Uchwyt tokarski FUERDA (chiński)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Re: Uchwyt tokarski FUERDA (chiński)
I już po zabiegu, napawałem to, wytoczyłem, zamontowałem na takie dość ciasne pasowanie i wyszło chyba bardzo dobrze po przystawieniu noża do uchwytu wydaje się idealnie. Wielka radość jest w końcu mieć dwa komplety szczęk wcześniej miałem tylko jedne. Z racji że temat jest o uchwycie fuerda to dodam moje spostrzeżenie, uchwyt ogólnie wizualnie to nie prezentuje się jakoś za dobrze wygląda tak trochę jak z pod siekiery, najbardziej zdziwiły mnie szczęki mają strasznie chropowatą powierzchnie, te wałki co wkłada się w nie klucz mają duży luz względem swojej osi w starym uchwycie luz jest może z 5 razy mniejszy i jeszcze jak kręci się kluczem to są momenty że jest dość duży opór jak by się zacierał ale to może z czasem się dotrze. Dziękuję wszystkim za pomoc i Pozdrawiam 

Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Warto taki nowy uchwyt rozebrać i nasmarować, w moim chińskim uchwycie był smar w korpusie, ale tam gdzie łożyskowana jest spirala była susza.
P.S. Miejsca w które wkłada się klucz to orzechy.
P.S. Miejsca w które wkłada się klucz to orzechy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nie polecam Fuerdy odkąd nie uznali mi gwarancji. Spirala wraz z zębatka nie obrobione cieplnie i zahartowane orzechy po prostu zjadły zęby :/
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Panowie odkopię trochę temat. Zmieniło się coś w jakości tych chińskich uchwytów typu Fuerda? Poluje na jakieś uchwyty ale ludzie chyba są nie poważni z cenami starych bisonów. Za jakieś szroty fi 100mm wołają po 300zł z nawierconymi otworami często bez żadnych szczęk albo poobijane młotkami jak u kowala...
-
I ja szukam dobrego uchwytu w rozsądnej cenie, w sklepie Visła znalazłem uchwyty Vertex. Z tego co ustaliłem są to uchwyty produkcji tajwańskiej, firma ta produkuje jeszcze imadła maszynowe, podzielnice itp. Pytanie czy ktoś użytkuje oprzyrządowanie tej firmy, a najlepiej uchwyt tokarski i mógłby coś o tych produktach powiedzieć.

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Ja zakupiłem uchwyt 200 że stożkiem mocującym na wrzecionie C6 po przykręceniu wszystko lata jak powinno co prawda uchwyt poszedł na tokarkę 16k20 w miarę swierzą. Ale co do jakości jestem bardzo mile zaskoczony wszystko na czujniku mieści się w normie czyli bicie na odsadzonym wałku bicie na czole uchwytu czy na średnicy mieści się w kilku setkach zawartych w dokumentacji. A za taką cenę to mam cztery fuerdy albo jeden bison więc wolę wymienić w tym przypadku co dwa lata na nową fuerde. Bison ma dokładnie takie same wartości bicia co i fuerda. Jeżeli się wydaje komuś że założy na starą zajechana maszynę nowy uchwyt i będzie 0 na 0 to się grubo myli. Ja zdecydowanie polecam fuerde. Jeszcze jedno uchwyt jest bardzo dobrze nasmarowany i zakonserwowany.
-
Jeden uchwyt fuerda już kiedyś kupiłem, czteroszczękowy, niezależny, jakość tragiczna. W nowym uchwycie luzy na szczękach, szczęki krzywo wyszlifowane i bez numeracji, bicie szlifowanego pręta mierzone 100mm od szczęk 5mm. Oddałem ten syf sprzedawcy i się wyleczyłem z fuerdy.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
To chyba musiałeś bardzo źle trafić aż chyba się pokusze za dwa tygodnie jak będę miał możliwość to nagram film. Ponieważ szczęki bardzo ładnie pasują żadnych luzów bicie w kilku setkach. Na ale u mnie maszyna ma lekko ponad 1500godzin. I uchwyt jest bez zabierają. A jaki uchwyt u Ciebie załatwił problem z biciem na uchwycie ?
-
mtryb14 pisze: A jaki uchwyt u Ciebie załatwił problem z biciem na uchwycie ?
Pożyczyłem od kolego stary uchwyt Rohm, to był uchwyt czteroszczękowy niezależny i było to kilka lat temu.
Teraz szukam uchwytu trzyszczękowego ⌀160 najlepszy byłby Bison, ale cena 1500pln wcale mi się nie podoba dlatego szukam tańszej alternatywy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Zamówiłem sobie na Ali "przed pandemią" ø125 sześcioszczękowy,

pomierzymy jak przyjdzie(druga część jest już w W-wie).
A Fuerdy mam trzy, dwie samocentrujace i jedną czteroszczękową niezależną (wszystkie 125),

jednej używam od początku maszyny, czyli już ładnych parę lat. Nie jest idealna(bicie w nieruszanych szczękach na poziomie 0,15), ale i nie tragiczna, powierzchnie szlifowane, twardość dostatecznie trwała(nie mierzyłem ile). Nie przeszlifowywałem ich, bo do dokładnego mocowania mam zataczane miękkie, albo uchwyt na tulejki 5C, a do toczenia z surówki nie jest to potrzebne..

pomierzymy jak przyjdzie(druga część jest już w W-wie).
A Fuerdy mam trzy, dwie samocentrujace i jedną czteroszczękową niezależną (wszystkie 125),

jednej używam od początku maszyny, czyli już ładnych parę lat. Nie jest idealna(bicie w nieruszanych szczękach na poziomie 0,15), ale i nie tragiczna, powierzchnie szlifowane, twardość dostatecznie trwała(nie mierzyłem ile). Nie przeszlifowywałem ich, bo do dokładnego mocowania mam zataczane miękkie, albo uchwyt na tulejki 5C, a do toczenia z surówki nie jest to potrzebne..
pozdrawiam,
Roman
Roman