Wygłuszenie warsztatu
Czym? Jak?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Wygłuszenie warsztatu
Witam,
Pomieszczenie w którym pracuję niestety ściana łączy się z innym budynkiem, którego użytkownicy zaczynają się skarżyć na hałas który generuję ja uruchamiając moje maszyny (frezarka tokarka). Na chwile obecna na ścianie dzielącej wykonałem stelaż drewniany, między ów włożyłem wełnę skalną (50mm), przykryłem wszystko płytą GK ACOUSTIC. Fajnie pomyślałem. Brutalna rzeczywistość w postaci dalej skrzywionego sąsiada dopadła mnie nazajutrz. Okazuje się, że mało.
Myślałem o płycie OSB z otworami powiedzmy fi 20 w szyku jakimś
Myślałem o samoprzylepnych matach (stosowanych w samochodach)
Co dalej?
Wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdrawiam
Marcin
Pomieszczenie w którym pracuję niestety ściana łączy się z innym budynkiem, którego użytkownicy zaczynają się skarżyć na hałas który generuję ja uruchamiając moje maszyny (frezarka tokarka). Na chwile obecna na ścianie dzielącej wykonałem stelaż drewniany, między ów włożyłem wełnę skalną (50mm), przykryłem wszystko płytą GK ACOUSTIC. Fajnie pomyślałem. Brutalna rzeczywistość w postaci dalej skrzywionego sąsiada dopadła mnie nazajutrz. Okazuje się, że mało.
Myślałem o płycie OSB z otworami powiedzmy fi 20 w szyku jakimś
Myślałem o samoprzylepnych matach (stosowanych w samochodach)
Co dalej?
Wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdrawiam
Marcin
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Wygłuszenie warsztatu
Są takie specjalne maty wygłuszające o powierzchni piramid. Ale pewnie to drogie jak...
Poszukaj jakiejś gąbki wygłuszającej w takim kształcie. Ona działa na tej zasadzie że nie tyle pochłania co odbija podwójnie o 90 stopni fale dźwiękowe odsyłając je w kierunku źródła.
Poszukaj jakiejś gąbki wygłuszającej w takim kształcie. Ona działa na tej zasadzie że nie tyle pochłania co odbija podwójnie o 90 stopni fale dźwiękowe odsyłając je w kierunku źródła.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Te piramidy są do poprawienia akustyki pomieszczenie, żeby nie było echa. Do izolacji akustycznej potrzebna jest pianka akustyczna, jak najgrubsza. I najlepiej jakby były 3 warstwy - ściana, pianka akustyczna, ściana. Płyta GK gorzej izoluje niż ściana z cegły.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Mokry chińczyk jest cichy. Do tego niemetalowy trzonek narzędzia(wrzeciona) tłumi drgania. Do tego płyta betonowa na stół frezarki sprawi, że nie będzie dudnić. Do tego wibroizolatory na stopki i obudowanie całej maszynki ... i można robić na 3 zmiany mając sąsiadów za ścianami.
-
- Posty w temacie: 2
Faktycznie, te z piramidami łapią i odbijają od siebie. Bardziej pewnie by się sprawdziły same trójkątne co będą odbijały. Najlepiej cały warsztat wyłożyć czymś co pochłania fale dźwiękowe. Bo inaczej będzie dochodziło do interferencji.
-
Pierwsza rzecz, wyeliminuj bezpośrednie przenoszenie drgań na konstrukcję. Czasem wystarczy podłożyć gumę, czasem ustawić maszynę na wibroizolatorach, a czasem bez tzw. pływającej podłogi się nie obejdzie. Doskonałą izolacją jest ołów. Trochę droga, bardzo ciężka, ale działa, np: https://www.sig.pl/plyty-gipsowo-karton ... -rtg,c5060 One teoretycznie są do rentgenów, ale pochłanianie drgań przez ołów jest wprost doskonałe. Najważniejsze pozbycie się tzw. mostków akustycznych. Tu masz o tym wszystko: http://www.dom.pl/skad-sie-biora-mostki-akustyczne.html
Aha, podwieszany sufit, możesz okleić wytłoczkami od jajek. Problemem może być, że pomieszczenie działa jak pudło rezonansowe do niektórych częstotliwości. O wydostawaniu się hałasu przez okna mówić nie trzeba, to jasne, że okna muszą być szczelne i zamknięte. Od okien też odbijają się fale dźwiękowe, więc możesz na okna dać choćby grubą folię (2-5 mm). Będzie widno i cicho.
Dodane 2 minuty 10 sekundy:
Może ci się przyda: https://muratordom.pl/budowa/elewacja/s ... -8tsd.html
Aha, podwieszany sufit, możesz okleić wytłoczkami od jajek. Problemem może być, że pomieszczenie działa jak pudło rezonansowe do niektórych częstotliwości. O wydostawaniu się hałasu przez okna mówić nie trzeba, to jasne, że okna muszą być szczelne i zamknięte. Od okien też odbijają się fale dźwiękowe, więc możesz na okna dać choćby grubą folię (2-5 mm). Będzie widno i cicho.
Dodane 2 minuty 10 sekundy:
Może ci się przyda: https://muratordom.pl/budowa/elewacja/s ... -8tsd.html
-
Witam,
Dziękuję za odzew.
Poczytam o tych materiałach, szukam informacji dot skuteczności tzn ile dany materiał jest w stanie obniżyć hałas.
Maszyny mam na podkładkach gumowych,
Płyty GK z ołowiem to rewelacja ale i majatek kosztują. Nie słyszałem nigdy o takich. Gdyby nie cena .....
Dzięki za rady raz jeszcze jak coś zakupię dam znać
Pozdrawiam
Marcin
Dziękuję za odzew.
Poczytam o tych materiałach, szukam informacji dot skuteczności tzn ile dany materiał jest w stanie obniżyć hałas.
Maszyny mam na podkładkach gumowych,
Płyty GK z ołowiem to rewelacja ale i majatek kosztują. Nie słyszałem nigdy o takich. Gdyby nie cena .....
Dzięki za rady raz jeszcze jak coś zakupię dam znać
Pozdrawiam
Marcin
-
Witajcie
Zakupilem pianke z aluminium. Wylozylem sciany i jest lepiej. 10mm z powlekanym aluminium samoprzylepna.
Dzieki za rady i pozdrawiam
Marcin
Zakupilem pianke z aluminium. Wylozylem sciany i jest lepiej. 10mm z powlekanym aluminium samoprzylepna.
Dzieki za rady i pozdrawiam
Marcin