TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15

TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Post napisał: ufosi » 23 mar 2025, 13:10

Witam,

Zakupiłem drugą większą tokarkę, przez co stary wysłużony TOS - metr toczenia praktycznie stoi nie odpalany, trochę szkoda sprzedać, bo wiele za niego nie dostanę, a wciśnięty jest w takim miejscu, że wyciągnięcie go to operacja przynajmniej na cały dzień i tak się zastanawiam nad przeróbką go szybko-prosto na proste CNC, mam często roboty w seriach po 40-50szt, proste tulejki (fi 30-70mm L:25-100mm), kilka operacji, dokładność +/-0,1mm i klepiemy to na zwykłej większej tokarce. Zastanawiam się nad przeróbką tego TOSa - softowo pewnie mach3 lub coś podobnego, kiedyś robiłem sam od podstaw ploter plazmowy, więc elektrykę myślę, że ogarnę. Tylko mechanicznie - nie chciałbym się bawić w żadne zmiany śrub na kulowe w tej tokarce - dokładności nie potrzebuję większej jak te +/-0,1mm, a chodzi o szybką przeróbkę, bo na projekt rozgrzebany na kilka tygodni/miesięcy niestety brak czasu.

Do sedna: czy napędzając śruby trapezowe które są oryginalnie w tej maszynie, dorzucając tylko silniki krokowe na posuwie wzdłużnym i poprzecznym oraz programowo ustawiając kasowanie luzu nawrotnego - będę robił na niej proste roboty z dokładnością do +/-0,1mm? Czy bez szans i tylko zmiana na kulowe ma jakikolwiek sens?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Post napisał: jasiu... » 23 mar 2025, 14:42

Śrubę trapezową można łatwo zregenerować. Oczywiście nakrętki później musisz do zmienionego zarysu na nowo dorobić.

Autor tematu
ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ufosi » 23 mar 2025, 17:29

To wiem, ale wiadomo że trapezowa przy nawrotach ma luzy, więc pod tym kątem się zastanawiam czy jest to okej i softowe kasowanie jest na tyle skuteczne że te 0,1mm dokładności jest się w stanie uzyskać na śrubach trapezowych

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 23 mar 2025, 17:40

Softwarowe kasowanie luzu jest lepsze niż całkowite olanie luzu, ale jednocześnie gorsze niż zastosowanie napędu bez luzu.
Jeśli chcesz toczyć proste elementy, gdzie podczas obróbki nie ma zmian kierunku obciążenia, to powinno być całkiem dobrze.
Jeśli będziesz toczył prosty wałek, raz z czoła, raz z zewnątrz, raz wewnątrz, to tak naprawdę podczas danej operacji masz obciążenie w jednym kierunku.
Ale jak chcesz zatoczyć kulkę, to obciążenie zmieni ci się w trakcie jednego ruchu, a tego skompensować się nie da, bo tak naprawdę nie wiadomo kiedy i o ile się już zmieniło.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: cawboy » 23 mar 2025, 17:59

ufosi pisze: przy nawrotach ma luzy

A toczysz przy nawrotach? Do frezarki modernizacji bez wymiany śrub bym nie polecił, do tokarki i toczenia "tulejek" jak najbardziej.
Krak.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 23 mar 2025, 18:34

ufosi pisze:
23 mar 2025, 13:10
proste tulejki (fi 30-70mm L:25-100mm), kilka operacji, dokładność +/-0,1mm i klepiemy to na zwykłej większej tokarce.
I co, uważasz że kręcenie silnikiem da gorszy efekt od kręcenia ręką?
Do takich prostych prac będziesz pisał proste programy, w których bez trudu skorygujesz wszelkie luzy.
Problem widzę nie w luzie, tylko w sprawności śrub trapezowych.
Tak na oko, to będziesz potrzebował ze dwa razy większego momentu niż dla śrub kulowych, więc od razu celuj w porządne serwa.

Autor tematu
ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ufosi » 23 mar 2025, 18:57

Taką miałem nadzieję, że nie trzeba będzie, ale wolałem się upewnić i zdecydowanie bardziej wolę wrzucić większe silniki/serwa niż bawić się w zmianę śruby, gdyż po prostu to szybszy temat dla mnie. TOS nie jest jakimś demonem wielkości więc i tak wióra rzędu 3-4mm z reguły to max, większych nie biorę, także dobiorę silniki/serwa z zapasem tak jak piszecie i będę próbował to coś przerobić i ułatwić sobie życie trochę :)

To jeszcze propo posuwu wzdłużnego - lepiej napędzać korbkę silnikiem, czy napędzać śrubę? Teoretycznie chyba to samo, ale pewnie są jakieś za/przeciw o których jeszcze nie wiem?

Oczywiście kulek toczonych nie będzie i opory skrawania tak jak opisujecie tylko w jedną stronę, raptem każdy detal roztoczyć 2-6mm na wymiar, zrobić podtoczenie-zamek na zewnętrznej, splanować płaszczyznę, fazki porobić i do pudełka :). Fajna, prosta robota, zarazem bardzo nudna i żmudna przy robieniu tego ręcznie :)

Tuxcnc - podpowiesz z praktyki w jakie gabarytowo silniki tutaj celować? Ile Nm do takiej maszynki?

cawboy
Posty w temacie: 5

Post napisał: cawboy » 23 mar 2025, 19:05

Poczytaj tematy kolegi Kamara, to taki forumowy pionier w przeróbkach starszych grzmotów, dużo można się dowiedzieć i podpatrzeć.
Krak.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 23 mar 2025, 20:56

ufosi pisze:
23 mar 2025, 18:57
Tuxcnc - podpowiesz z praktyki w jakie gabarytowo silniki tutaj celować? Ile Nm do takiej maszynki?
Ja mam małe tokareczki, największy jest Nutool, dałem tam 3Nm bo takie miałem, ale śruby mam kulowe.
Daje to radę, ale w takich małych maszynkach i tak nie podskoczysz, bo jak przegniesz z parametrami, to wrzeciono zatrzymasz.
Tak dla Ciebie, tobym to przemnożył przez cztery, czyli 12 Nm.
Kamar na pewno będzie wiedział lepiej, bo takie grzmoty przerabiał, ale weź poprawkę na to, że robił to jakiś czas temu i wtedy serwa tysiąc watów za tysiąc złotych byś nie kupił...

Autor tematu
ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ufosi » 27 mar 2025, 17:38

Przeglądnąłem trochę tematy Kamara tak jak sugerowałeś to faktycznie najlepiej by było celowac w 12Nm lub więcej nawet. Serwa też oczywiście kuszą, bo faktycznie cena za nie jest już przyzwoita, jednak chcę aby to była najważniejsza szybka, a dwa stosunkowo ekonomiczna przeróbka na CNC - chcę sprawdzić co i jak, jak mi się to sprawdzi w robotach itd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”