Witam serdecznie,
Czy ktoś z szanownych użytkowników ma postprocesor do Mazaka Variaxis i600 (lub 700)?
Trochę drażni mnie zachowanie naszego postprocesora przy dojeździe stołu do limitu osi A (+30 stopni) i chciałbym zapytać jak to u Was funkcjonuje.
Nasz post został napisany tak, że po osiągnięciu limitu A +30deg., wrzeciono wyjeżdża na Z=0 (absolutne), maszyna repozycjonuje stół i wrzeciono w wraca do poprzedniego punktu, gdzie zakończyło obróbkę. Cała operacja zajmuje dość dużo czasu.
Jak to wygląda u Was?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
postprocesor do Mazak Variaxis i600
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Nie potrzebujesz żadnego posta do Mazaka. Potrzebny ci tylko początek programu na Mazaka. Generujesz sobie normalny kod w ISO. Każda maszyna nawet jakaś Chińska, której nazwy nie jesteś w stanie wymówić obsłuży ISO. Przyślę Ci później taki początek z Mazatrola. Sam tak robię i każdy program wchodzi. Jak Ci się śpieszy to poszukaj sobie w necie jakiegos programu na Mazaka i wywal koordynaty do momentu narzędzia i wklej swój program z iso. Spraw sobie Cimco i będziesz wiedział przed wrzuceniem programu na maszynę czy dobrze posklejałeś bo Cimco obsługuje środowisko symulacji Mazaków.
Powodzenia. Jak pomogłem wiesz co klikać
Powodzenia. Jak pomogłem wiesz co klikać

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki Segitarius za pomysł, jednak nie tego dotyczyło moje pytanie. Postprocesor w NX mam, działa bardzo dobrze w 3 osiach, w 5 osiach w obróbce indeksowanej i w większości wypadków w pełnych 5-ciu osiach (symultanicznie). Jak zaznaczyłem wcześniej, problem pojawia się przy pełnej 5-cio osiowej obróbce, gdy kołyska osiąga limit w osi A (+30 stopni). Jestem po prostu ciekawy jak to wygląda u innych użytkowników.
Jakieś pomysły?
Jakieś pomysły?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
G43.4 -TCP
Witajcie.
Fajny pomysł z tym kopiowaniem…
Ale nieskuteczny jak koledzy wcześniej zauważyli….
Podczas obróbki w 5axis mam identycznie tylko że ja ma start z postu wyrzuciłem możliwość skręcania kołyski +30 – dlaczego bo wtedy nic nie widać….
Ja mam problem bo nie moge wejść nawet w moim poście na podgląd funkcji G (nie wiem czemu)
A interesuje mnie samoczynne wstawianie przez post funkcji nadążania za punktem G43.4 –TCP
Jeśli ktoś wie jak w poście powinno to wyglądać bądź co trzeba stworzyć żeby to działało to będę wdzięczny ścieżka z posta wygląda eleganco po przeglądnięciu w CIMCOedit
Za odp. Dziękuje.
Fajny pomysł z tym kopiowaniem…
Ale nieskuteczny jak koledzy wcześniej zauważyli….
Podczas obróbki w 5axis mam identycznie tylko że ja ma start z postu wyrzuciłem możliwość skręcania kołyski +30 – dlaczego bo wtedy nic nie widać….
Ja mam problem bo nie moge wejść nawet w moim poście na podgląd funkcji G (nie wiem czemu)
A interesuje mnie samoczynne wstawianie przez post funkcji nadążania za punktem G43.4 –TCP
Jeśli ktoś wie jak w poście powinno to wyglądać bądź co trzeba stworzyć żeby to działało to będę wdzięczny ścieżka z posta wygląda eleganco po przeglądnięciu w CIMCOedit
Za odp. Dziękuje.