Pozycjonowanie z ręcznym wprowadzaniem danych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pozycjonowanie z ręcznym wprowadzaniem danych
Czy to można traktować jako program? mógłby ktoś zademonstrować co w takim pozycjonowaniu jest napisane?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Niby można sobie zrobić prosty program na jakąś prostą operację, tylko problem jest że trzeba klikać co linijkę żeby go posuwać do przodu więc nie wiem, czy można to uznać za program, czy raczej za sekwencję pojedynczych ruchów. Z reguły MDI używa się do przywołania czujnika/sondy, miejsca zerowego, pomiaru narzędzi itp. (np mam przywołanie czujnika + przywołanie m zerowego+najazd w okolice detalu+ cykl pomiaru itd.) Nie ma co zawracać sobie głowy pisaniem programów w MDI bo to zajmuje tyle samo czasu co w normalnej edycji (a nawet więcej bo chyba nie ma kopiuj wklej
) Przykład programu na wiercenie masz w instrukcji obsługi więc nie ma po co wklejać.

-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Program może działać również w pełnym automacie
Wystarczy w automacie użyć przycisku PGM MGT i wybrać plik z dolarem na początku $mdi.H
i już sprawdzony program napisany w MDI (nazwa trybu) można używać w pełnym bloku - czyli przez jedno naciśnięcie przycisku - zielonego

Wystarczy w automacie użyć przycisku PGM MGT i wybrać plik z dolarem na początku $mdi.H
i już sprawdzony program napisany w MDI (nazwa trybu) można używać w pełnym bloku - czyli przez jedno naciśnięcie przycisku - zielonego

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
podstawowe pytanie tylko brzmi - po co sobie utrudniać ?easy2002 pisze:Witam

Ja w MDI używam tylko przywołania narzędzia z magazynu, bazowanie narzędzia na długości, bazowanie narzędzia na średnicy i długości oraz przejście bez obrotów do punktu X0,Y0
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Nie każdy robi masówkę
jest wiele firm i osób które używają tylko trybu MDI w maszynach ..
nie maja ani jednego programu napisanego w CAM lub z cykli wbudowanych ...
jednostkowa lub maszyna w dziale utrzymania ruchu .... itp.
Nie każdy robi masówkę
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
99% mojej pracy jest jednostkowa, ale fakty cykle i CAMa używam. Mam zrobiony program w jednym z katalogów, w którym mam tylko blockform,toolcall, współżędne np x0,y0,z50 i końcową linijkę X0,Y0,Z+200, FMAX, M2 i zmieniam sobie tylko w razie potrzeby program z cyklu czy współrzędne lub dodaje kilka dodatkowych jeżeli jest taka potrzeba.easy2002 pisze:Witaj
Nie każdy robi masówkę
Pisanie programów w MDI wg mnie jest robieniem sobie śmietnika w maszynie podobnego do wrzucania wszystkiego na pulpit w komputerze - da się tak pracować, jednak z czasem robi się za duży śmietnik i nie wiadomo co jest od czego.