praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: Avalyah » 26 lut 2021, 17:49

kamar pisze:Założenie jest takie , że jak wystawiasz fakturę, to sposób zapłaty nie ma wpływu na obowiązek posiadania kasy fiskalnej.

Ciekawe. Zobaczmy:
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-dla-osoby-fizycznej pisze: Sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych co do zasady powinna zostać zarejestrowana przy pomocy kasy fiskalnej. Przedsiębiorcy pod pewnymi warunkami mogą jednak skorzystać ze zwolnienia z kasy.

Na mocy § 3 rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących zwolnienie przysługuje m.in.:

ze względu na limit obrotów, czyli wówczas gdy obrót ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekroczył w poprzednim roku podatkowym 20 000 zł (w przypadku rozpoczęcia działalności w trakcie roku podatkowego limit wylicza się według odpowiedniej proporcji);

przy sprzedaży wysyłkowej (pocztą lub kurierem), jeżeli sprzedawca otrzyma w całości zapłatę za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy, w tym jego adres).

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-fakt ... -fizycznej
Czy widzisz tutaj gdzieś napisane, że jak wystawisz fakturę to masz luzik? Bo ja nie, i nie wiem jakie miałoby to mieć znaczenie. Może nie przekraczasz tego 20 000zł do osób prywatnych i dlatego się nie czepiają. A może masz szczęście i urzędnicy się nie kapują. Ale nie ma co dawać błędnych rad.

Dodane 51 sekundy:
kamar pisze:Jeśli nie jest watowcem - ciekawe . Może jeszcze z podzieloną płatnością ?

Znowu nie wiem, do czego zmierzasz. Robię tak na wyraźne życzenie mojego biura rachunkowego, zresztą:
Faktura dla osoby fizycznej nieprowadzącej działalności może zostać wystawiona przez podatnika, nawet jeśli podmiot nie wyrazi takiego żądania. Dokumentem potwierdzającym sprzedaż, wydawanym klientowi jest wówczas faktura.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-fakt ... -fizycznej

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 26 lut 2021, 17:52

Avalyah pisze:Można zawsze wystawiać fakturę, osobom prywatnym również. Na jedno wyjdzie w chwili obecnej.

No można, tylko zostaje wtedy kwestia kasy fiskalnej przy płatności gotówką.

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17

Post napisał: grzes_rupinski1 » 26 lut 2021, 17:55

A czego tak się pytający boi tej kasy fiskalnej . diabeł w niej siedzi ?
Koszt jak księgowa ,zus , prąd itp .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 26 lut 2021, 17:57

atlc pisze:No można, tylko zostaje wtedy kwestia kasy fiskalnej przy płatności gotówką.

Przy płatności gotówką od osoby prywatnej, jeśli przekracza ona ten limit 20 000 to nie ma wyjścia i pozostaje kasa fiskalna, jak w zacytowanym przeze mnie wyżej fragmencie.

Dodane 43 sekundy:
grzes_rupinski1 pisze:Koszt jak księgowa ,zus , prąd itp .

Bo to dodatkowe babranie się, a czas można lepiej spożytkować inaczej. Jeśli nie trzeba, to po co informować o wszystkim z automatu miłościwie nam panujących?

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 17

Post napisał: grzes_rupinski1 » 26 lut 2021, 18:02

Avalyah pisze:
26 lut 2021, 17:23
sprawdzałem tylko moją "działkę".

EDIT: Dodam jeszcze, że ja mówię o sprzedaży wysyłkowej. Zależy, jak chcesz to robić, czy przeyjmować klientów i dostawać od nich gotówkę, czy będziesz przeyjmował przelewy i wysyłał towar.
A ja w swojej muszę mieć kasę fiskalną .
A ciekawe jaka działka pytającego ?
Pewnie teraz kształtuje się opinia aby wybrać tak co nic nie trzaba .
Ja znam taką praca na etacie :mrgreen:
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 26 lut 2021, 18:03

Avalyah pisze:jak w zacytowanym przeze mnie wyżej fragmencie.

Ależ tak, ja się przecież od początku z Tobą zgadzam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 26 lut 2021, 18:04

Podstawową zaletą korzystania z takiej czy innej wFirmy jest to, że nie muszę grzebać w tych wszystkich zawiłościach.
Wystawiam gotówkową fakturę na Kowalskiego z peselem i biorę kasę. Jak gdzieś przekroczę jakieś limity to wFirma mi odrzuci i poinformuje o konieczności zakupu kasy. I za to jej płacę :)

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 26 lut 2021, 18:09

kamar pisze: I za to jej płacę

No i bardzo dobrze. Ale jak ktoś pyta, to jak nie wiesz - nie mów. Przed US nie zadziała tekst "bo na forum mówili". Zawsze na to zwracam uwagę, szczególnie w takich kwestiach zahaczających o "prawne". Nie zostawiałbym też wszystkiego wfirmie, bo oni chyba nie biorą odpowiedzialności za pomyłki itd.? Domyślam się też, że nie wszystko da się zautomatyzować. Sprawdzałeś, czy oni mają taką opcję, że sprawdzają limit? Czy tylko zgadujesz? Bo może warto sprawdzić, skoro tak często Cię kontrolują ;)
atlc pisze:Ależ tak, ja się przecież od początku z Tobą zgadzam.

No ja wiem, ale tak dla pewności powtórzyłem.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 26 lut 2021, 18:12

Avalyah pisze:
26 lut 2021, 18:09
Ale jak ktoś pyta, to jak nie wiesz - nie mów.
To gdzie to wprowadziłem pytającego w błąd ?

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 26 lut 2021, 18:13

kamar pisze:Kasę fiskalną musisz mieć jak sprzedajesz bez faktury, na paragon.

To jest nieprawidłowe stwierdzenie, nijak się ma do tego, kiedy trzeba mieć kasę fiskalną, a kiedy nie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”