Powielacz napięcia na NE555
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Powielacz napięcia na NE555
Witam.
Mam pytanie do praktyków odnośnie powielacza napięcia z załącznika.Czy ktoś stosował, chodzi mi o wydajność prądową,mam zamiar zasilić tym IR2184 z lini 5V.
pzdr
Mam pytanie do praktyków odnośnie powielacza napięcia z załącznika.Czy ktoś stosował, chodzi mi o wydajność prądową,mam zamiar zasilić tym IR2184 z lini 5V.
pzdr
- Załączniki
-
- powielacz.jpg (15.49 KiB) Przejrzano 4203 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Mam bardzo złe doświadczenia z IR2184 - strasznie dużo mi ich umarło w podejrzanych okolicznościach ( przy prototypie sterownika silnika krokowego).
Paliły się IR, paliły się tranzystory - nigdy do końca nie doszedłem dlaczego (wkurzało mnie to). Poczytałem elektrodę - nie byłem sam w swoich problemach
Zdecydowałem się przejść na TLP250/TLP251 z izolowanm zasilaniem poprzez małe transformatorki toroidalne ( 16mm)
Paliły się IR, paliły się tranzystory - nigdy do końca nie doszedłem dlaczego (wkurzało mnie to). Poczytałem elektrodę - nie byłem sam w swoich problemach
Zdecydowałem się przejść na TLP250/TLP251 z izolowanm zasilaniem poprzez małe transformatorki toroidalne ( 16mm)
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Ja tez troszke bawilem sie w IR 2184. U mnie dwa steruja mostkiem H przy regulacji obrotow silnika DC . Przy wielu probach i mordowaniu silnika na sucho ,czestym wlanczaniu i wylanczaniu zasilania udalo mi sie spalic dwie sztuki , tranzystory sie "ostaly cale". Zdecydowalem sie na uklad czasowy ktory opoznia zasilanie koncowki o ok 2,5 s i od tamtej pory smiga wszystko ok .Pracuje to juz od okolo dwoch miesiecy przy Tigu gdzie bardzo czesto zajarza bezdotykowo luk elektryczny pare kV i narazie jest ok
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
No ja ich spaliłem kilkanaście. Zasilałem mostek H z zasilacza laboratoryjnego, więc prąd i napięcie było pod kontrolą ( ustawione poniżej dopuszczalnych parametrów tranzystorów). A i tak tranzystory jak in IR padały....
Opinie z elektrody: jak działa - to fajnie, jak nie - to trudno znaleźć przyczynę.
Opinie z elektrody: jak działa - to fajnie, jak nie - to trudno znaleźć przyczynę.