RomanJ4 tak jak piszesz moja sprawa tylko że mi chodziło bardziej o to że ja tylko wiem gdzie ta prasa będzie stała co na niej będę robił itp. a nie o prawa fizyki.
A wracając do tych płaskowników i praw fizyki, oglądałem w pracy różne prasy 20T, 30T, 100T i wszystkie były zbudowane z płaskowników i podobnej konstrukcji jak moja a prasy te kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy i wątpię żeby dawali płaskowniki z oszczędności jak napisałeś, zresztą nad tymi konstrukcjami myśleli mądrzejsi ludzie niż ja czy Ty.
Prasę kupiłem:

Co do prasy to oczywiście robiona przez chińskie małe rączki i jest kilka nie doróbek np. odstająca na dole obudowa pompy itp. ale z tym się liczyłem że nie kupię za 2 czy 3 tys. firmowej prasy.
Jeśli chodzi o konstrukcje to tu się zdziwiłem mocno, przy nacisku 21 T więcej nie próbowałem, zmierzyłem od górnej krawędzi prasy do dołu stołu i tylko 2 mm się wygięła, więc konstrukcja raczej stabilna, bardzo wygodna jest obsługa prasy pedałem nożnym super sprawa i siłownik regulowany lewo-prawo.
Ogólnie z prasy jestem bardzo zadowolony.