Lata temu kupiłem taką mini wiertareczkę stołową do elektroniki, ale to jest jak z plasteliny i do niczego się nie nadaje.
Normalnie użyłbym takiej pierwszej z brzegu wiertarki stołowej za 350zł z allegro. Ale chciałbym ją mieć w mieszkaniu w bloku, a ta jest zbyt duża żeby ją chować do szuflady.
Widzieliście może coś jeszcze mniejszego? Pamiętam tego małego Proxxon TBH, ale on kosztuje ponad 1600zł. To już chyba wolę wywalić taką za 350zł jak zrobię robotę i kupić potem następną

Czyli jednym słowem szukam taniego chińskiego szajsu. Jak najmniejsze, oby z metalu a nie plastiku. Otwory fi5 to myślę maks co mi potrzebne.
Jak ktoś ma tego miniaturowego Proxxtona to też chętnie przeczytam czy to jest dokładne i warte swojej ceny. Co istotne nie TBM 220 a TBH. Bo ten pierwszy ma tylko uchwyt 3,2mm, to za mało.
Dodane 3 minuty 27 sekundy:
Znalazłem jeszcze coś takiego jak "Mini wiertarka precyzyjna wiertarka stołowa 795 silnik B10 Chuck 120W". No ale przy 120W i najpewniej silniku DC to ja nie za bardzo widzę wywiercenie średnicy 5mm. Poza tym zamiast kolumny jest pręt, więc to już patologia konstrukcyjna.
Znalazłem też Scheppach DP55, ale ona jest jakaś dziwna z przekładnią elektroniczną. Może ktoś ma i rozjaśni czy tam jest falownik czy prostacki regulator silnika szczotkowego?