potrzebuje Pomocy przy kole w coreldraw
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
potrzebuje Pomocy przy kole w coreldraw
Witam
Słabo znam się na Corel Draw zrobiłem taki rysunek koła podzielony na pół w postaci 2 puzzli. Pole roboczę frezarki nie pozwala mi na koło 500x500 dlatego podzieliłem na 2 równe części. Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś sprawdził czy prawidłowo zrobiłem rysunek i ewentualnie naniósł poprawki żeby koło mi się idealnie zapieło .
Rys. w poście niżej
Słabo znam się na Corel Draw zrobiłem taki rysunek koła podzielony na pół w postaci 2 puzzli. Pole roboczę frezarki nie pozwala mi na koło 500x500 dlatego podzieliłem na 2 równe części. Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś sprawdził czy prawidłowo zrobiłem rysunek i ewentualnie naniósł poprawki żeby koło mi się idealnie zapieło .
Rys. w poście niżej
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 20:17 przez seba_cmc, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Re: potrzebuje Pomocy przy kole w coreldraw
Przeczytajseba_cmc pisze:Nie mogę dodać rysunku na forum chyba są jakieś ograniczenia
-
To nie tylko prawda, ale i konieczność.DominikPierog pisze:Skorzystaj z narzędzia offset = R frezu
Ten plik (.cdr), który zamieścił seba_cmc, najpierw trzeba doprowadzić do porządku, bo ilość kadrów (chodzi o Corel) jest po prostu .... hmm .. spora, a poza tym brak geometrii, czyli koło nie jest kołem, ale minimalną, a le jednak elipsą + zakładki/zaczepy też nie grzeszą geometrią i równomiernym rozłożeniem.
@seba_cmc
Gdybyś nie wiedział o co chodzi z tym offset = R freza, to w załączniku plik (.dxf), dla narzędzia o średnicy 5mm, czyli R (offset) =2.5mm
-
@seba_cmc
Corel, to edytor wektorowy, a nie CAM, więc w Corelu pojęcie "promień freza" nie istnieje, ale .... zaokrąglenie zadanym promieniem już tak.
Menu --> Okno --> Okna dokowane --> Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie
Zaznaczasz obiekt lub obiekty, stosujesz powyższe i .... masz zaokrąglone wszystkie narożniki w obiekcie zadanym promieniem.
Jeśli chcesz zastosować to tylko do wybranych narożników, to klikasz dwukrotnie na obiekt, czyli przechodzisz do edycji węzłów, zaznaczasz żądane węzły i stosujesz w/w narzędzie.
Corel, to edytor wektorowy, a nie CAM, więc w Corelu pojęcie "promień freza" nie istnieje, ale .... zaokrąglenie zadanym promieniem już tak.
Menu --> Okno --> Okna dokowane --> Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie
Zaznaczasz obiekt lub obiekty, stosujesz powyższe i .... masz zaokrąglone wszystkie narożniki w obiekcie zadanym promieniem.
Jeśli chcesz zastosować to tylko do wybranych narożników, to klikasz dwukrotnie na obiekt, czyli przechodzisz do edycji węzłów, zaznaczasz żądane węzły i stosujesz w/w narzędzie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
@lajosz
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę czy mógłbyś mi jeszcze to poprawić w AutoCAD bo wychodzi mi jajko. Wymiar na zewnątrz 500x500 w środku 428x428.
Więcej nie będę zawracał Ci głowy
dzięki
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę czy mógłbyś mi jeszcze to poprawić w AutoCAD bo wychodzi mi jajko. Wymiar na zewnątrz 500x500 w środku 428x428.
Więcej nie będę zawracał Ci głowy

- Załączniki
-
- Real środek.rar
- (18.96 KiB) Pobrany 209 razy
-
Dlaczego to musi być w AutoCAD-zie ?seba_cmc pisze:czy mógłbyś mi jeszcze to poprawić w AutoCAD bo wychodzi mi jajko. Wymiar na zewnątrz 500x500 w środku 428x428.
Przecież to można zrobić w Corelu.
Poza tym, jeśli zrobić jak piszesz, to wyjdzie tak:

...... czyli czerwony wymiar, to to czego chcesz, ale ... wtedy czerwone kółko "zje" zakładki
Nawet nie wspomnę o tym, że znów przesłałeś CDR-a który ma zdublowane, nakładające się na siebie obiekty.
Dodatkowo, nie zaokrągliłeś wszystkich narożników.
Ja oczywiście wiem, że nie jest to konieczne, bo i tak frez je zaokrągli, ale wybierając do zaokrąglenia wszystkie narożniki, robimy to szybciej, a przy okazji widzimy jak będzie wyglądał element po wycięciu.