posuw na ostrze ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
posuw na ostrze ?
mam pytanko bo zabrakło mi książki pod ręką, jak się oblicza posuw na ostrze ?
kombinuje że powinno to być:
pz=(prędkość posuwu w mm/min)/[(prędkość wrzeciona w obr/min)*(liczba ostrzy)]
zweryfikujcie proszę
kombinuje że powinno to być:
pz=(prędkość posuwu w mm/min)/[(prędkość wrzeciona w obr/min)*(liczba ostrzy)]
zweryfikujcie proszę
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
ehhh no niestety, kończę swoją prace mgr i niestety muszę trochę poobliczać, zwłaszcza ta teoretyczną siłę skrawania. może ktoś poratuje bo zbieram sie do tego długo,
na jakiej podstawie mam założyć fz ?
ciągle mam problem ze zdobyciem oporu skrawania dla duralu, bo w poradnikach tego nie widzę, są inne materiały ale duralu nie widać
w maszynce którą zaprojektowałem, wycinałem na razie w sklejce głębokość 2mm posuw 400mm/min, wrzeciono to jak pisałem w wątku obok 30 k rpm i 130W,
w duralu nie próbowałem jeszcze bo nie mam jeszcze frezu do tego
ale przymierzając się powoli od strony teoretycznej to frez walcowy fi3 z 8 ostrzy, jakby wszedł w materiał na 1 mm to chyba dużo i posuw na pewno nie więcej niż 250..300 i wtedy mi pz wychodzi beznadziejnie małe, obrotów niezmniejsze bo to dremelowate traci moc przy mniejszych obrotach, posuwu nie zwiększę bo silniki nie uciągną pewnie (0,6Nm śruba P=2mm)
i tak sie zastanawiam co by tu wyliczyć żeby wyszło ze to dobra maszynka
na jakiej podstawie mam założyć fz ?
ciągle mam problem ze zdobyciem oporu skrawania dla duralu, bo w poradnikach tego nie widzę, są inne materiały ale duralu nie widać
w maszynce którą zaprojektowałem, wycinałem na razie w sklejce głębokość 2mm posuw 400mm/min, wrzeciono to jak pisałem w wątku obok 30 k rpm i 130W,
w duralu nie próbowałem jeszcze bo nie mam jeszcze frezu do tego
ale przymierzając się powoli od strony teoretycznej to frez walcowy fi3 z 8 ostrzy, jakby wszedł w materiał na 1 mm to chyba dużo i posuw na pewno nie więcej niż 250..300 i wtedy mi pz wychodzi beznadziejnie małe, obrotów niezmniejsze bo to dremelowate traci moc przy mniejszych obrotach, posuwu nie zwiększę bo silniki nie uciągną pewnie (0,6Nm śruba P=2mm)
i tak sie zastanawiam co by tu wyliczyć żeby wyszło ze to dobra maszynka

-
- Kontakt:
dlaczego 8 ostrzy??
?? W dodatku na średnicy 3mm.
Do aluminium używa się frezów mniej zębnych za to ostrzejszych i głębszymi "rowkami". Dobre frezy do Aluminium mają 1-2 zęby. Mają mniej zębów ale za to można nimi bardziej "łapczywie" gryźć materiał i maja mniejszą tendencję do zaklejania się.
zdjęcie takiego freza znajdziesz tutaj (tylko na Twoim miejscu nie kupowałbym na początku węglika)

Do aluminium używa się frezów mniej zębnych za to ostrzejszych i głębszymi "rowkami". Dobre frezy do Aluminium mają 1-2 zęby. Mają mniej zębów ale za to można nimi bardziej "łapczywie" gryźć materiał i maja mniejszą tendencję do zaklejania się.
zdjęcie takiego freza znajdziesz tutaj (tylko na Twoim miejscu nie kupowałbym na początku węglika)
- Załączniki
-
- VHM107.jpeg (39.48 KiB) Przejrzano 5014 razy