiać.
Jeśli kolega będzie chciał wiedzieć coś na temat sterowania prasą "co, gdzie i jak?", to proszę pytać.

Przy czym, najpierw podaj model maszyny (HFB 80-25, HFP 130-3, HFE 50-20, itp.).