Poszukuję darmowego programu do sterowania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Poszukuję darmowego programu do sterowania
Witam wiem że temat woda leje się wszędzie ale przewaliłem już wszystkie programy jakie wujek google mi podsuną(Również te z forum) z wszystkich działa mi darmowa wersja step2cnc a linuxCNC no trzeba najpierw mieć linuxa i umieć się nim posługiwać.
Bardzo prosiłbym o pomoc bo frezarka stoi skończona prawie 3 miesiące a jeszcze nic na niej nie zrobiłem :/
Bardzo prosiłbym o pomoc bo frezarka stoi skończona prawie 3 miesiące a jeszcze nic na niej nie zrobiłem :/
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie rozumiem Twoich obaw - LinuxCNC to gotowa instalacja linuxa i oprogramowania do sterowania maszyną. Wkładasz płytę i czekasz aż się zainstaluje. Jak już się zainstaluje to obsługujesz jak Windows-a - klikasz podwójnie na ikonie programu aby go uruchomić. "Posługiwanie" się linuxem na poziomie obsługi programów jest identyczne jak "posługiwanie" się Windows-emPodbielak pisze:a linuxCNC no trzeba najpierw mieć linuxa i umieć się nim posługiwać

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
No cóż to kup licencję i ograniczeń nie będzie, albo zacznij się uczyć,- coś za coś.Podbielak pisze:No właśnie mam już linux cnc skonfigurowany ale maszyna nie reaguje na nic. Gdy na windows zainstalowałem step2cnc wszystko było już gotowe nic nie trzeba było ustawiać... dalej bym z niego korzystał gdyby nie fakt że można wykonać na nim maksymalnie 500 ruchów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
No raczej nie masz, skoro maszyna nie reaguje. Przecież podczas konfigurowania każdej osi widać od razu czy jest dobrze ustawione. Możesz cokolwiek zainstalować, ale żeby działało, piny z płyty głównej muszą odpowiadać ustawieniom w programie. Nawet jak drukarkę podłączasz to musisz zainstalować sterownik, aby każdy program wiedział jak drukować. W maszynie cnc nie ma sterownika. Musisz każdemu programowi indywidualnie "powiedzieć" co jest gdzie podłączone. Musisz wiedzieć gdzie jest podłączony każdy pin portu LPT i to wpisać w programie podczas konfiguracji. Zajmie Ci to maksymalnie 5 minut i musi działać.Podbielak pisze:No właśnie mam już linux cnc skonfigurowany ale maszyna nie reaguje na nic.