Wzmacniacze audio.

Wzmacniacze audio, wzmacniacze mocy, elektroakustyka.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Re: Wzmacniacze audio.

Post napisał: strikexp » 06 lis 2018, 18:29

Ja mam tańsze Encore Rockmaster OE, nie narzekam :P No dobra mechanicznie są ujowe te regulatory długości. Ale za 200zł można kupić już sensowne słuchawki. Droższe to już dość mały skok jakościowy. Za to tańsze (70-100zł) to jest wraz kiczowate brzmienie.
Więc trzeba około 200zł przeznaczyć na taki zakup. Warto porównać parametry tych moich żeby nie wrzucić kasy w błoto. A jak się słucha okazyjnie ( u mnie 10-14h dziennie) to można i droższe.

Dodane 6 minuty 42 sekundy:
jasiu... pisze:
06 lis 2018, 18:22
I ciągle nie ma odpowiedzi na pytanie o MOSFET!
To też tranzystor jak IGBT :mrgreen:
jasiu... pisze:
Dlatego właśnie, ponieważ akurat jasne jest dla mnie, że wzmiacniacz-głośnik wzajemnie oddziałują na siebie
Głośniki które są dla mnie wzorem, maja podobno 0 omów. Czyli nie oddziałują na wzmacniacz :wink: Mają własne zasilanie, więc może jest wewnętrzny wzmacniacz, nie wiem.
jasiu... pisze:
Z drugiej strony, jeśli te lampy takie dobre, to czemu wiodący producenci sprzętu hi-fi "wciskają" do swoich produktów półprzewodniki?
Bo wzmacniacz wielkości lodówki nie każdemu się podoba?
To że jest tam tranzystor nie znaczy ze to jest jakiś zwykły tranzystor. Może to być bardzo wysokiej jakości element o ogromnej powtarzalności. Który kosztuje kilkadziesiąt albo nawet kilkaset złotych.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 92

Post napisał: kwarc » 06 lis 2018, 18:36

strikexp pisze:
06 lis 2018, 18:23
Ja mam tańsze Encore Rockmaster OE, nie narzekam :P No dobra mechanicznie są ujowe te regulatory długości. Ale za 200zł można kupić już sensowne słuchawki. Droższe to już dość mały skok jakościowy. Za to tańsze (70-100zł) to jest wraz kiczowate brzmienie.
Więc trzeba około 200zł przeznaczyć na taki zakup. Warto porównać parametry tych moich żeby nie wrzucić kasy w błoto. A jak się słucha okazyjnie ( u mnie 10-14h dziennie) to można i droższe.
N ie chodzi o cene że tańsze o 200zl .....
Fajnie że odpisałeś normalnie ......zresztą dlatego ciebie jakoś polubiłem :)
Ja testowalem różne słuchawki z przetwornikami klasycznymi ,czyli takimi z mini glosnikami i te twoje są takiej konstrukcji .Sam używam też sony z klasycznymi przetwornikami .
Jednak te Fostexy nie posiadają klasycznych przetworników dynamicznych .
sa w nich przetworniki planarne ,plaska membrana z naniesioną cewką znajdująca sie pomiedzy dwoma paskimi biegunami magnesów ...nie bez powodu prezentuje ten model słuchawek.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 06 lis 2018, 18:42

A to już sobie wcześniej wygooglałem co to są te planetarne. A Fostexy widziałem w studiu nagraniowym więc muszą być ogólnie dobre.
Ale mam też porównanie z innymi, małymi słuchawkami za 150zł i też dobrze grały. Dlatego uważam że już w cenie 200zł można dostać coś dobrego. Oczywiście im drożej tym lepiej, ale słuchawek za 600zł nie weźmiesz na warsztat czy do autobusu.
Ogólnie to dużo zależy od preferowanej muzyki. Bas łatwo odtworzyć, ale wysokie częstotliwości trudno.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 06 lis 2018, 19:14

strikexp pisze:
06 lis 2018, 18:42
A to już sobie wcześniej wygooglałem co to są te planetarne. A Fostexy widziałem w studiu nagraniowym więc muszą być ogólnie dobre.
Ale mam też porównanie z innymi, małymi słuchawkami za 150zł i też dobrze grały. Dlatego uważam że już w cenie 200zł można dostać coś dobrego. Oczywiście im drożej tym lepiej, ale słuchawek za 600zł nie weźmiesz na warsztat czy do autobusu.
Ogólnie to dużo zależy od preferowanej muzyki. Bas łatwo odtworzyć, ale wysokie częstotliwości trudno.
uważam coś innego ,moge.....jesteś zainteresowany wysłuchaniem ,zapoznaniem siem co takiego jest w tych fostexach czego niema np. w sony za 800zl ?zresztą też w drugą strone ,co fajnego mają Sony MDR1
Albo co jest fajnego w senheiser typu hd 558 i podobne ....za tym ze o senkach mam najmniej do powiedzenia ale cos tam wiem.

Dodane 3 minuty 53 sekundy:
strikexp ,drogi mój kolego ,na wielu forach za wpis iż za 200zl słuchawki masz juz tą jakość jąką chcesz byłbyś
przekreślony ......No ale my troche gadalismy ,troche sie obrażaliśmy wiec uznaje iż sie znamy i Ja nie dyskwalifikuje ciebie za tamten tekst.

Dodane 2 minuty 6 sekundy:
genaralnie wiele wpisów tu swiadczy iż ludzie pragną tej dobrej jakości ,naczytali sie o tym ale nic konkretnie o tym nie wiedz poza tym ze to drogie jest.....

