postprocesing/palettecad tpa cad

konwersja dxf pod konretną maszynę

Autor tematu
vikingmario
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

postprocesing/palettecad tpa cad

Post napisał: vikingmario » 08 lis 2024, 08:36

Witam Serdecznie.
Na początku przepraszam z góry za opis problemu mocno zielony w tematach cnc jestem. Szybki opis pola walki. Pan Kowalski zaprojektował kuchnie w palette cad wypluło to ok 120+ plików dxf, z drugiej strony (Polski) jest pan Brzęczyszczykiewicz z maszyną cnc i programem tpacad. Po środku ja probujący ich zgrać. Problem polega na koniecznosci ( a przynajmniej tak mi powiedziano) ręcznego edytowania plików dxf celem przypisania odpowiedniego narzedzia do odpowiedniej czynności. Żona ulubiona wydrukowała podanie o rozstanie i dziwnie często klika długopisem chodząc obok mnie, bo wizja wymarzonej kuchni się rozjeżdża :D :) pytania: czy da się ogarnąć hurtowo edycję tych plików, czy da sie wgrać ustawienia (profil) maszyny cnc do programu projektowego lub ew jakiś inny pomysł?

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: postprocesing/palettecad tpa cad

Post napisał: Steryd » 08 lis 2024, 08:51

To się nazywa CAM. Jak ktoś kto ma ploter nie ogarnia cama 2D to znajdź innego ktosia.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 08 lis 2024, 13:04

vikingmario pisze:
08 lis 2024, 08:36
Problem polega na koniecznosci ( a przynajmniej tak mi powiedziano) ręcznego edytowania plików dxf celem przypisania odpowiedniego narzedzia do odpowiedniej czynności.
Plik dxf obsługuje warstwy.
Nawet przy użyciu jednego narzędzia powinno się używać co najmniej dwóch warstw, żeby na przykład wyciąć kontury wewnętrzne przed odcięciem elementu z arkusza.
Problem, który opisujesz jest typowy dla sytuacji, kiedy artysta nie rozumie inżyniera.
Artysta zwykle widzi gotowe dzieło i nie wnika w to, że trzeba je jakoś i czymś wykonać...
Sprawa zwykle jest beznadziejna...

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cawboy » 08 lis 2024, 15:38

vikingmario pisze:polega na koniecznosci ( a przynajmniej tak mi powiedziano) ręcznego edytowania plików dxf celem przypisania odpowiedniego narzedzia do odpowiedniej czynności.

Bzdura, uciekaj od tego co te bajki opowiada. Dxf to plik służący wymianie danych wektorowych, w swoich plikach masz pewnie rysunki 2d elementów na korpusy szafek, szuflad jak i (może?) rysunki 3d np. frontów. Teraz, żeby "stworzyć" plik widziany przez maszynę musisz do tych swoich dxf-ów dołożyć ścieżki narzędzi, np frez/piła do konturów, wiertła do nawiercania, wiercenia itd. Do tego potrzebujesz oprogramowanie CAM i tu nie ma możliwości "hurtowej" obróbki plików, bo też jak? Kuchenne korpusy mają różne wymiary, część z formatek potrzebuje wiercenia inne znowu nawiercania, itd. Spójrz na szafkę kuchenną i pomyśl...
Krak.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 08 lis 2024, 16:44

cawboy pisze:
08 lis 2024, 15:38
Bzdura, uciekaj od tego co te bajki opowiada.
Przecież problem został precyzyjnie opisany - jeden rysunek zawiera elementy wykonywane różnymi narzędziami.
Tu nie chodzi o to, że nie da się tego wrzucić do CAM, tylko o to, że jest to bardziej pracochłonne i łatwo o pomyłkę.
Zupełnie czymś innym jest artystyczna wizja projektanta, a czymś innym pliki produkcyjne.
Spójrz na poniższy obrazek.
To jest element mebla i narzędzie użyte do jego wykonania.
Pierwszy przykład jaki znalazłem w necie, ale doskonale oddający istotę problemu - rysunek gotowego elementu może się mieć zupełnie nijak do g-kodu potrzebnego do jego wykonania.
Obrazek
Ja się w ogóle nie dziwię, jeśli wykonawca dostał obrazki i teraz klnie, bo nie wie jak się do tego zabrać.

cawboy

Post napisał: cawboy » 08 lis 2024, 17:07

Tux, nie mam pojęcia co Ty i komu tłumaczysz...
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”