Powiększyć część
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Powiększyć część
Witam.
Jestem studentem i wykonuję projekt maszyny na zaliczenie. Generalnie sprawa idzie dobrze, ale problem mam jeden. Zrobiłem jedną część i się okazało, że jest za mała dwukrotnie. Robić od nowa nie chcę, zatem szukam sposobu na programowe zwiększenie obiektu. Znaleźć nie mogę, ani na widoku, ani w pomocy, w internecie też nie.
Jest gdzieś taka opcja, aby powiększyć i zachować proporcje?
Jestem studentem i wykonuję projekt maszyny na zaliczenie. Generalnie sprawa idzie dobrze, ale problem mam jeden. Zrobiłem jedną część i się okazało, że jest za mała dwukrotnie. Robić od nowa nie chcę, zatem szukam sposobu na programowe zwiększenie obiektu. Znaleźć nie mogę, ani na widoku, ani w pomocy, w internecie też nie.
Jest gdzieś taka opcja, aby powiększyć i zachować proporcje?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
To dziwne co piszesz bo u mnie w pomocy jest takie zagadnienie. Mam SolidWorksa 2010Hasish pisze: Znaleźć nie mogę, ani na widoku, ani w pomocy, w internecie też nie.
Wpisz w pomocy "Operacje skali"
Napisz też co za SolidWorksa masz, chociaż wydaje mi się że w starszych wersjach niż 2010 powinna być taka operacja.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie ma znaczenia czy to wersja studencka czy nie i zdecydowanie w wersji studenckiej nic nie usunięto. Wersja studencka od komercyjnej nie różni się niczym poza tym że z definicji jest dostępna o wersję niżej niż komercyjna. No ale to tak tytułem wstępu
Jeśli chcecie przeskalować model należy wejść we Wstaw ->Operacje ->Skala
Wybrać sposób skalowania, wpisać współczynnik skali i gotowe.
Jeśli będzie potrzeba w tym miejscu http://www.youtube.com/user/SzkolenieSo ... ature=mhee zamieszczę stosowny filmik.
Jeśli chcecie przeskalować model należy wejść we Wstaw ->Operacje ->Skala
Jeśli będzie potrzeba w tym miejscu http://www.youtube.com/user/SzkolenieSo ... ature=mhee zamieszczę stosowny filmik.
Paweł Kosmatka
Dedykowane Szkolenia SolidWorks
Skanowanie 3D
>>>szkoleniesolidworks.pl<<<
>>>solidworksforum.pl<<<
CSWP CSWST
Skanowanie 3D
>>>solidworksforum.pl<<<
CSWP CSWST
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wersja niżej znaczy tyle ze wersja studencka jest zawsze o jedna niżej od komercyjnej czyli aktualnie obowiązująca wersją komercyjna jest wersja 2012 a aktualna wersja studencka jest 2011 i nie ma ona nic ograniczonego występuje w najwyższym pakiecie PREMIUM. Tyle ze jak pisałem jest o jedna wersje do tylu czyli 2011.
Paweł Kosmatka
Skanowanie 3D
>>>solidworksforum.pl<<<
CSWP CSWST
Skanowanie 3D
>>>solidworksforum.pl<<<
CSWP CSWST
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
A to jest bardzo ciekawe co Kolega mówi. Ostatni raz gdy używałem wersji studenckiej [SW 2009], to nie było w niej np. Toolboxa i przez to bardzo przydatna funkcja Smart Fasteners [nie wiem dokładnie jak się to pisze
] czyli wstawianie, np śrub, nakrętek, podkładek, nie działała. Może od tego czasu się to pozmieniało...Jednak to poważnie mnie zraziło do wersji studenckich i od tamtego czasu takowych nie używam.

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
CAD Perfekt pisze:Jeśli będzie potrzeba w tym miejscu http://www.youtube.com/us...ks?feature=mhee zamieszczę stosowny filmik.
To ja zapraszam kolegę do oglądania moich tutoriuali

Moje tutoriale
Cieszę się że nie tylko ja odpowiadam na pytania z SolidWorksa
Co do wersji studenckiej to potwierdzam - trochę działałem w niej i wyszło mi 248 części

wersja studencka niema toolboxa oraz kreatorów, w symulacji można tylko wykonać dla jednej części tak samo co do symulacji przepływów, i przy zapisie do pdf-a stępluje że to jest solidworks tylko do użytku akademickiego.
Dodatkowo jest ubogo odnosnie formatów do zapisywania chyba 1/2 co wersja komercyjna
Poza tym nie zauważyłem różnic być może dlatego ze nie korzystałem z modułu for i blach
Przed wybraniem pozycji z menu trzeba zaznaczyć całą część bo wtedy dopiero w menu pokaże się opcja skalaCAD Perfekt pisze:Jeśli chcecie przeskalować model należy wejść we Wstaw ->Operacje ->Skala
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Ciekawe, fakt studencką używałem dość dawno temu bodaj coś około 2010 to była okrojona z tych bardziej zaawansowanych funkcji.CAD Perfekt pisze:Wersja niżej znaczy tyle ze wersja studencka jest zawsze o jedna niżej od komercyjnej czyli aktualnie obowiązująca wersją komercyjna jest wersja 2012 a aktualna wersja studencka jest 2011 i nie ma ona nic ograniczonego występuje w najwyższym pakiecie PREMIUM. Tyle ze jak pisałem jest o jedna wersje do tylu czyli 2011.
Ale z numeracją nie mogę się zgodzić bo studenckie są właśnie nowsze niż wersje komercyjne tj są inaczej oznaczane a dokładniej rokiem akademickim 2011/2012 czy 2010/2011.
A do autora wątku jak to projekt na zaliczenie to może warto spróbować wydębić od uczelni licencje edukacyjną? to licencja praktycznie w wersji premium tylko z opisami ze edukacyjna, nic nie ma okrojonego.
Chociaż teraz patrze na stronę solida to już studencka nie jest niczym ograniczona tylko pełny pakiet premium już jest.