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 06 lis 2018, 19:16

Kuźwa napiszesz że dobre słuchawki kosztują 2000zł to źle, napiszesz że za 200zł są przyzwoite też źle. Jak tu żyć panie premierze :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 06 lis 2018, 19:24

--------------------------
w kategoriach dobrego sprzetu wiedza ludzi tutaj kończy sie na tym iż słuchawki mają kosztować z 5K ,wzmacniacz z 4k .Zresztą nawet nie wypowiadają tych cen :)....

Dodane 55 sekundy:
strikexp pisze:
06 lis 2018, 19:16
Kuźwa napiszesz że dobre słuchawki kosztują 2000zł to źle, napiszesz że za 200zł są przyzwoite też źle. Jak tu żyć panie premierze :mrgreen:
Ty nie panikuj ,OK?

Dodane 1 minuta 33 sekundy:
a sorki dobre słuchawki sa od 2k :) myslalem ze od 4k :)

Dodane 7 minuty 51 sekundy:
Tak na serio , dobrze zareklamowane i dobrze brzmiące słuchawki chodzą w kosmicznych cenach ...ale ...
na szczęscie są firmy nieliczne co robią podobne produkty ,może nie tak dopieszczone ale za znacznie niższe kwoty
I tu pojawia sie swietna firma Fostex z swoimi prawie darmowymi planarami ...........
Niekażcie mi analizować dlaczego planary innych firm startują od 2,5k i dochodzą do 7k a dlaczego Fostex ,Świetna Japońska firma wypuszcza swoją linie za okolo 400zl .....Niewiem jak na dziś ....

Dodane 3 minuty 7 sekundy:
Wiem jedno ,nie są to idelane słuchawki ale brzmią fantastycznie ......

Dodane 4 minuty 7 sekundy:
Sprawdziłem ,sa jeszcze dostepne (ju nie produkowane) za 600.....

Dodane 3 minuty 42 sekundy:
Kupowac bo Fostex moze ju nie wypusci tej lini.....i pozostanie zakup za 3k ..gorszych.....

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 48

Post napisał: emsc » 06 lis 2018, 20:06

strikexp pisze:
słuchawek za 600zł nie weźmiesz na warsztat czy do autobusu.
allegro oferta 7301337249 :)
kwarc pisze:
06 lis 2018, 19:44
w kategoriach dobrego sprzetu wiedza ludzi tutaj kończy sie na tym iż słuchawki mają kosztować z 5K ,wzmacniacz z 4k .Zresztą nawet nie wypowiadają tych cen :)....
To takie samo "mądre" jak upieranie się że na lampach jest generalnie lepiej niż na tranzystorach i podpieranie się jakimiś g..mi schematami z internetu, publikowanymi przez niedouczonych maniaków dla innych wiecznych elektronicznych lamerów ;)
kwarc pisze:
06 lis 2018, 18:36
Fostexy nie posiadają klasycznych przetworników dynamicznych .
sa w nich przetworniki planarne ,plaska membrana z naniesioną cewką znajdująca sie pomiedzy dwoma paskimi biegunami magnesów ...nie bez powodu prezentuje ten model słuchawek.
A to niby dynamiczne nie są? Bo co, bo płaska cewka? :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: jasiu... » 06 lis 2018, 20:29

Powiem wam, czytam to i sam nie wiem co powiedzieć.

Nie cierpię słuchać czegokolwiek na słuchawkach. Dla mnie subiektywnie, niech ten dźwięk będzie nawet w jakiś tam sposób ułomny, ale niech dochodzi z przodu. Nie wiem z czego to mam, próbowałem różnych słuchawek, od maleńkich (grado labs - chyba dobre?), przez średni Sennheiser do całkiem porządnego B&O i za każdym razem to samo. Coś mnie ciągnie, dotyka, rozprasza. Nie wiem, może jestem wyjątkiem, ale do słuchawek się nie nadaję.

Może tu jest przyczyna, że nie rozróżniam półprzewodnikowych i lampowych wzmacniaczy, bo to na słuchawkach odsłuchiwać trzeba, a nie w dopasowanym studiu, czy domowym pokoju, jak to najczęściej bywa?

emsc
Posty w temacie: 48

Post napisał: emsc » 06 lis 2018, 20:41

B&O to firma designerska a nie technologiczna. Płacisz relatywnie dużo za markę i dobrą duńską (trochę dęte, ale nich będzie) jakość wykonania, nie za technologiczną jakość czy tym bardziej przełomowość. Tego tam nie znajdziesz, w sprzęcie produkowanym specjalnie dla snobów.
emsc pisze:
06 lis 2018, 20:06
strikexp pisze:
słuchawek za 600zł nie weźmiesz na warsztat czy do autobusu.
A na deszcz i w błoto? allegro oferta 7301337249 :)
Moja córka ma takie właśnie specjalnie do autobusu:
https://www.morele.net/sluchawki-denon-ah-nc600-459202/
I zdecydowanie nie widzę tego w kategoriach fanaberii dla bogackich. Ani oczywiście też w kategoriach audiofilskiej szajby.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2018, 21:03 przez emsc, łącznie zmieniany 1 raz.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 06 lis 2018, 20:45

Tu chodzi o to że możesz je zgubić. Albo ktoś na telefonie wygoogluje ile kosztują i po***erdoli gdy będziesz spał w pociągu. Upuścić i nadepnąć też nie problem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”